Mikä avuksi, kun kaikki pelottaa?

Minä murehdin asioista aivan liikaa. Esimerkiksi sitä, että minulle tapahtuu jotain. Pelkään myös kaikkea, vaikka en aina edes tiedä miksi.

On tavallista, että joskus kasvaessaan isommaksi alkaa hahmottaa sitä, ettei kaikki aina menekään hyvin. Joskus omassa perheessä tapahtuu asioita, jotka saavat aikaan pelkoja tai huolta mielessä. Tällaisia voivat olla vaikkapa perheen aikuisten rahavaikeudet, vanhempien ero tai jonkun itselle tärkeän ihmisen sairastuminen tai kuolema. Tai ehkä näkee televisiossa tai muussa mediassa jotakin sellaista, mikä jää pyörimään mieleen ja aiheuttaa pelkoa siitä, että itselle tapahtuu jotakin.

Pelko on tärkeä tunne. Se varoittaa meitä vaaroista ja saa välttelemään asioita, jotka viestivät vaaraa. Joskus pelko ottaa vallan, eikä se enää olekaan opastaja vaan estää elämästä elämää ilon kautta. Toivon, että kerrot peloistasi ja tuntemuksistasi vanhemmillesi tai jollekulle muulle luotettavalle aikuiselle. Aika usein auttaa, jos asioita saa pohtia ja jutustella jonkun tukityötä tekevän henkilön kanssa. Tällaisia ihmisiä ovat esimerkiksi kuraattorit ja koulupsykologit. Kannattaakin käydä pyytämässä heiltä apua ja kertoa, mitä omaan elämään kuuluu ja millaisia asioita mielessä liikkuu.

Monesti auttaa, kun kirjoittaa omia ajatuksiaan ylös. Voit kirjoittaa hetken ihan mitä tahansa mieleen tulee. Sitten mietit, millaiset asiat mielessä myllertävät ja miksi. Näitä asioita kannattaa kirjoittaa ylös myös ja sitten se, mitä hyvää toivoisit tilanteessa tapahtuvan. Muutaman päivän jälkeen voisi tehtävää vaihtaa. Silloin voit kirjoittaa, että millaisia hyviä asioita päivääsi on mahtunut, vaikkapa kolme kappaletta ja sitten mieti, millaisen hyvän asian tahtoisit tapahtuvan seuraavana päivänä. Mieti jokin sellainen, jonka on mahdollista toteutua.

Joskus vaikeita hetkiä ja murehtimista helpottaa kävely, piirtäminen, kaverille soittaminen, asian ääneen toteaminen (vaikka olisi yksinkin) tai jonkin tietyn kappaleen kuuntelu (sellaisen, joka saa hyvälle tuulelle).

Tilanteesi kuulostaa sellaiselta, että toivon sinun juttelevan asioista aikuisen kanssa piakkoin, jotta saisit apua ja tukea. Uskon siitä olevan hyötyä.

Helppis-palstan kysymyksiin vastaa erikoissairaanhoitaja Susanna Ruuhilahti. Lähetä kysymyksesi nettilomakkeella.

Kaikkia lehdessä julkaistuja vastauksia ei välttämättä julkaista netissä.

Avainsanat

Kommentit

Moikka Helppis:3

Oon 13v tyttö Keski-Suomesta.. ja mua nyt alettiin ahistelemaan snapchatissa, ja oon ilmottanut nettipoliisille. Snapissa se tyyppi kyselee kehostani kuvia ja mua pelottaa.. mitä pitää tehdä 😭

Ahdisteltu

Oma kommentti