Tehtävät 2010

Reilu luokka 2010 -kilpailun teema on Kiusaaminen SEIS! Kilpailun tehtävissä selvitetään, mitä kiusaaminen on, ja miten sitä voi torjua.

Apua tehtävien tekemiseen löytyy ohjeista sekä osallistujille lähetettävästä tiedotteesta.

Muistattehan, että kisaan kuuluu myös verkkokeskusteluun osallistuminen luokan omassa kerhossa! Ohjeita Koululaisen sivujen käyttämiseen sekä kerhossa toimimiseen löytyy täältä.

 

1 Mitä kiusaaminen on?

Keskustelkaa: Mikä kaikki lasketaan kiusaamiseksi, ja missä menee kiusaamisen ja esimerkiksi leikinlaskun raja? Kiusaamista tapahtuu kaikkialla. Missä? Voiko kiusaaminen olla vahinko?

Kavereita ei kiusata, siksi on syytä tutustua! Jokainen oppilas kertoo luokan nettikerhossa itsestään asian, jota muut eivät vielä tiedä.

2 Millaista on joutua kiusatuksi?

Keskustelkaa: Miten ja miksi kiusaaminen alkaa? Mitä kiusaamisen kohteeksi joutunut voi tehdä tilanteelleen? Onko sillä merkitystä, millaista kiusaaminen on tai missä se tapahtuu? Miten kiusatuksi tulemisesta selviää?

Pikaparannus kurjiin hetkiin. Kun joku on allapäin, miten häntä voi piristää? Entä kun olet itse väsynyt, vihainen tai kyllästynyt, mikä saa mielesi paremmaksi? Jakakaa vinkkinne luokkanne kerhossa!

3 Miksi kiusaaja kiusaa?

Keskustelkaa: Voiko kiusaajaa ymmärtää? Onko olemassa tyypillistä kiusaajaa? Miten kiusaajaa tulee kohdella, ettei muutu itse kiusaajaksi?

Tehdään lista! Mikä on luokallemme tärkeää? Miksi? Kiinnittäkää lista näkyvälle paikalle, että ette unohda tärkeitä asioita! Hankalina hetkinä listasta voi olla apua riitojen ja erimielisyyksien ratkaisemisessa.

4 Kiusaaminen SEIS!

Sopikaa: Miten meidän luokkamme toimii, kun jotain kiusataan? Miten meidän luokkamme ennaltaehkäisee kiusaamista? Kenen pitää puuttua kiusaamiseen? Miten? Tehkää selvä suunnitelma!

Lähtemätön vaikutus! Miettikää, miten luokkanne voi levittää hyvää mieltä ympäristöön? Kootkaa ideoita ja kokemuksia vaikkapa pareittain tai pienryhmissä ja keskustelkaa niistä sitten porukalla. Lopuksi parhaat ideat toteutetaan! Piristyskohteita voivat olla luokkakaverit, rinnakkaisluokkalaiset, opettajat, kaverit, vanhemmat, kirjastonhoitajat…

Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin Narnia-tehtävä

Matka mielikuvitusmaailmaan! Tehkää luokan kanssa Narnia-aiheinen maisemajuliste!
Julisteen pohjaksi voi esimerkiksi maalata maiseman kaukaisesta maailmasta. Sen päälle jokainen oppilas voi tehdä lisäyksensä omalla tavallaan ja tekniikallaan. Jokaisella oppilaalla on oma vahvuutensa, ja tässä tehtävässä sitä saa käyttää! On tärkeää, että jokaisen oppilaan kädenjälki näkyy.

HUOM! Juliste on palautettava Koululaisen toimitukseen 1.11.2010 mennessä! Toimituksen osoite on Otavamedia, Koululainen, Reilu luokka, 00002 Helsinki.

Kilpailun palkinnoista voi lukea lisää täältä. Narniaan voi tutustua tarkemmin täällä.

Kommentit

Oma kommentti