Koti-ikävä 4/14

Minulla on hirveä koti-ikävä. Kun menen yöksi pois kotoa ilman perhettäni, minulle tulee huono olo ja alan miettiä kaikkea pelottavaa. Mitä voisin tehdä?

Vastaus:
Monilla on koti-ikävä, kun he ovat perheestään erossa. Joskus voi mennä pitkäänkin ennen kuin erossa olo ei enää tunnu vaikealta.

Se, että alat miettiä pelottavia asioita ja kerrot että niistä tulee sinulle paha olo, saa toivomaan, että juttelisit näistä asioista vanhempiesi kanssa. On hyvä pysähtyä miettimään millaisia pelottavia asioita mielessäsi liikkuu ja pohtia mikä saa sinut voimaan pahoin. Vanhemmat tai joku muu turvallinen aikuinen osaa arvioida, tarvitaanko asioihin apua joltain ammattilaiselta. Yhdessä vanhempien kanssa saatatte keksiä keinoja, joilla voi vähentää koti-ikävää.

Osaa helpottaa se, että sanoo ääneen ystävälleen, jonka luokse menee yöksi, esimerkiksi että ”kylläpä jännittää ja koti-ikäväkin vaivaa, mutta pidetään silti mukavaa yhdessä”. Näin ikävä on sanottu ääneen, eikä se möyri enää mielessä. Itseään ei myöskään tarvitse tai kannata pakottaa olemaan pois kotoa, jos se tuntuu epämukavalta. Voit kokeilla yökyläilyä uudestaan esimerkiksi pienen tauon jälkeen.

Kommentit

Oma kommentti