Esitelmän pito jännittää 12/15

En uskalla puhua luokan tai muun yleisön edessä.  En ole koskaan pystynyt pitämään esitelmää kunnolla ilman, että joku huutaa, että pitäisi puhua kovempaa.Haluaisin päästä eroon tästä. Mikä auttaisi?

Esitelmäkammoinen

Vastaus:

Et ole ainoa, joka jännittää esiintymistä. Minäkin olen jännittänyt sitä tosi paljon. Se on hassua, koska työhöni kuuluu paljon esiintymistä. Minua helpotti, kun sanoin jännittäväni tilannetta heti ohjelman alussa. Auttaisikohan, jos sanoisit, että saatat jutella hiljaa tai takellella, koska jännität. Pyydä muita sanomaan, jos puhut liian hiljaa. Ainakin minua se auttoi aikoinaan.

Juttele jännittämisestä myös opettajien kanssa. Kerro, että jännität tosi paljon esiintymistä. Sillä on merkitystä, kuinka turvalliseksi olonsa kokee ryhmässä, jossa esiintyy. Opettaja osaa varmasti antaa lisää vinkkejä jännittämisen hallintaan.

Opetan välillä ja on mahtavaa huomata, että luokan ujoimmat uskaltautuvat yrittämään esiintymistä. Silloin tietää, että ryhmässä on niin turvallista, että he uskaltavat ylittää omia esteitään esiintymisen suhteen.

Minulla jännittäminen helpottui, kun olin esiintynyt todella paljon ja useita kertoja. Harjoittelu siis auttaa. Muiden ehdotusteni lisäksi kannattaa lisäksi keskittyä vastaamaan ja ottamaan kantaa eri asioihin tunneilla. Pienillä asioilla voi tehdä paljon ihmeitä.

Kommentit

Oma kommentti