Yksinäinen 1/09

Mulla on vähän ongelmia tai oikeastaan huolia. 1. Mulla on vaan yksi kaveri. Kun se oli lomalla, olin koulussa ihan yksin. 2. Sain matematiikan kokeesta 5 ½ ja äiti herppas siitä. Ei ollut kivaa… 3. Äitini on tullut omituiseksi. Se vain haastaa riitaa isän kanssa ja huutaa sille aika usein. Niillä on riitoja ja äiti ei päästä isääni melkein minnekään. 4. Minä olen viimeinen lapsi ja muut sisarukset ovat melkein aikuisia. Vain yksi sisko asuu vielä kotona. Sekin on jo 16-v. Se ei ole kivaa. Kuka sitten on minun kanssa? Huolestuttaa… Auta, kiitos!
Huolestunut

Vastaus
1. Ikävää, että olet joutunut viettämään koulussa aikaa yksin. Toisaalta olet onnekas. Sinulla on hyvä ystävä, joka oli vain hetken pois luotasi. Muista kertoa ystävällesi, että hän on sinulle tärkeä.

2. Ymmärrettävää, ettei sinusta tuntunut mukavalta, kun äitisi suuttui. Toisaalta tässäkin on valopilkku. Äidin hermostuminen kertoo samalla, että hän välittää sinusta ja tahtoo sinun oppivan ja osaavan matematiikkaa. Juttele tuloksesta äidin kanssa. Jos asiat ovat sinulle vaikeita, pyydä äitiä opettamaan sinulle matematiikkaa. Samalla saatte yhteistä aikaa.

Maailma ei kaadu yhteen huonoon numeroon. Muista toki harjoitella tarpeeksi, sillä matematiikan taitoja tarvitaan monessa asiassa isompanakin. Testaa äidin kanssa kumpi teistä muistaa paremmin käsittelyssä olevat matematiikan säännöt.

3. Joskus meistä vanhemmista saattaa tulla omituisia. Voit sanoa vanhemmillesi, että heidän riitelynsä tuntuu sinusta kurjalta. Joskus vanhempien välit joutuvat koetukselle ja arjessa on niin paljon asioita, että ainoa tapa purkaa pahaa mieltään, on huutaa ja haastaa riitaa. Se ei tietystikään ole se ainoa tapa – ja harvoin hyväkään.

Vanhempiesi ristiriidat ovat heidän asioitaan eikä lapsi voi mitenkään ymmärtää, mistä koko jutussa on kyse. Vaikka näyttääkin sinun silmilläsi, että äitisi on omituinen eikä päästää isää mihinkään, saattaa kyseessä olla moni muukin asia. Sinä et voi ratkaista heidän ongelmiaan. Toivotaan, että riidan keskeltä löytyy sopu pikapuoliin ja kotonanne on kaikki hyvin.

4. On varmasti vaikeaa olla nuorimmainen ja hyvästellä isommat sisarukset, jotka muuttavat omaan kotiin. Et kuitenkaan menetä sisaruksiasi. He ovat olemassa, vaikka eivät asukaan enää saman katon alla. Nyt kannattaa keskittyä nauttimaan ajasta, jonka 16-vuotias siskosi asuu kanssasi samassa kodissa.

Aikaa on minimissään vielä muutama vuosi. Siinä ajassa ehtii tapahtua vaikka mitä hauskaa. Älä käytä sitä aikaa tulevaisuuden murehtimiseen, vaan ota ilo irti yhteisestä ajasta. Eikä sitä koskaan tiedä, mitä iloisia yllätyksiä tulevaisuus sinulle tarjoaa.

Kommentit

Oma kommentti