Miksi ystävien seurassa on niin mukavaa olla? No, ystävät ovat tutkitusti hyödyksi jokaisen ihmisen hyvinvoinnille. Syy on yksinkertainen – ihminen on sosiaalinen olento, joka kaipaa ja tarvitsee ympärilleen muita ihmisiä.
Ystävyyssuhteissa opimme pienestä asti tärkeitä asioita, kuten vuorovaikutustaitoja, empatiakykyä ja luottamuksen taitoja. Ystävät opettavat meille myös kaveritaitoja eli sitä, miten olla hyvä ja ystävällinen kaveri.
Ystävistä saa elämään paljon iloa, ja heidän kanssaan koetaan yhteenkuuluvuutta ja muita tärkeitä tunteita – ystävät opettavat, että minäkin olen tärkeä, arvokas ja kuulun joukkoon. Siksi ystävät suojaavat yksinäisyydeltä ja jopa kiusaamiselta, jotka ovat molemmat isoja riskitekijöitä hyvinvoinnille.
Entä, jos ei saa ystäviä?
Joskus käy kuitenkin niin, ettei ystäviä saakaan ikään kuin luonnostaan esimerkiksi koulussa tai harrastuksissa. Silloin saa tuntua pahalta ja harmittaa, mutta samalla tulee pitää mielessä, ettei ystävystyminen ole aina itsestä kiinni. Ystävyydet syntyvät hyvin eri tavoin, ja taustalla on paljon monimutkaisiakin asioita, joita ei aina itse tule ajatelleeksi.
Ensinnäkin ystävien saaminen on monesti sattumaa. Sattuuko esimerkiksi koululuokallesi tai harrastusryhmääsi samanhenkistä porukkaa? Ystävyys, kun yleensä vaatii sen, että kahta ihmistä yhdistää jokin asia, esimerkiksi molemmat tykkäävät samasta musiikista tai ovat kiinnostuneet urheilusta.
Myös oma temperamentti, eli synnynnäinen luonteen perusta, vaikuttaa siihen, miten helposti pystyy tutustumaan uusiin ihmisiin. Toiset saattavat mennä uusiin tilanteisiin miettimättä liikaa ja tutustua siinä samassa toisiin, kun taas toiset ovat varautuneempia ja tarvitsevat enemmän aikaa. Joskus taas oma temperamentti ei sovi yhteen toisen kanssa, jolloin ystävyyttäkään ei pääse muodostumaan.
Vaikka itse olisikin kuinka sosiaalisesti taitava, voi silti jäädä ulkopuolelle.
Vaikka itse olisikin kuinka sosiaalisesti taitava, voi silti jäädä ulkopuolelle, koska taitava ystävystyjä tarvitsee ympärilleen ryhmän, jossa muillakin on kaveritaitoja. Eli myös se on tärkeää, kuinka ystävällisiä ryhmässä ollaan ja miten muita osataan ottaa mukaan. Jos vaikka luokassa on itsellä turvaton olo, on myös vaikea tutustua muihin.
Jos ystävyysasiat mietityttävät, puhu aikuisille
Koska ystävien saaminen voi olla vaikeaa monestakin syystä, tulisi aina vaikeuksien keskellä pyytää apua aikuisilta. Esimerkiksi koulussa opettajalla on valtavan suuri rooli siinä, miten luokassa ystävystytään ja millainen sen ilmapiiri on. Jos opettajalle on vaikea puhua, voi asian ottaa puheeksi kotona.
On myös tärkeää olla itse muille hyvä kaveri, ettei kukaan jäisi yksin. Jos siis huomaat yksinäisen välkällä, mene rohkeasti juttelemaan. Ja muista, että toistakin aina jännittää. Pysy rauhallisena ja luota itseesi, sinä osaat kyllä!
Kokosimme tähän juttuun lopuksi listauksen konkreettisia neuvoja, joiden avulla voit kokeilla tutustua uusiin tyyppeihin.
-
Kysy kysymys
Lähesty toista ja kysy häneltä esimerkiksi vaatteesta, tavarasta tai repusta. Esittäydy sen jälkeen.
Esimerkiksi: ”Hei! Mistä hieno reppusi on?” -
Pyydä mukaan
Pyydä toinen mukaan esimerkiksi pelaamaan, lukemaan tai tekemään jotakin muuta.
Esimerkiksi: ”Lähtisitkö kokeilemaan jalkapalloa?” -
Bongaa yksin oleva
Katso välitunnilla ympärille, onko kukaan yksin. Pyydä yksin oleva tekemään kanssasi jotakin.
Esimerkiksi: ”Heippa! Haluaisitko leikkiä yhdessä?” -
Lähde vapaaehtoiseksi
Vapaaehtoisena voi olla auttamassa esimerkiksi koulukerhoissa, oppilaskunnassa tai tukioppilaana. Näissä pääsee tutustumaan myös rinnakkaisluokkalaisiin tai muihin vanhempiin sekä nuorempiin koululaisiin.
-
Kuuntele ja kysy
Kuuntele hetken aikaa, mistä muut juttelevat ja kysy aiheesta kysymys.
Esimerkiksi: ”Minäkin tykkään k-popista. Mitkä ovat teidän lempibändinne?” -
Bongaa sinua kiinnostava yhteisö livenä tai verkossa ja lyöttäydy mukaan
Kiinnostuksenkohteesi kautta voit hyvin löytää sille omistetun yhteisön joko livenä jossakin tapahtumassa tai verkossa.
Verkossa on tärkeää muistaa, että kuka tahansa voi tekeytyä joksikin toiseksi kuin mitä väittää olevansa. Jos suunnittelet tapaavasi verkkokaverisi, ota aina ainakin yksi kaveri mukaan ja suunnittele tapaaminen julkiselle paikalle. Kerro suunnitelmasi etukäteen kotona.
Lue lisää: 10 vinkkiä: Turvallista surffailua netin aallokossa
-
Juttele vanhempiesi kanssa
Ota ystävien hankkiminen puheeksi vanhempiesi tai muiden aikuisten kanssa. Asiaa voi pähkäillä yhdessä, ja voitte miettiä, voisitko esimerkiksi kokeilla uutta harrastusta tai miten luokassasi voisi helpottaa tutustumista.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetin Discord-kanavan nuoret vapaaehtoiset vinkkasivat:
- Ole muille ystävällinen ja kohtelias. Puhu rohkeasti kaikille, vaikka se ei välttämättä ole helppoa. Kehu toisia ja ole oma itsesi.
- Koita antaa itsestäsi iloinen ja ystävällinen kuva muille. Voit aloittaa keskustelun kehumalla tai kysymällä jotakin toiselta. Älä stressaa asiaa liikaa, kaikki tapahtuu ajallaan.
- Uskaltaudu puhumaan ja osallistu reippaasti koulussa järjestettäviin ryhmäytyksiin.
- Jos näet, että jollakin ei ole ketään juttuseuraa vaikka ruokalassa, voit mennä puhumaan hänelle. Helpoiten saa kavereita muista yksinäisistä ihmisistä.
Juttuun on haastateltu Mannerheimin Lastensuojeluliiton kouluyhteistyön asiantuntijaa Satu Suomalaista.
Juttu on julkaistu Koululainen 9/2024 -lehdessä.
Kommentit
Oma kommentti