Kun muut sulkeutuivat keväällä 2020 koteihinsa koronapandemian takia, Emma Johansson, 24, ja Matilda Malkamäki, 23, suuntasivat tuttunsa työhuoneelle. Parhaat kaverit päättivät paeta haastavaa maailmantilannetta tekemällä musiikkia yhdessä. Kaksikko poistui työhuoneelta vasta myöhään illalla koteihinsa nukkumaan ja palasi jo varhain aamulla.
– Meitä ahdisti silloin tosi paljon, mutta kun olimme työhuoneella…
– …meitä ei enää ahdistanut, Emma päättää Matildan aloittaman lauseen.
Ensimmäisen koronasulun päätteeksi emma & matilda -duo oli syntynyt. Kova työ palkittiin viime vuoden lopulla levytyssopimuksella. Kaksikon julkaisema kappale ”Veronica” muodostui ilmiöksi Tiktokissa keväällä, jonka jälkeen se pysyi Suomen Spotifyn Top 50 -listalla yli kuukauden ajan. Tänä kesänä yhtye on päässyt tekemään ensimmäiset festivaalikeikkansa.
– Ei me aluksi tietoisesti ajateltu, että tässä tehdään bändimme biisejä. Bändin perustaminen tuntui vähän samalta kuin kysyisi ihastukselta ”alaks olee?”
Kysyin Matildalta, olemmeko me bändi ja Matilda vastasi, että kyllä me varmaan olemme, vaaleahiuksinen Emma naurahtaa.
Emma ja Matilda kannustavat tekemään musiikkia
Kaverusten yhteinen matka alkoi kahdeksan vuotta sitten tamperelaisesta lukiosta. Emma oli muuttanut kaupunkiin Porvoosta lukion perässä.
– Kerran matkalla musaluokkaan päätimme opettajainhuoneen edessä, että vielä joskus teemme yhdessä jotain musajuttuja.
Emma ja Matilda ovat harrastaneet musiikkia lapsesta saakka. Matilda aloitti pianonsoiton 6-vuotiaana, mutta vaihtoi soittimen vuotta myöhemmin viuluun. Emmakin kertoo soitelleensa ja laulaneensa itsekseen pienestä pitäen. Musiikista tuli osa hänen elämäänsä jo ennen syntymää.
– Isäni soitti äitini vatsalle kitaraa, kun minä olin vielä kohdussa.
– Ei meille kuitenkaan ole musiikkiharrastusta tuputettu, vaan olemme itse kokeneet sen kivaksi, molemmat toteavat.
Parivaljakko kannustaa kaikkia musiikkiurasta unelmoivia tekemään itse mahdollisimman paljon musiikkia, vaikkei kukaan sitä kuulisikaan.
– Tein ensimmäiset biisini 10-vuotiaana, ja vasta 13 vuotta myöhemmin julkaisimme ensimmäisen kappaleen, Emma mietiskelee.
– Olemme tehneet yhdessä hirveän määrän kappaleita, joita emme koskaan tule julkaisemaan. Se on ollut treeniä ja yhdessä tekemisen oppimista.
Sisäisen motivaation lisäksi duo pitää tärkeänä muiden ihmisten kannustavaa asennetta.
– Kannattaa etsiä ympärilleen ihmisiä, jotka pitävät samoista asioista kuin itse pitää, he neuvovat.
Emma ja Matilda eivät tee musiikkia tietylle kohderyhmälle eivätkä itsellensä. Usein he tekevät kappaleen jollekin mielikuvitukselliselle hahmolle, johon tiivistyy oikeita ihmisiä ja oikeita asioita.
– Haluamme tehdä sellaista musiikkia, johon mahdollisimman moni voi samastua.
– Jos joku saa musiikistamme lohtua, iloa tai apua, se on suurin ja hienoin palaute, jota voimme saada.
Haluamme tehdä sellaista musiikkia, johon mahdollisimman moni voi samastua.
Piano vaatimuksena
Emma ja Matilda käyttävät sanaparia bedroom folk puhuessaan musiikistaan.
– Folk on akustinen ja pehmeä musiikkityyli, kun taas makuuhuone kuvastaa kappaleidemme kotikutoisuutta, Emma kertoo.
– Musiikkimme on pientä mutta sisältää suuria tunteita, Matilda täydentää.
Emma & matilda -duon kappaleet syntyvät useimmiten makuuhuoneessa, joka voi sijaita missä tahansa maailmalla, kunhan yksi ehto täyttyy.
– Ei ole väliä, minne lähdemme, mutta kohteessa täytyy olla piano, koska sen kanssa on hyvä kirjoittaa musiikkia.
Kaksikko on tehnyt kappaleita muun muassa Hampurissa ja viimeisimpänä Porvoossa, jossa valmistui kolme yhtyeen debyytti-EP:n seitsemästä biisistä. Musiikinteko yhdessä parhaan ystävän kanssa on parasta ikinä. He tuntevat toisensa niin hyvin, ettei riitoja pääse syntymään.
– Ei me kyllä oikein riidellä. Olemme viettäneet niin paljon aikaa yhdessä, että aistimme toistemme tunteet. Riitamme eivät ikinä liity meidän väleihimme vaan olosuhteisiin.
Riitamme eivät ikinä liity meidän väleihimme vaan olosuhteisiin.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Emma ja Matilda olisivat kaikesta samaa mieltä. Molemmat haluaisivat lemmikikseen koiran, ja he alkavat leikkiä ajatuksella yhteisestä koirasta. Rodusta kaksikon on vaikea päästä yksimielisyyteen.
– Meillä oli lapsena amstaffi ja teillä villakoira, Emma kertoo.
Pitkään vaihtoehtoja läpikotaisin pohdittuaan kaverukset päättävät, että jos he joskus hankkisivat yhteisen lemmikin, olisi se keskikokoinen, sekarotuinen rescuekoira, jonka nimeksi tulisi Kukka.
Lue lisää: Kuusi syytä ottaa koira
Juttu on julkaistu Koululainen 8/23 lehdessä.
Kommentit
Oma kommentti