10 kikkaa koulunkäyntiin – opiskelutaidot kehittyvät kokeilemalla

Tuntuuko oppiminen hankalalta tai onko tunneilla keskittyminen vaikeaa? Näillä vinkeillä opiskelusta tulee helpompaa.

Opiskelutaidot.

Oppimaankin voi opetella, sillä kaikki oppimistavat eivät sovi kaikille. Omat opiskelutaidot kehittyvät testaamalla. Olisiko näistä kymmenestä vinkistä iloa?

1. Puhelin pois

Tämä vinkki on lyhyt ja ytimekäs. Laita puhelimen ilmoitukset äänettömälle opiskelun ajaksi. Viesti tai muu ilmoitus keskeyttää opiskelun helposti. Opiskelutaidot eivät kehity, kun joku koko ajan piippailee.

2. Muistiinpanoista mieleen

Tee muistiinpanoja ja ajatuskarttoja käsin, sillä se edesauttaa muistamista. Käsitekartat voivat taas auttaa ymmärtämään asian ja selvittämään yksityiskohtien yhteyksiä toisiinsa.

3. Toimisivatko muistikortit?

Kirjoita kortin toiselle puolelle käsite ja toiselle sitä vastaava selitys. Muistikortit ovat helppo ja nopea tapa opetella käsitteitä tai vaikka englannin sanoja. Kun testaa omaa oppimista, huomaa, mitkä asiat vaativat vielä opiskelua.

4. Työskentelyä ja lepoa

Päätä etukäteen, minä päivinä opiskelet. Kun on valmiiksi asennoitunut opiskeluun, on helpompi aloittaa. Lukusuunnitelmaan voi myös lisätä, minä päivänä opiskelee mitäkin. Opiskelu kannattaa jakaa useammalle päivälle, sillä muuten viimeisenä iltana iskee paniikki eikä opiskelusta välttämättä tunnu tulevan yhtikäs mitään. Aivot käsittelevät päivän aikana opittua tietoa öisin unen aikana. Kun opiskelun jakaa monelle päivälle, aivoilla on useampi yö aikaa siirtää opittu tieto pitkäkestoiseen muistiin. Muista myös nukkua riittävästi.

5. Etsi videoita

Jos oppikirjan pänttääminen ei kiinnosta, voi koeaiheesta etsiä tietoa netistä esimerkiksi Youtubesta. Joidenkin oppikirjojen kappaleita on mahdollista myös kuunnella.

6. Laula tai piirrä

Painuisivatko opiskeltavat asiat päähän paremmin, jos keksisit niistä runon tai laulun? Lauluun voi yhdistää myös liikettä, kuten kävelyä tai taputuksia. Entä kävisikö kasvien tunnistaminen tai ruumiinosien opettelu englanniksi helpommin, jos samalla piirtäisit niistä kuvia?

7. Tutki taustoja

Opiskeltavan asian ymmärtäminen voi olla helpompaa, jos sen liittää osaksi laajempaa kokonaisuutta. Pohdi, miten esimerkiksi ympäristöopin tunneilla opitut ilmiöt näkyvät luonnossa tai miten jääkausi on vaikuttanut sinun kotiseutuusi.

8. Lähde liikkeelle

Tutkimusten mukaan liikunta parantaa oppimistuloksia. Välitunnit kannattaa käyttää leikkien tai pelaten ja vapaa-ajalla harrastaa itselleen mieluista urheilua. Liikunnan myötä aivojen verenkierto paranee ja elimistössä syntyy dopamiinia, joka aiheuttaa hyvän fiiliksen, helpottaa keskittymistä ja parantaa unta.

9. Ruoka on tärkeää

Ennen kouluunlähtöä kannattaa nauttia kunnon aamupala ja koulussa syödä lautasmallin mukaan koottu lounas. Riittävästi ja riittävän usein syöminen pitää verensokerin tasaisena, mikä helpottaa myös koulutehtäviin keskittymistä.

10. Ponnistelu palkitaan

Aivoissa on palkitsemisjärjestelmä, jonka ansioista ahertamisen ja oppimisen myötä ihmiselle tulee hyvä mieli. Aiemmat onnistumisen kokemukset kannustavat näkemään vaivaa myös jatkossa. Sisäinen motivaatio voi kuitenkin heiketä, jos oppimisen motivaationa on jokin ulkoinen asia, kuten rahan saaminen hyvästä koenumerosta.

Testaa: Mikä oppiaine olisit?

opiskelu

Koululaisen kesätoimittaja: ”Opiskelutaidot kehittyvät testaamalla”

”Olen aina pitänyt opiskelusta ja panostanut kokeisiin. Toiset kouluaineet ovat helpompia kuin toiset, ja eri aineet vaativat myös erilaisia lukutekniikoita: Historiassa olen pyytänyt, että joku kuulustelee minua. Lukuaineissa tykkään tehdä muistiinpanoja ja kielissä kirjoitan lauseita, jossa käytän koealueen sanastoa ja kielioppia.

Jos koealueessa on vaikeasti ymmärrettäviä asioita, etsin niistä tietoa netistä, sillä kun lukee asian toisin kirjoitettuna, se on helpompi ymmärtää. Kun jokin asia taas on vaikea muistaa, on helpointa keksiä muistisääntöjä.

Lukuaineissa tykkään tehdä muistiinpanoja ja kielissä kirjoitan lauseita, jossa käytän koealueen sanastoa ja kielioppia.

Kun aloitan lukion tänä syksynä, voin olla huoleti, sillä peruskoulun aikana löysin itselleni parhaat opiskelutavat. Yläkoulun alussa käytin turhaan aikaa yrittämällä päntätä väärillä tavoilla. Löysin kuitenkin parhaat tavat opiskella testaamalla kaikkea, mitä esimerkiksi koulussa oli vinkattu. Minulle muistiinpanojen ja ajatuskarttojen teko tuntui heti luontevalta, ja huomasin oppivani kirjoittamalla.”

Veera Daavittila, 15

Lähteet: yle.fi, liikkuvakoulu.fi, Näin aivot oppivat (PS-kustannus), Minna Huotilainen

Juttu on julkaistu Koululainen 8/22 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti