Reilu luokka -kilpailun voittajat hurmasivat Mandimain ja Joona Hellmanin

Mandimai ja Joona Hellman vierailivat vuoden 2022 reiluimmassa luokassa. Luokan hyvä ilmapiiri välittyi myös tubettajille, jotka kannustavat kaikkia ystävällisyyteen.

Reilu kaveri aina kehuu. Sen kanssa voi jakaa mehuu. Se ei turhasta suutu. Etkä sä sen takii muutu…

Parhaan ystävän räp raikuu rytmikkäänä Kangasalan Suoraman koulun 4F-luokassa talvisena perjantaina. Luokan oppilaiden mukana räppäämässä ovat tubettajat Mandimai Sundberg ja Joona Hellman.

Biisin sanoituksen oppilaat ovat keksineet ihan itse, sillä he osallistuivat tekstillään Koululaisen Reilu luokka 2022 -kilpailuun.

Räpin lisäksi luokassa on syksyn aikana puuhattu kilpailua varten luokan oma ystäväkirja ja suunniteltu hyväntekeväisyystapahtuma. Kilpailutöistä paistoivat luokan hyvä yhteishenki ja vaivannäkö, joten tuomaristo valitsi luokan koko kilpailun voittajaksi. Sen kunniaksi Mandimai ja Joona ovat saapuneet tervehtimään oppilaita ja julistamaan 4F:n vuoden reiluimmaksi luokaksi.

– Luokka on superihana ja kaikki ovat ystävällisiä. Voitto meni oikeaan osoitteeseen, Mandimai ja Joona kehuvat.

Reiluuden lisäksi luokan oppilailla on heittäytymiskykyä.

– Kisatehtävänä oli kirjoittaa räppiin vain sanat, joten emme ole räpänneet sitä aiemmin, luokan opettaja Eveliina Pirilä paljastaa, kun Mandimai ja Joona haluavat kuulla räpin.

Spontaani ensiesitys sujuu kuitenkin niin hyvin, että Joona pyytää kertosäkeen esittämistä vielä yhden ylimääräisen kerran.

Reilu luokka -kilpailun voittajat räppäävät yhdessä Mandimain ja Joona Hellmanin kanssa.

Vierailun alussa Kangasalan Suoraman koulun 4F-luokan oppilaat esittivät tekemänsä räpin yhdessä kummien kanssa.

Kaikki ovat hienoja ihmisiä

– Tuntuu niin ihanalta, että he ovat täällä! 10-vuotias Silja Suuriniemi hehkuttaa Mandimain ja Joonan vierailua. Koululaista tilaava Silja muistaa lukeneensa lehdestä jo useana vuonna, kuinka Reilu luokka -kisan voittajat ovat saaneet vieraakseen esimerkiksi somevaikuttajia.

– Ajattelin, että ehkä meidänkin luokka voisi osallistua kilpailuun ja päästä joskus lehteen, Silja kertoo.

Ensimmäisen kerran hän ehdotti opettajalleen osallistumista vuonna 2021, mutta kilpailuaika oli ehtinyt jo siltä vuodelta päättyä. Uusi mahdollisuus koitti seuraavana syksynä.

– Kilpailutehtävät olivat ihania! Oli hauskaa tehdä niitä yhdessä. Niiden myötä luokkamme on nyt vieläkin reilumpi.

Luokka ideoi kilpailutyönsä yhdessä, ja ehdotuksista valittiin äänestämällä toteutettavat ideat.

– Minä tykkäsin eniten räpin kirjoittamisesta ja kamukirjasta, johon jokainen sai tehdä oman sivun, luokan oppilas Eetu Kivistö kertoo.

Oppilaiden ystäväkirja tekee vaikutuksen myös Mandimaihin ja Joonaan, jotka ovat itsekin julkaisseet Kamukirjan.

– Oppilaiden kamukirjassa korostetaan, että kaikki otetaan mukaan eikä ketään kiusata. Mieleeni jäi erityisesti kohta, jossa sanotaan, että kaikki ovat hienoja ihmisiä, Joona sanoo.

Tubettajakaksikko yllättää oppilaat arpomalla yhdelle heistä tekemänsä ystäväkirjan ikiomaksi.

– Kisatehtävien jälkeen olemme nyt parempia tekemään ryhmätöitä, Eetu kommentoi ja iloitsee, että Mandimain nostamassa arpalapussa luki juuri hänen nimensä.

Reilu luokka -kilpailun voittajat saivat uutiset lauantaina

4F kuuli voitostaan eräänä lauantaina, jolloin oppilailla oli poikkeuksellisesti koulupäivä. Oppilaat ihmettelivät, miksi opettaja hymyili niin leveästi.

Kun Eveliina-ope paljasti syyn hymyyn, luokka repesi riemuun, joka kuului naapuriluokkaan asti.

– Siellä ihmeteltiin, onko meistä niin hauskaa olla lauantaina koulussa, oppilaat kertovat nauraen.

Vierailuun oppilaat ovat valmistautuneet miettimällä kysymyksiä. Mandimai ja Joona pääsevätkin kertomaan työnsä parhaista ja huonoimmista puolista ja pohtimaan suosikkiasioitaan. Vastaukset lempparikouluaineeseen tulevat nopeasti.

– Äidinkieli, Joona sanoo ja paljastaa haaveilleensa joskus äidinkielenopettajan ammatista.

– Minä tykkäsin eniten uskonnosta, vaikka en kuulu kirkkoon eli minun ei olisi tarvinnut opiskella sitä, Mandimai kertoo.

Lempiherkun valitseminen sen sijaan osoittautuu vaikeammaksi.

– Herkku-Hellman tässä hei! Ostan koko ajan Fami-patukoita. Tykkään myös Dubbel Nougat’sta, Dumle Snacksista, Smash-patukasta, linssisipseistä… Joona luettelee.

– Ja lista jatkuu, Mandimai toteaa lempeästi ystävälleen.

Reiluus kannattaa

Kun lempiherkut on listattu ja Joona ja Mandimai ovat vastanneet myös muihin kiperiin kysymyksiin, on aika leikkiä kuurupiiloa. Sillä välin, kun vieraat laskevat kolmeenkymmeneen, oppilaat säntäävät käytävälle.

– Olemme löytäneet jo monta! Joona hihkuu, kun bongaa jonkun naulakosta vaatteiden takaa.

– Montako? käytävän toista puolta tutkaileva Mandimai kysyy.

– Kaksi, Joona vastaa ja tajuaa, että yli 20 oppilasta on vielä piilossa.

Eetu on kätkenyt itsensä käytävällä olevan penkin alle. Mandimai ja Joona kulkevat hänen ohitseen, mutta Eetun piilo on niin loistava, että tubettajat eivät huomaa häntä.

– Ajattelin, että kukaan ei yleensä ryömi täällä lattialla, Eetu paljastaa piilopaikkansa salat.

Piiloleikin jälkeen kaikki haluavat poseerata Mandimain ja Joonan kanssa yhteiskuvassa ja saada kaksikolta nimikirjoitukset.

– Koko kroppa on täynnä lämmintä, ihanaa, ystävällistä energiaa, Joona tiivistää, kun vierailu päättyy ja oppilaat suuntaavat viikonlopun viettoon.

– Tässä tuli samalla muisteltua omia kouluaikoja, joista minulla on lämpimät muistot. Kun on koulussa reilu muita kohtaan, takaa sen, että ihmisillä on kivat muistot kouluajasta, Mandimai huomauttaa.

Vaikka kilpailu reiluimman luokan tittelistä on tältä erää päättynyt, ystävällisyys toisia kohtaan kannattaa silti yhä.

Reilu luokka -kilpailun voittajat

Koululainen järjesti Reilu luokka -kilpailun 17. kerran. Tämänkertainen kilpailu käynnistyi elokuussa 2022, ja sen teemana oli Reilu ystävä. Kilpailussa oli kolme osatehtävää, joiden parhaat työt palkittiin. Reiluimman luokan titteli annettiin luokalle, joka suoriutui hienosti kaikista kolmesta tehtävästä. Tämänvuotisia töitä voi ihailla osoitteessa www.koululainen.fi/reiluluokka.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti