Musta karvapeite vain vilahtaa, kun Alfa pyrähtää puiseen putkeen. Perässä puskeva Omega ei pääse kovin pitkälle, sillä marsukaveri on jäänyt tukkeeksi putken päähän. Omega alkaa kurista.
– Tuo on sellainen uhitteluääni ja merkki toiselle siitä, että pitäisi siirtyä pois edestä, Anna Sipilä, 12, tulkitsee marsujaan.
Anna tuntee marsujensa äänet ja mielenliikkeet hyvin, sillä hän on ollut niiden onnellinen omistaja yli vuoden ajan.
Suuri unelma kävi toteen
Ennen marsujen hankkimista Anna oli haaveillut pitkään omasta lemmikistä. Aluksi vanhemmat olivat ajatusta vastaan, mutta puolen vuoden sinnikkään suostuttelun jälkeen lupa heltisi. Mikä sai vanhemmat myöntymään?
– Varmaan se, kun lupasin, että minä voin kantaa vastuun marsujen hoitamisesta, Anna pohtii.
Hän on pitänyt lupauksensa, vaikka päävastuu eläinten hyvinvoinnista onkin vanhemmilla.
– Vanhemmat joutuvat huolehtimaan marsuista oikeastaan vain silloin, kun olen esimerkiksi kilpailumatkoilla, tennistä harrastava Anna kertoo.
Anna asuu joka toisen viikon äidillään ja joka toisen isällään. Marsut kulkevat sujuvasti hänen mukanaan kahden kodin välillä.
Kesäisin matkustamiseen tottuneet kuikuttajat pääsevät nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta ja vihreästä nurmesta perheen mökillä.
Kerralla kaksi
Marsut ovat laumaeläimiä, jotka tarvitsevat lajitoveriensa seuraa. Siksi Annankin luokse muutti kerralla kaksi marsunpoikasta samasta poikueesta.
Aluksi tulokkaat olivat ujoja, mutta Anna malttoi tutustua niihin pikkuhiljaa. Kun luottamus oli rakentunut, marsut paljastuivat yllättävän seurallisiksi.
– Niiden kanssa voi puuhailla vaikka mitä! Tykkään pitää niitä sylissä, ja välillä ne pääsevät aitaukseen juoksemaan vapaina. Joskus aktivoin niitä piilottamalla häkkiin ruokaa, jota ne saavat etsiä, Anna kertoo.
Hoito hanskassa
Ennen lemmikkien saapumista Anna perehtyi lajiin lukemalla hoito-ohjeita Marsuyhdistyksen sivuilta ja katsomalla videoita Youtubesta. Huolellisen valmistautumisen ansiosta elo marsujen kanssa on pääosin vastannut hänen odotuksiaan.
– Marsuja pitää kyllä hoitaa enemmän kuin ajattelin, vaikka ne ovatkin helppohoitoisempia kuin monet muut lemmikit, Anna kertoo.
Häkin puhtaanapidon lisäksi säännöllisiin hoitotoimenpiteisiin kuuluvat kynsien leikkaaminen ja korvien sekä takapuolessa sijaitsevan rasvarauhasen puhdistaminen.
Kerran korvien puhdistuksen yhteydessä sattui moka, joka nyt jo naurattaa Annaa.
– Istuin sängylläni ja olin avaamassa putsaukseen käytettävää rypsiöljyä, kun yhtäkkiä puolet pullosta kaatui sänkyyni!
Sotkua marsuista saattaa seurata muutenkin. Kun ne viilettävät aitauksessaan, pissavahingoilta parketilla ei voi välttyä.
– Nyt olen jo oppinut laittamaan alustan lattian suojaksi, Anna sanoo.
Huomio herkkuihin
Tarkkakorvaiset marsut kuulevat olohuoneessa sijaitsevaan häkkiinsä, jos keittiössä pilkotaan niiden lemppariherkkua porkkanaa.
– Silloin ne alkavat äännellä vaativasti, Anna kertoo.
Tänään Alfa ja Omega ujostelevat valokuvaajaa, ja piileskely oman mökin suojassa houkuttaa enemmän kuin herkut. Mutta kun Alfa pääsee Annan turvalliseen syliin, porkkana alkaa taas maistua.
Anna on tarkka siitä, että marsujen ruokavalio on niille sopiva. Suurin osa siitä koostuu heinästä, jota eläimet tarvitsevat ruoansulatuksensa toimintaan.
– Niillä on koko ajan oltava saatavilla heinää ja raikasta vettä, Anna tietää.
Lisäksi marsut syövät pellettejä ja tuoreruokaa. Esimerkiksi kurkku, punajuuri ja omena maistuvat kaksikolle mainiosti.
Alfan ja Omegan luonne-erot näkyvät erityisesti ruoan kohdalla.
– Omega on näistä kahdesta rohkeampi hakemaan ruokaa. Mutta Alfa taas saattaa varastaa Omegan ruoan ja kiikuttaa sen toiselle puolelle häkkiä, Anna nauraa.
Juttu on julkaistu Koululaisessa 1/2020
Kommentit
Oma kommentti