Menkat 11/08

Minulla ja siskollani on ongelmia. 1. Isämme ja äitimme ovat lähes joka ilta yövuorossa. Minun ja siskoni pitää vahtia 6-vuotiasta siskoamme ja 4-vuotiasta veljeämme. He valvottavat meitä joka yö. Emme ole koulussa kovin virkeitä. Miten saisimme asian kuntoon? 2. Voiko olla sillä tavalla, ettei murrosikä ala ollenkaan? (Kaverini on 14-v. eikä sillä ole ollenkaan.) 3. Meillä molemmilla on alkanut menkat. Ne ovat olleet meillä lähes puoli vuotta molemmilla. Emme ole kertoneet asiasta vanhemmille. Pitäisikö? Onko normaalia marssia vain kauppaan ostamaan siteitä ja tamponeja? Kumpia on parempi käyttää, siteitä vain tamponeja? Mikä olisi meidän ikäisille sopiva merkki? Toivoisimme vastauksia pian! Kiitos!
Ongelmalliset siskot

Vastaus
1. Ei ole oikein teitä eikä pikkusisaruksianne kohtaan, että joudutte olemaan keskenänne ja hoitamaan toinen toistanne. Vanhempanne haluavat parastanne ja tekevät siksi töitä, myös yöaikaan. Jos vanhemmat tekevät yöllä työtä, tarvitaan teille kotiin hoitaja tai hoitoapua. Kertokaa kotitilanteestanne koulussa opettajalle, terveydenhoitajalle tai kuraattorille mahdollisimman pian. Näin koulussakin ymmärretään se, että olette väsyneitä. Tarvitsette aikuisen puuttumaan tilanteeseen. Puhukaa siis asiasta pian!

2. Murrosikään liittyvät keholliset muutokset tapahtuvat kyllä kaikilla. Ajankohta, jolloin näin käy, on kovin yksilöllistä. Uskoisin, että ystäväsi muutokset alkavat muutaman vuoden kuluessa. Tavallista on, että murrosikä alkaa 10–16-vuotiaana. Ei siis kiirettä. Kaikki lienee kunnossa.

3. Onneksi olkoon menkoista! Ne ovat normaali ja asiaankuuluva osa naiseksi kasvua ja naisen elämää aina n. 50–55-vuotiaaksi asti. On siis ihan normaalia mennä ostamaan kaupoista siteitä ja tamponeja. Minä kertoisin vanhemmilleni kuukautisista. Asiasta kannattaa puhua jo senkin takia, että saatte rahaa kuukautissiteisiin ja neuvoja siitä, millaisia siteitä tai tamponeja kannattaa käyttää.

Joku kokee tamponin parempana vaihtoehtona kuin siteen, mutta aloittaisin siteillä ja siirtyisin tamponeihin. Kumpikin vaihtoehto kannattaa vaihtaa n. 4 tunnin välein. Tamponia ei saa pitää emättimessä yli 8 tuntia! On makukysymys, minkä merkkistä, mallista tai kokoista sidettä tai tamponia käyttää ja kumman tuntee helpommaksi. Jos haluaa tehdä ekoteon, voi käyttää kuukautiskuppia tai kestositeitä. Side tai tamponi ovat molemmat kertakäyttöisiä ja jätteitä kaatopaikoille.

Kuukautiskipuihin kannattaa kokeilla liikkumista (kävelyä, lenkkeilyä jne.) ja jalat kippurassa makailua. Jooga ja venyttely auttaa monia, ja joku saa helpotuksen lämpimän pyyhkeen tai vastaavan pitämisestä mahan päällä. Jos kivuliaat tai runsaat kuukautiset häiritsevät, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen, jotta saa lääkityksen, joka auttaa asiaan parhaiten. Jos kuukautiskivut vaivaavat, voi kokeilla myös särkylääkkeiden tehoa. Tällöin on oltava tarkka siitä, ettei ole allerginen lääkkeelle, eikä ota sitä liian suurta annosta tai liian usein. Tästäkin puhuisin vanhempien kanssa, jotta saisin oikean lääkkeen ja pääsisin helpommin tarvittaessa lääkärin juttusille.

Vanhemmat ovat tärkeä osa aikuiseksi kasvua. Ei tarvitse pärjätä yksin ja kaikkea ei tarvitse tehdä yksin ja salaillen. Jos vanhemmille puhuminen on vaikeaa, kannattaa etsiä läheltä joku muu luotettava aikuinen, jolta kysyä neuvoa, kun sitä tarvitsee.

Kommentit

Oma kommentti