Karkkipäivä 3/10

Mulla on sellainen ongelma, että mun kaverini syö kauheasti kaikkea rasvaista, karkkia ja muuta epäterveellistä. Mun isäni ja äitini ovat kauhean tarkkoja, etten saa kuin ihan vähän kaikkea epäterveellistä.  Harrastan enemmän liikuntaa kuin kaverini. Mun kaverini on laiha, mutta vaikuttaako se syöminen jotenkin muuten? Mulla on karkkipäivä. Onko se noloa? Oon 10-v. ja painan 35 kg ja olen 145 cm pitkä, onko se normaalia?
Vähän herkuttelija

Vastaus:
Karkkipäivässä ei ole mitään noloa, vaan se on pelkästään mielestäni hyvä asia! Ruokavalinnoilla voidaan vaikuttaa painoon, mutta ihmisen elämä ei ole vain hoikkana olemista. Tarvitsemme monenlaista ja monipuolista ruokaa kasvamiseen, hyvällä mielellä ja tuulella olemiseen sekä elimistön toimintaan. Monesti epäterveellinen (paljon rasvaa ja yksipuolista ruokaa) vaikuttaa siihen, että esim. väsyttää, sairastuu helpommin, saattaa olla huonotuulinen ja äreä. Kyllä siis terveellisellä ruokavaliolla on tärkeä merkitys ihmiselle. Jos sitten ruoka muuttuu kokonaan asiaksi, jota pohditaan kaiken aikaa, ei se enää ole ok. Ruoan laittaminen yhdessä on hyödyllistä ja mukavaa yhdessä olemista ja siitä tulee hyvä mieli.

Karkeissa jne. on paljon lisäaineita, jotka eivät välttämättä suurina määrinä ole hyvästä. Liika sokeri ei myöskään tee hyvää. Kevyttuotteissa on usein paljon lisäaineita, joten itsetehty ruoka ja välipalat ovat monesti se paras vaihtoehto. Kasvisten, hedelmien, marjojen ja vihannesten syöminen edistää terveyttä, ja niillä voi herkutella oikein urakalla – tällöin jokainen päivä voisi olla herkkupäivä.

Kommentit

Oma kommentti