Painohuolia 1/11

Mulla on pari oikeasti vakavaa ongelmaa. 1. Olen 11 vuotta. Oon 153 cm pitkä ja painan n. 70 kg. EN OLE OK! Mulla on alkanut ilmestyä sinne tänne raskausarpia. Yleensä niitä on reisissä ja vatsassa ja rintojen ympärillä. En kehtaa mennä uimahalliinkaan ja pelkään, etten saa koskaan poikaystävää. Miten saisin painoni putoamaan? Suurin osa meidän luokkalaisista painaa n. 30 kg. 2. Aina, kun olen koneella, muutun kärttyisäksi. Miksi? Toivon, että saisin apua, sillä tarvitsen sitä.
Auta, ole kiltti

Vastaus:
1. Ihan alkuun haluan todeta, että olet ok. Se, että onko ok tai ei, ei ole painosta kiinni. Tärkeää on, että antaa sisällään olevan minuuden kasvaa ja kehittyä omanlaisekseen elämän kulkiessa eteenpäin. Vaatii uskallusta tutkia ja kulkea omaa polkuaan ja samalla opetella arvostamaan muita ihmisiä ja luontoa. Uskon, että sinä kuljet omaa polkuasi ja opit maailmasta joka päivä paljon uutta.

On totta, että painon putoaminen voisi saada sinut voimaan paremmin. Siihen tarvitaan terveellistä ruokaa ja liikuntaa – kävely tekee hyvää keholle ja mielelle. Siitä kannattaa aloittaa. En jättäisi uimahalliakaan väliin. Ei sinua siellä katsella sen kummemmin. Uiminen ja vesijuoksu ovat hyviä liikuntamuotoja. Samalla saisivat aivotkin haastetta, kun pitäisi nähdä itsensä niin hyvänä ja kauniina, että uskaltaisit hypähtää uimahalliin. Ota äiti tai isä tai hyvä ystävä mukaasi henkiseksi tueksi.

Painonhallintaan saat kouluterveydenhoitajalta vinkkejä. Tärkeää on, että sinua auttavat myös vanhempasi, koska he luultavimmin tekevät perheessänne ruokahankinnat. Sinulta vaaditaan aika paljon tahdonvoimaa, mikäli päätät ryhtyä liikkumaan ja vaikkapa vähennät turhia herkkuja päivittäisestä syömisestä.

Älä ole liian ankara itsellesi, vaan tee asioita pikkuhiljaa. Äläkä vertaile itseäsi muihin. Jokainen on omanlaisensa ja hyvä sellaisenaan! Poikakaveriasiat eivät ole kiinni painosta. Tärkeintä on oppia tykkäämään itsestään. Sitten kun tietää kuinka upea on, on helpompi nähdä toisissa kukoistava kauneus ja toisaalta sietää erilaisuutta, kun kumpainenkaan ei ole uhka itselle.

2. Jos tietokoneella olo tekee sinut kärttyisäksi, älä ole koneella. Tosin ennen lopettamista kannattaa miettiä, millä sivuilla pyörit ja millaisia asioita siellä näet. Voisiko sivuston vaihtaminen estää jo kärttyyntymisen? Keskitä energia ulkoiluun ja kavereihin livenä, siitä tulee usein hyvä mieli.

Kommentit

Oma kommentti