Kiusaava veli 11/11

Minua pelottaa nukkua omassa sängyssä. 2. Äiti huutaa minun veljelleni. Veli ei tottele ollenkaan. Äiti on sanonut, että veli lähtee jonnekin muualle. Hän kiusaa minuakin usein. Minulla ei ole monta kaveria, bestikseni muutti pois. Vanhempani ovat eronneet. Jos olen jommankumman luona, minulla on toista ikävä.
Porkkana

Vastaus:
1. Jos oma sänky pelottaa, kannattaa asiasta jutella kotona aikuisen kanssa ja pohtia, miten pelkoa voisi vähentää. Joskus pelko vähenee yövalolla tai sillä, että aikuinen tulee hetkeksi sängyn viereen istumaan ja nukuttamaan. Kannattaa myös lukea nukahtamisvaikeuksiin antamani vinkit aiemmista vastauksista tällä samalla palstalla. Ne saattavat helpottaa pelkoja.

On aika ymmärrettävää, että nukkuminen omassa sängyssä voi pelottaa. Vanhempien ero on iso muutos elämässäsi. Samoin se, ettei lähelläsi enää ole bestistäsi tuottaa varmasti ikävän ja surun tunteita. Kerro tunteistasi ja ajatuksistasi kummallekin vanhemmallesi rohkeasti. On tärkeää, että he ymmärtävät sinun olojasi ja tuntemuksiasi. Asioiden purkaminen auttaa yleensä oloa, ja nukahtaminenkin saattaa helpottua kummasti.

Se, että veljesi kiusaa sinua, on kurjaa. Uskon, ettei hänellä ole kovin hyvä olla, ja siksi hän käyttäytyy, kuten kerrot kirjeessäsi. Silti käytös ei ole sopivaa eikä sitä pidä ymmärtää. Toivon, että voit olla yhteydessä bestikseesi, joka muutti pois. Kirjoita hänelle vaikka kirje tai meilaa. Kerro asioistasi hänelle ja näin voi ystävyys jatkua. Toivon, että saat lähistöltä uusia kavereita. Joskus vanhempien kanssa juttelu voi tuntua vaikealta. Silloin kannattaa omissa asioissaan kääntyä lähistöllä olevan turvallisen ja luotettavan aikuisen puoleen.

Kommentit

Oma kommentti