Tupakka

Tää sun palsta on älyttömän hyvä. Mulla on vähän ongelmia. 1. Mun yksi kaveri, joka on samalla luokalla tupakoi. Oon käskenyt sen lopettaa, mutta se ei suostu. Mitä teen? 2. Oon 165 cm pitkä ja painan 40 kg. Onko Ok? Oon 14-vuotias. 3. Mulla ei oo alkanut vielä kuukautiset. Pelkään, että ne ei ala ollenkaan. Meidän terveydenhoitaja sanoi, että joutuu sellaiselle niin kuin ankannokka (että se jotenkin niin kuin avaa emättimen suun). Auta PLIIS!
Apua kaipaava -93

Vastaus

1. Kiitos kehuista. Ikävää, että kaverisi tupakoi. Sinä olet tehnyt sen minkä kaverina voit, pyytänyt lopettamaan. Sitten on kaverisi omasta valinnasta kiinni lopettaako vaiko ei. Olen surullinen, että Sinun ikäisesi nuori yleensäkään tupakoi, koska siitä ei ole kuin haittaa terveydelle. Itse asiassa tupakoimalla muiden lähellä, aiheuttaa terveysuhkia myös niille ei-tupakoiville. Toivottavasti ystäväsi vanhemmat jaksavat puuttua asiaan, ja saavat ystäväsi lopettamaan tupakoinnin. Joskus tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa. Vaikea sanoa ystävästäsi, mutta tutkimukset osoittavat, että monesti nuorten tupakointi liittyy myös moniin ongelmiin tai pahoinvointiin elämässä.

Älkää kukaan ryhtykö tupakoimaan. Kehottakaa ystäviännekin olemaan tupakoimatta, aloittamatta tai edes kokeilematta! Help Me!-nimimerkillä kirjoittanut 13-vuotias tyttö kysyy tupakoinnista itsensä osalta. Toivon, että voit lopettaa tupakoinnin välittömästi. Tupakointi on erittäin ikävä ja vaarallinen tapa. Tuskin vanhempasikaan ilahtuvat tästä tavasta. Lopeta siis!!

2. Olet ihan ok, aika hoikka tosin. Muista syödä monipuolisesti ja säännöllisesti. Liiku ja lepää riittävästi.

3. Kuukautiset liittyvät moniin asioihin. Ole huoleti, on ihan normaalia, että kuukautiset alkavat vasta vaikka 16-vuotiaana, jollakin taas kuukautiset alkavat jo 10-vuotiaana. Yksilökohtaiset erot ovat siis todella suuria. Voit huoletta odottaa vielä muutaman vuoden. Riittävä ravinto, lepo ja liikunta edesauttavat kehon omaa normaalia hormonitoimintaa.

Terveydenhoitajasi mainitsema ankannokka liittyy gynekologiseen tutkimukseen. Tämän tutkimuksen avulla voidaan tehdä selvityksiä siitä, miksi kuukautiset eivät ole alkaneet. Ankannokka on vain apuväline, joka tekee tutkimuksen mahdolliseksi. Tutkimus ei satu lainkaan. Gynekologilla käynti tulee tärkeäksi, mikäli kuukautisesi eivät ala 16 vuotta täytettyäsi. Tällöin on hyvä selvittää, mistä on kyse.

Gynekologilla käynti kuuluu aikuisen naisen elämään n. 2 vuoden välein, vaikkei mitään vialla olisikaan. Odottele rauhassa kuukautisiasi. Jos tahdot saada lisätietoa gynekologisesta tutkimuksesta, kysy asiasta lisää äidiltäsi tai kouluterveydenhoitajaltasi.

 

Kommentit

Oma kommentti