Juopottelevat vanhemmat 10/11

Asiani koskee vanhempiani. He juovat aina viikonloppuisin ja ovat ihan humalassa, varsinkin äiti. Lähiaikoina he ovat alkaneet juoda myös arkipäivinä, ja äiti on silloinkin melkein humalassa. En uskalla sanoa siitä heille, mutta en tahtoisi, että he jatkavat juomista. En halua puhua terveydenhoitajalle tai muille sellaisille. Mitä teen? Toivon, että vastaat, koska asiani on tosi tärkeä ja se on vaivannut mua pitkään.
Emily

Vastaus:
On ikävää, että vanhempiesi juominen on sellaista, että se saa sinut huolestumaan ja pohtimaan, miten asiaan saisi apua. Uskon, kun sanot, ettet haluaisi puhua terveydenhoitajalle tai vastaavalle, mutta oikeastaan se saattaa olla ainoa tapa vaikuttaa asioihin. Minä toivon, että kerrot asiasta koulussasi kuraattorille, mukavaksi kokemallesi opettajalle, jollekin sukulaisaikuiselle tai juttelet asiasta vaikkapa valmentajan tai muun harrastusohjaajan kanssa, mikäli sinulla on johonkuhun luottamukselliset välit. Jonkun kanssa asioista pitää puhua, jotta jaksaisit arkea ja toisaalta vanhempasi voisivat saada apua asioihinsa, mikäli he sitä tarvitsevat.

Joskus vanhemmilta voi unohtua, että vanhempien tekemät asiat saattavat tuntua lapsista kurjilta. Joskus sillä, että sanoo vanhemmilleen, miltä tuntuu, saattaa saada aikaan muutoksen. Uskalla puhua tunteistasi jollekulle luotettavalle. Se auttaa sinua jaksamaan, sillä muutokset tapahtuvat harvoin yhdessä yössä ja kuin taikaiskusta. Yleensä alkoholin juomisen kohtuullistaminen tai kokonaan lopettaminen ottavat aikaa ja se vaatii jaksamista myös lapsilta. Voimia!

 

Kommentit

Oma kommentti