Laulua voi opetella siinä missä piirtämistä tai juoksua. Musiikin aineenopettaja Kaisa Pastila antaa lauluharjoitteluun parhaat vinkit.
1. Löydä äänesi
Jotta osaa laulaa, pitää löytää oma äänensä. Omaa ääntä ei tunne, jos on aina laulanut hissutellen pienesti.
Kun tiedät, että olet yksin kotona, kokeile, minkälainen ääni sinusta lähtee. Kun kukaan ei kuule, uskallat antaa mennä täysillä.
Kaikilla on omanlaisensa ääni. Rohkaistu kuuntelemaan omaa, erityistä, yksilöllistä ääntäsi.
Leikittele äänelläsi. Lurittele sävelasteikkoa ylös–alas. Laula ihan mitä vain päähäsi pälkähtää: vanhoja lastenlauluja, iskelmiä, mainoshoilotuksia, puhelimen soittoäänibiisejä, televisiosarjan tunnusmusiikkia…
Jos haluat kuulla äänesi paremmin, voit mennä kylpyhuoneeseen laulamaan. Kaakeliseinät kaiuttavat ääntäsi.
Ennen kuin oma ääni löytyy, sitä pitää haeskella. Vähitellen löydät omat vahvuutesi laulajana. Saatat ehkä nauttia matalista melodioista tai kirkkaan korkeista lauluista.
Kun ääni tulee oikein, laulaminen tuntuu helpolta ja kevyeltä. Jos huomaat, että puserrat, yritä rentouttaa kroppaasi.
Pyörittele hartioita, keinuttele lantiotasi. Haukottelu venyttelee kurkun lihaksia. Kun päristelet huuliasi ja poskiasi kuin hevonen, kasvojen lihakset rentoutuvat.
Jos sinusta tuntuu alastomalta laulaa yksin, laula levyn tai YouTuben päälle. Myös Singstar-peli on hyvä kaveri harjoitteluun. Pääasia on, ettet himmaile, vaan todella käytät ääntäsi.
2. Kuuntele muita
Laulamista oppii myös kuuntelemalla. Ammattilaulajat käyttävät paljon aikaa musiikin kuunteluun.
Sulje silmäsi ja mieti: Minkä sävyinen ääni laulajalla on? Laulaako hän pitkiä vai lyhyitä fraaseja, missä kohtaa hän hengittää? Onko teillä sama ääniala, eli onko sinun helppo laulaa samalta korkeudelta kuin tämän laulajan?
Vaikka sinulla olisi vain yksi idoli ja yksi lempibiisi, älä jää niiden pauloihin. Kuuntele samasta biisistä erilaisia versioita niin huomaat, miten erilaisia näkemyksiä eri laulajilla on. Joku toinen tekee hidastuksen keskelle biisiä, joku toinen laulaa koko laulun hitaassa tempossa.
3. Harjoittele säännöllisesti
Oma ääni ja omat laululihakset eivät synny muutaman tunnin treenillä. Lauluääntä pitää harjoitella säännöllisesti. Ota tavaksesi laulaa joka päivä jossain samassa tilanteessa, esimerkiksi aamusuihkussa tai aina, kun olet koiran kanssa lenkillä metsässä.
Äänitä omaa lauluasi – esimerkiksi puhelimella – ja kuuntele nauhoitus. Säilytä myös vanhoja nauhoituksia. Huomaatko, kuinka edistyt!
Kun valitset itsellesi laulun, älä valitse liian vaikeaa laulua. Frozen-elokuvan Taakse jää on esimerkiksi sävelalaltaan niin laaja, että harjoittelua ei kannata aloittaa sillä.
4. Etsi äänen eri korkeudet
Luuletko, ettet laula puhtaasti? Ei hätää. Puhtautta voi myös harjoitella.
Jos kotonasi on piano, soita yksi sävel ja yritä löytää sama sävel laulamalla. Etsi säveltä äänelläsi niin kauan, että löydät pianosta kuuluvan sävelen.
Vähitellen äänien löytäminen helpottuu ja voit siirtyä tuttujen, helppojen melodioiden haeskeluun laulamalla.
5. Nauti touhusta!
Tärkeintä on, että tykkäät laulaa. Laula lempibiisejäsi. Älä vaadi itseltäsi täydellisyyttä, vaan anna mennä. Kun nautit laulamisesta, sen kuulee äänestäsi!
Mulla on nyt salainen ase musantunneille.?