Mitä itse tekisit, jos saisit tulostaa ihan mitä tahansa 3D-tulostimella? Suklaata voi 3D-tulostaa! Suklaata voi 3D-tulostaa! Fazerin uudessa vierailukeskuksessa on nähtävillä nylonista tulostettuja 3D-esineitä! Pakilan yläasteella tulostukseen käytettävää muovia on saatavilla monta eri värivaihtoehtoa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka hahmo muodostuu kerros kerrokselta.

Oho, tulostin tekee tavaraa! Katso myös video

Nykyään ei tulosteta enää vain tekstiä ja kuvia paperille, vaan myös oikeita esineitä. Mitä se tarkoittaa, ja mihin kaikkeen 3D-tulostinta voi käyttää?

Teoriassa 3D-tulostin toimii samalla tavalla kuin perinteinen paperiprintteri. Käytännössä tulostaminen on kuitenkin aivan erilaista: tarvitaan tietynlaista materiaalia, esimerkiksi tulostukseen tarkoitettua muovinarua, nylonia tai jopa suklaata, josta 3D-tulostin sulattaa ja muokkaa halutun esineen.

Tulostamiseen tarvitaan myös 3D-mallinnusohjelma, joka luo oikeanlaisen mallin tulostusta varten. Helpommin siis sanottu kuin tehty!

Tulostaminen vie myös aikaa. Mitä isompi tulostus on, sitä kauemmin siihen menee aikaa. Pienen ruuvin tulostamiseen kuluu 10 minuuttia, kun taas noin 15 sentin pituisen muoviukkelin printtaamiseen voi mennä jopa neljä tuntia! Suurin osa ajasta ennen itse tulostusta vierähtää esineen mallintamiseen.

Laadukkaat 3D-tulostimet ovat todella kalliita. Nykyään niistä on myytävänä myös kohtuullisen hintaisia kotiversioita. Jos innostut tulostamisesta, netti on pullollaan opetusvideoita aiheesta. Kannattaa myös tarkistaa esimerkiksi oman lähikirjaston tilanne, olisiko siellä 3D-tulostinta!

3D löytyy jo koulustakin

Helsingin Pakilan yläasteella on käytössä 3D-tulostin. Se on ollut koulun opetuskäytössä vuoden ajan.

Koulun tulostimessa käytetään PLA-muovia, kuten esimerkiksi Helsingin yleisölle avoimessa kaupunkiverstaassa.

PLA-muovi on biohajoavaa ja myrkytöntä, ja se on tehty maissiproteiinista.

Sen etuna on myös halpa hinta. Lisäksi muovi on hyvin iskunkestävää, tosin se ei kestä taivuttelua.

Pakilan yläasteen teknisen työn opettaja Hannu Hämäläinen kertoo 3D-tulostamisen ja siihen liittyvän mallinnuksen tukevan opetuksessa kolmiulotteisen ajattelukyvyn kehittämistä.

Oppilaat ovat tähän mennessä harjoitelleen 3D-tulostimen avulla muun muassa logojen tekoa, nimikirjaimia sekä jääkaappimagneettien mallinnusta ja tulostamista.

Mene itse kokeilemaan!

Helsingin kaupungilla on kaikille avoin Kaupunkiverstas, jossa on 3D-laite. Koululainen kävi tutustumassa Ultimaker²-laitteen toimintaan.

Laite on suunnattu kaiken ikäisille harrastelijoille. Sen saa käyttöönsä varaamalla ajan netissä tai puhelimitse.

Kaikkien laitteiden käyttö Kaupunkiverstaalla on aina ilmaista, mutta kirjasto veloittaa materiaalimaksun, joka on 3D-tulostimelle 70 senttiä per tuloste. Myös jonottamiseen tulee varautua: 3D-tulostimen varausjono saattaa olla jopa viikko, varsinkin jos haluaa varata koneen pidemmäksi aikaa.

Palvelupäällikkö Lotta Muurisen mukaan tulostimella tulostetaan muun muassa varaosia, prototyyppejä, koristeita, koruja ja jopa leluja. Vain mielikuvitus on rajana (ja tietenkin tulostimen koko)

Hauskinta 3D-tulostamisessa on se, että voit tehdä itse haluamasi 3D-mallinnuksen tai käyttää jo valmiita mallinnuksia. Sellaisia löytyy netistä, esimerkiksi sivulta www.thingiverse.com.

Kaupunkiverstaalla on itsellään käytössä mallinnusohjelmat SketchUp sekä Tinkercad, joiden käyttöön saa apua henkilökunnalta. Voit halutessasi käyttää myös esimerkiksi Blenderiä, joka on maksuton 3D-mallinnusohjelma netissä sivulla www.blender.org.

Kaikkien käyttöön suunnitellulla tulostimella on kätevää tulostaa esimerkiksi se yksi tarvittava varaosa, jota muuten joutuisit ostamaan pussillisen!

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti