Tältä rohkeus näyttää! Reilu luokka -kilpailuun koottiin taidenäyttelyitä rohkeudesta

Tänä syksynä kymmeniin suomalaiskouluihin kohosi taidenäyttelyitä rohkeudesta, kun luokat osallistuivat Reilu luokka -kilpailuumme.

Koululaisen Reilu luokka -kilpailun viimeisessä tehtävässä piti tehdä taidenäyttely rohkeudesta.

Havisevan koulun 3. luokka Kangasalta kokosi huikean laajan rohkeusnäyttelyn, jota he esittelevät tarkoitusta varten luomillaan verkkosivuilla. Paikan päälle koululle näyttelyyn pääsi tutustumaan esimerkiksi koko kylän joulutapahtumassa. Tuomaristo kiittää luokkaa monipuolisuudesta, paneutumisesta ja loistavista ideoista.

Oppilaat olivat lukeneet rohkeusaiheisia kirjoja ja jatkaneet niiden kuvituksia askartelumaisemiksi. Näyttelyssä nähtävien maisemien lisäksi kirjat esitellään verkkosivulla.

askarreltuja maisemia

Tuomaristo ihastui myös oppilaiden tekemiin voimaeläimiin, jotka antavat tekijöilleen tukea ja rohkeutta. Voimaeläimen voi ottaa itselleen tsemppikaveriksi pulpettiin tai viedä kotiin koristeeksi.

Havisevan koulun 3A:n askartelemia voimaeläimiä

Luokan yhteisiä pulmia ratkomaan virkattiin yhdessä rohkeusmaskotti Pate-Liisa, joka uskaltaa rohkeasti näyttää omalta itseltään. Pate-Liisan voi pyytää avuksi muun muassa selvittämään riitoja, tsemppaamaan kokeissa ja kokeilemaan uusia asioita. Pate-Liisaa voi myös ruokkia paperilapuilla, joille on kirjoitettu huolia.

Havisevan koulun 3 A:n virkattu maskotti

Lisäksi näyttelyssä on esillä rohkeussarjakuvia ja tarinoita, joissa oppilaat kuvittelevat itsensä supersankareiksi.

Luokalle tuli syksyllä kuusi uutta oppilasta. Opettaja Elina Juntunen kertoo, että kilpailuun osallistuminen on vahvistanut luokan yhteishenkeä:

– Kun reiluus on ollut koko ajan läsnä, kiusaaminen on unohtunut kokonaan.

Näyttelyä esitellään lisää luokan omilla sivuilla. Palkinnoksi koko luokka pääsee telmimään SuperPark Särkänniemeen!

Kunniamaininnat

Kolmannen tehtävän sato oli niin huikea, että jaoimme poikkeuksellisen määrän kunniamainintoja.

Ensimmäisen kunniamaininnan saa Martti Ahtisaaren koulun 3.–4. luokka. Luokan taidenäyttelyssä iloittiin oppilaiden vahvuuksista. Oppilaat ovat opetelleet huomaamaan toisissaan hyvää, esimerkiksi sinnikkyyttä, myötätuntoa ja rohkeutta. Aina, kun joku huomaa toisessa hyvää, hän kertoo sen ääneen koko luokalle ja antaa timantin, simpukan tai kiven yhteiseen vahvuuspurkkiin. Pienet yksittäiset teot ja kohtaamiset tuovat hyvää mieltä koko luokalle.

karttapiirustuksia

Toisen kunniamaininnan saa Vuorentaustan koulun 3 B Yöjärveltä. Heidän kekseliäissä valokuvissaan havainnollistetaan rohkeuteen liittyviä ajatuksia. Oppilaat ovat itse kuvien malleja.

Vuorentaustan koulun 3 B esiintyy rohkeusvalokuvissaan

Kolmas kunniamaininta annetaan Ouluun Metsokankaan koulun 4AH:lle, joka kutsui myös läheiset Tunne rohkeus -luontonäyttelyynsä, jossa kävijät laitettiin liikkeelle metsään sijoitettujen taideteosten lomaan.

 

Neljäs kunniamaininta menee komealle käsikollaasille, jonka taiteilivat Lampinsaaren koulun 5.–6. luokka. Taideteoksen sanoma on: ”Kukin meistä on ainutlaatuinen ja kaunis, mutta yhdessä olemme mestariteos.” Taidenäyttelyssä oli myös muita rohkeusaiheisia töitä.

oppilaiden kädet värikkäinä maalauksina

Viides kunniamaininta annetaan Tiirismaan koulun 4. luokalle Lahteen. Monikielinen luokka loihti oman näyttelynsä graffitien inspiroimana erikielisistä rohkeutta tarkoittavista sanoista.

– Kirjoitimme sanoja ”rohkea”, ”rohkeus” ja ”ole rohkea” ainakin 16 eri kielellä. Mukana on ulkomailla asuessa opittuja kieliä ja toisia kotona käytettyjä kieliä. Näyttelyn ideana oli, että on siistiä olla rohkea ja puuttua kiusaamiseen, kertoo luokan opettaja Ninja Saastamoinen.

Tiirismaan koulun nelosluokkalaiset rohkeusgraffiteja paperilla

 

Kiitoksia kaikille!

Kilpailuun osallistui yhteensä 65 luokkaa. Saimme toinen toistaan upeampia ja kekseliäämpiä kilpailutöitä, jotka ansaitsevat paljon kiitoksia ja kunniaa, vaikka emme tilan puutteen vuoksi ole voineetkaan nostaa niitä kaikkia esiin.

Monesta luokasta kantautui myös viesti, että kilpailu oli innostanut yhdessä tekemiseen ja nostanut yhteishenkeä: juuri tämä on Reilu luokka -kilpailun tarkoitus!

Koko kisan voittaja on nyt valittu ja voittajaluokalle on kerrottu hyvät uutiset. Päävoittaja esitellään Koululaisen seuraavassa numerossa, joka ilmestyy 9.1.2019.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti