Arttu-koira laulaa – katso video Artun ja sen omistajan musisoinnista

Musiikista innostuva amstaffi Arttu laulaa yhdessä omistajansa kanssa. Lauluvideot ovat keränneet tuhansia katselukertoja, ja Artulla on faneja ympäri Suomea. Jutun lopusta voit katsoa videon Artun lauluhetkestä.

Arttu-koira rakastaa laulamista

Kun musiikkikasvattaja Maria Joutsi-Laine nappaa penkiltä puisen ukulelen ja alkaa näppäillä sen kieliä, vieressä istuva Arttu-koira innostuu. Se haukahtaa pari kertaa ja alkaa ulvoa sävelten mukana.

– Meillä soitetaan kotona paljon, joten Arttu on jo pennusta asti tottunut musiikkiin, kertoo Maria, joka omistaa pian kymmenvuotiaan amstaffi­rotuisen Artun yhdessä miehensä kanssa.

Ennen laulunsa aloittamista Arttu kuuntelee, millaista laulua sillä kertaa lauletaan.

– Jos kyseessä on rauhallisempi kappale, myös Arttu-koira laulaa silloin rauhallisemmin.

Koirien musisointia ei juurikaan ole tutkittu, mutta on selvitetty, miten koirat reagoivat eri musiikkityyleihin. Tiedetään, että hevimusiikki tekee koiran usein levottomaksi ja saa sydämen lyömään nopeammin. Pehmeä rock ja reggaemusiikki puolestaan rauhoittavat.

Arttu-koira laulaa etämuskarin tähtenä

Keväällä 2020 koronatilanne pakotti monet ihmiset siirtymään etätöihin. Myös Marian pitämä musiikkileikkikoulu muuttui tuolloin etämuskariksi.

– Pohdin tuolloin, miten saan etämuskarilähetykset tehtyä kotoa niin, että Arttu ei häiritse niitä. Silloin keksin, että otan Artun mukaan videoille laulamaan.

Maria alkoi palkita koiraansa tämän osallistuessa lauluun, joten Arttu oppi, että laulaminen on siltä toivottua tekemistä.

Eläintenkouluttaja ja käyttäytymisanalyysin asiantuntija Anna Rimppi vahvistaa, että ulvomista osaavan koiran voi opettaa ”laulamaan” palkitsemalla koiran huomiolla tai herkuilla silloin, kun eläin reagoi musiikkiin ulvomalla.

Ulvominen on susille tyypillinen tapa kutsua lauma kokoon. Koska koirat ovat kesyyntyneet susista, myös koirat ulvovat rodusta riippuen enemmän tai vähemmän.

Jos koira ulvoo perheenjäsenensä lähtiessä kotoa tai poissa ollessa, koira voi silloin yrittää saada ulvonnalla oman laumansa jälleen kasaan. Myös jotkut äänet laukaisevat koirissa halun ulvoa. Jotkut koirat voivat haukkua ja ulvoa myös siksi, että musiikki ärsyttää niitä ja ne yrittävät saada sen loppumaan.

Laulavan Arttu-koiran someuran alku

Ensimmäisen yhteisen musisointivideon Maria julkaisi Facebookissa. Puolentoista vuoden aikana videoita on kertynyt lukuisia niin Facebookiin kuin Youtubeenkin. Välillä kaksikko on tehnyt myös live-lähetyksiä.

Etämuskaria seuranneet lapset ovat ihastuneet nelijalkaiseen apulaiseen, ja jos Arttu joskus puuttuu videolta, se huomataan heti.

Videoitaan suunnitellessa Maria vilkaisee usein kalenterista, mitä juhlapäiviä lähiaikoina on tulossa.

– Ensimmäisenä adventtina lauloimme Hoosiannan, ja se onkin yksi katsotuimmista videoistamme. Mikkelinpäivän aikoihin valitsimme enkelilaulun ja keväällä Suvivirren.

Marian ja Artun videot ovat keränneet yhteensä tuhansia näyttökertoja.

– En osannut edes ajatella, että videoista tulisi niin suosittuja, Maria kertoo yllättyneenä mutta iloisena.

Maria pyrkii siihen, että biisi tallentuisi videolle yhdellä otolla.

– Joskus minä olen vähän mokaillut, mutta koska Arttu on ollut niin keskittyneenä mukana, en ole halunnut kuvata videota uudelleen.

Laulua Arttu-koiran ehdoilla

Artun ja Marian Youtube-videolla Suvivirsi kajahtaa komeasti. Arttu-koira laulaa selvästi sydämensä kyllyydestä. Haastattelupäivänä Arttu kuitenkin päättää, että Tuiki tuiki tähtönen -kappaleen jälkeen sitä ei enää huvita laulaa, vaan Maria saa veisata Suvivirren yksin.

– Minulle on tärkeää, että tämä tapahtuu koiran ehdoilla. Jos Arttua ei joskus huvita olla mukana, sen ei tarvitsekaan olla.

Eläintenkouluttaja Anna Rimppi arvelee, että jonkin äänen tuottaminen voi olla koiralle yhtä mukavaa kuin laulaminen ihmiselle.

– Koska emme voi kysyä koirilta, voimme vain arvella, että jokin soittimen äänessä tai laulamisessa on jotain sellaista, joka saattaa laukaista koirien halun ulvoa mukana Anna sanoo.

– Yleisesti kaikki sellainen, jossa koira saa itse vaikuttaa omalla toiminnallaan ympäristöön, on niistä kiinnostavaa. Jos siis omistaja jatkaa ukulelen soittamista ja laulamista, kun koira ulvoo, voi se olla kannustin sille jatkaa.

Silloin kun Arttu tulee ukulelea soittavan omistajansa lähelle, Maria tietää, että koira nauttii siitä. Joskus koiran innostamiseen riittää pelkkä pianon ääreen istuminen.

– Kameran ja mikrofonin laittamisesta paikoilleen ja sohvalle asettumisesta Arttu tietää, että alamme laulaa.

Leikit vastapainona

Kun lauluhetki on ohi, Arttu pääsee toisen mielipuuhansa pariin. Maria avaa autonsa takakontin luukun ja Arttu käy nappaamassa sieltä lempilelunsa eli vihreän pallon, jota se retuuttaa pitkin nurmikkoa kierien itse perässä.

– Arttu rakastaa ihmisten kanssa puuhailua. Käymme sen kanssa koirapuistossa heittelemässä palloa ja lenkillä.

Arttu rakastaa ihmisiä niin paljon, että se menee innolla tutustumaan uusiin tuttavuuksiin hyppimällä heitä vasten ja lipomalla kasvoja. Vahvan koiran tervehdykset voivat pelottaa varsinkin pieniä lapsia, joten toistaiseksi koira on saanut esiintyä muskarilaisille vain videon välityksellä.

Jatkossa, kun koronatilanne ei enää rajoita kokoontumisia, Maria voi pitää muskarit kasvotusten. Jatkuvatko Marian ja laulavan Arttu-koiran videolähetykset siitä huolimatta?

– En ole vielä ihan varma. Voi olla, että ainakin jollakin tavalla teemme myös jatkossa videoita.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti