Väsynyt 10/11

Olen pian 12-v. ja nykyään voin todella huonosti henkisesti. Noin puoli vuotta sitten lähes sairastuin anoreksiaan ja pelkään sen uusiutuvan. Eikä siinä vielä kaikki. Nykyään tunnen oloni väsyneeksi ja turhaksi. Mulla on paljon läheisiä kavereita, mutta nykyään en jaksa mitään. Mikään ei kiinnosta ja en puhu kellekään tästä mun ns. masennuksesta, vai voiko sitä masennukseksi sanoa? Itken todella harvoin ja vähän, mutta nykyään olen alkanut itkeä, kun olen yksin. Tuntuu vain, että en jaksa enää. Toivon, että vastaat.

Vastaus:
On ikävää, että voit huonosti. Anoreksian välttämiseksi toivon, että jaksat kertoa ajatuksistasi ja tuntemuksistasi ruoan suhteen välittömästi vanhemmillesi. On tärkeää, ettei ruoka ala hallita elämääsi. Siihen tarvitaan vanhempien apua ja todennäköisesti myös ammattilaisten, jotka ovat sinua jo kerran osanneet taitavasti auttaa.

Kerro ystävillesi myös, että voit huonosti. Koita silti pysyä heidän mukanaan. Kerro heille, ettet voi hyvin ja olet huolissasi itsestäsi.

Tunteista, että koet olevasi turha ja että et jaksa enää, on tärkeää puhua viipymättä aikuisille – vanhemmille, kuraattorille, jollekin muulle luotettavalle läheiselle aikuisille.

Samalla haluan nostaa esille muutaman asian pohdittavaksesi. Vaikka sinulla onkin olo, että kaikki on turhaa, olet kirjoittanut minulle viestin. Olen siitä iloinen. Se kertoo, että tahdot apua ja olet huolissasi itsestäsi ja tuntemuksistasi. Se on tärkeä asia selviytymisessä. Mieti, keille kaikille olet tärkeä. Heitä on, koska kerrot sinulla olevan hyviä ystäviä ja sinulla on perheesi. Jos itseä varten ei meinaa nyt juuri jaksaa mitään, kannattaa vaikka pitää arjesta kiinni ystäviä, perhettä ja koulusta selviytymistä ajatellen. Se auttaa hetkisen, mutta puhumatta ei asioita pidä jättää.

Mietin, oletko kokenut jotakin, josta et kirjeessäsi kerro. Mikä vaivaa mieltäsi ja painaa sinut kokemaan kertomiasi tunteita, ja mikä saa sinut pidättäytymään syömisestä? Nämä ovat asioita, joita kannattaa miettiä yhdessä aikuisen kanssa. Vanhempien on tärkeää tietää asioista, sillä heidän avullaan voit saada ammattitaitoista tukea asioissa. Kuraattori on myös henkilö, joka osaa auttaa sinua asiassa, tai joku muu aikuinenkin. Joskus tarvitaan perheen ulkopuolista aikuista auttamaan nuorta sanoittamaan asioita ja avaamaan keskustelua kotona.

Kommentit

Oma kommentti