Jännittäjä 7/09

Minulla on useamman vuoden kestänyt erittäin kiusallinen vaiva, enkä tiedä, miten pääsisin siitä eroon. En ole pyytänyt apua, sillä en kehtaa puhua siitä kasvotusten kenenkään kanssa… Minulla on jatkuvaa ripulia ja ilmavaivoja. Se johtuu varmaankin jännityksestä, sillä kesälomilla ei vaivaa ole ollenkaan. Jännitän koulussa, vaikka en edes tiedä miksi. Ala-asteella minua hieman kiusattiin, joten olisiko tästä voinut jäädä traumoja? Nykyään minua ei enää kiusata ja luokkamme on ihan kiva. Syön mielestäni ihan terveellisesti, vaikka kasviksia/vihanneksia tulee syötyä aika vähän. Olen ollut kaikin puolin terve, ja olen kooltani 50 kg/162cm. Vaiva on heikentänyt itseluottamustani ja pelkään sosiaalisia tilanteita ja pelkään mennä joka paikkaan. AUTATHAN?
Masentunut

Vastaus
Vaivasi on ikävä. Heti alkuun totean, että on tärkeää kertoa asiasta vanhemmillesi. Jos ilmavaivat ja ripuli ovat jatkuneet pitkään, kuten sinulla, kannattaa selvittää mistä on kyse. Kouluterveydenhoitajakin osaa varmasti ohjata sinut tarvittaessa tutkimuksiin. Laktoosi-intoleranssi (maitotuotteet eivät sovi) saavat aikaan em. oireita, kuten myös esim. keliakia, jossa kotimaiset viljatuotteet aiheuttavat vaivoja. Monia muitakin vaihtoehtoja on ja ne kannattaa selvittää.

On mahdollista, että jännitys saa aikaan oireet. Miksi jännität? Luulen, että ala-asteen kiusaamisella ei ole asian kanssa tekemistä, vaan enemminkin sillä, mitä ajattelet itsestäsi. Tilanteissa, joissa on muita, moni jännittää. Jännitämme, koska pelkäämme, että teemme jotain hölmöä tai ettei meistä pidetä. Kun asiaa miettii, nämä pelot ovat aika hölmöjä.

Aina ei tarvitse onnistua ja olla täydellinen. Se, että kaikkea sattuu, tekee meistä ainutlaatuisia. Jos pelkäät ilmavaivoja ja piereskeleväsi muiden seurassa, niin se voisi auttaa, että päätät ajatella jotakin ihan muuta, jotain ihan pöhkön hassua. Tai mieti illalla huoneessasi ennen nukkumaan menoa tilannetta, käy sitä läpi ja puhu asiasta itsellesi ääneen: Mitä tapahtuisi, jos pieraisisit – hajua ja nolo tilanne, mutta niin voi käydä kenelle tahansa. Anteeksi on sana, jota silloin käytetään. Huumoria ja itsestä tykkäämisen opettelua!

Kommentit

Oma kommentti