Vatsavaivoja 4/12

1. Minulla on ongelma vatsani kanssa: a) Jos minulla on kova nälkä ja alan syödä, niin täytyn heti parilla haukulla! Olen 13-vuotias ja olen 163 cm pitkä ja painan 47 kg. Se on minusta hyvä, mutta vatsassani on kyllä joku vika. b) Voiko minulla olla laktoosi-intoleranssi, koska joskus kun olen syönyt, tulee ilmavaivoja? 2. Siskollani on anoreksia ja bulimia, ja se viiltelee itseään. On aika rankkaa, kun siskoni ei itse tiedä vaaroja. Puhumme kyllä kaikesta, mutta emme tarpeeksi. 3. Miten saisin enemmän itseluottamusta? Meidän luokan tytöt haukkuvat toisten vaatteita ja hiuksia. En tiedä, mitä sanoisin heille. Opettaja ja äiti tietävät, mutta he luulevat, että se on loppunut. 4. Tykkään yhdestä pojasta, mutta en tiedä, miten lähestyisin häntä. Olen yrittänyt puhua pojalle, mutta olen tosi ujo. Kiitos tosi paljon, jos vastaat.
Paineellinen

Vastaus:
Vatsavaivaan on vaikea antaa yhtä ja oikeaa vastausta. Toivon, että käyt juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa tai pyydät äitiä varaamaan ajan lääkärille. Ainakin minulla vatsa on sellainen kohta, joka reagoi, kun on paljon erilaisia isoja asioita meneillään. Voisin kuvitella, että siskon pahoinvointi vaikuttaisi minunkin olooni. Voisin ajatella, että syöminen olisi hankalaa ja vatsaakin voisi kivistellä. Siksi mielestäni on tärkeää, että saat jutella jonkun kodin ulkopuolisen luotettavan henkilön kanssa omista oloistasi, ajatuksistasi sekä tunteistasi.

Laktoosi-intoleranssia poteva henkilö ei voi käyttää maitotuotteita (joillekin sopivat hyla-tuotteet, joillekin laktoosittomat) niiden sisältämän laktoosin vuoksi. Se voidaan todeta tutkimuksin, ja oireita ovat vatsan turvotus, ripuli jne. Oireet ilmaantuvat maitotuotteiden käytön yhteydessä. Oireet voivat olla merkki monista muistakin asioista, joten asia pitää tutkia.
Myös kiusatuksi joutuminen tuottaa raskaan olon ja jopa vaivoja kehoon. Ketään ei saisi kiusata. Kerro asiasta koulussa uudestaan ja uudestaan. Kokemuksesta tiedän, että aika usein asiat järjestyvät hyvään suuntaan, kun vanhempi on yhteydessä rehtoriin ja opettajaan samanaikaisesti ja vaatii koulurauhaa. Näin asiaan tartutaan rivakasti. Kukaan, joka voi hyvin ja on tyytyväinen itseensä, ei kiusaa toista. Myös kiusaajat tarvitsevat apua. Tämänkin koettelemuksen vuoksi ajattelen, että on tärkeää saada jutella asioista rauhassa luotettavan aikuisen kanssa.

Pyydä myös, että voisit tehdä äidin kanssa jotain ihan kahden kesken. Tehkää jotakin, mistä molemmat nautitte. Sinä olet varmasti tärkeä siskollesi, ja on mukavaa, että puhutte. Apua siskosi tarvitsee kuitenkin aikuisilta, ja sinun on tärkeää keskittyä itseesikin. Sinäkin tarvitset apua ja tukea, jotta jaksaisit vaikeaa tilannetta, joka kotonanne on.

Itseluottamus kasvaa ja lisääntyy, kun saa kokemuksia siitä, että on arvokas ja tärkeä. Tärkeää on tajuta oma arvonsa itse. Lue kirjeesi ja mieti, millaiselta ihmiseltä vaikuttaisit toisen silmissä. Minusta olet vahva ja upea. Olet varmasti tärkeä tuki siskollesi. Pohdit asioita, ja osaat hakea apua ja neuvoja kysymyksiisi. Mieti myös hyviä ominaisuuksiasi, joita arvostat itsessäsi. Mieti sitten ketä ihailet, ja mitä asioita ihailet hänessä. Tee näistä asioista lista. Uskon, että upeat asiat, jotka näemme toisissa ovat myös asioita, joita on meissä itsessämme. Mieti siis, miten listaamasi asiat näkyvät sinussa, vaikka vähän soveltaen. Anna itsellesi oikeus olla surullinen ja ahdistunut, jos siltä tuntuu. Sekin kuuluu itseluottamukseen.

Juttele pojalle rohkeasti. Se, että uskaltaudut juttelemaan tuottaa varmasti onnistumisen kokemuksen ja lisää itseluottamusta. Jos poika on sinulle ynseä tai ei viivy seurassasi, älä sure vaan muista, että ainakin uskalsit yrittää. Uskallus kokeilla ystävystymistä toisten kanssa on yksi tärkeä taito, jonka osaavia ihmisiä minä arvostan suuresti. Kysy myös äidiltä ja siskoltasi, mistä he erityisesti sinussa pitävät.

Kaikille: Keskitytään kiusaamisen sijaan kehumaan ja tykkäämään lähellämme olevista ihmisistä! Se, että tykkää muista ihmisistä tuottaa hyvää itselle. Kiusaaminen ja sen sivusta seuraaminen tuottavat kaikille pahaa oloa!

Kommentit

Oma kommentti