Ampumahiihto on haastava harrastus: ”Vaikeinta on pieniin tauluihin osuminen”

Ampumahiihto on jännittävä laji, jossa kaikki on mahdollista. Kisoissa vielä viimeisellä ampumapaikalla voi tapahtua isoja muutoksia.

ampumahiihto harrastuksena

Ampumahiihto harrastuksena tarjoaa vauhdikasta menoa hohtavilla hangilla ja samalla mahdollisuuden harjoitella tarkkuutta ja keskittymistä ampumapaikalla.

10-vuotias Elli Sorri on harrastanut ampumahiihtoa Tuusulan Voima-Veikkojen riveissä jo kolmisen vuotta. Hän kiinnostui lajista katseltuaan sitä televisiosta ja seurattuaan harrastajia hiihtolenkin lomassa. Alkeiskurssin suoritettuaan hän on käynyt seuran harjoituksissa pari kertaa viikossa.

Ampumahiihdossa kierretään hiihtolenkkiä vapaalla hiihtotyylillä ja kierrosten välillä käydään ampumassa 50 metrin päässä sijaitseviin tauluihin. Ohilaukauksista eli pummeista rangaistaan aikasakolla tai ammunnan jälkeen kierrettävällä sakkokierroksella.

– Hauskinta harrastuksessa on hiihtäminen ja mukavat ihmiset, joihin olen treeneissä tutustunut. Vaikeinta on pieniin tauluihin osuminen, Elli toteaa.

Hieman yllättäen Ellin osumatarkkuus on ollut parempi hiihdon lomassa kuin muuten ammuntaa harjoiteltaessa. Yleensä ammunta on hankalampaa silloin, kun rasitus saa hiihtäjän puuskuttamaan.

Ellin seuralla on ampumahiihtoharjoituksia kahdesti viikossa.

Harrastus on helppo aloittaa

Harrastus on helppo aloittaa ampumahiihtoseuran järjestämällä yhden päivän Napsu-leirillä, josta jatketaan Amppari-kurssille. Alkuun ei tarvita muita varusteita kuin monot, sukset ja sauvat, sillä ampumiseen käytettävää pienoiskivääriä voi lainata maksua vastaan seuralta.

Aseen kanssa toimittaessa turvallisuus on erittäin tärkeää. Turvallisuusohjeet käydään läpi heti lajia aloitettaessa. Tärkeintä on muistaa ampua aina vasta sitten, kun siihen on saanut luvan. Juniorit eivät voi käydä ampumassa itsekseen, vaan paikalla tulee aina olla aikuinen, jolla on aselupa.

– Seuran harjoitukset ovat ammuntapainotteisia. Hiihtoa olen harjoitellut myös itsekseni ja isän kanssa hiihdellen, Elli kertoo.

Lisäksi hän on käynyt harjoittelemassa hiihtotekniikkaa hiihtokursseilla.

Ampumahiihto on laji, jossa ammutaan sekä makuultaan että pystyltä.

Taulut ovat halkaisijaltaan vain 4,5 cm makuupaikalla ammuttaessa.

Ampumahiihto ei ole pelkkä talvilaji

Ampumahiihtoharjoitukset pyörivät ympäri vuoden: lajin kesäversioita ovat ampumajuoksu ja ampumahiihto rullasuksilla. Elli on jo ehtinyt kisaamaan seuran omissa kisoissa sekä ampumajuoksun SM-kisoissa.

Ellin esikuvana on lajin pitkän linjan suomalainen supertähti Kaisa Mäkäräinen, jonka hän tapasi ampumajuoksukisoissa. Perheessä ei toistaiseksi ole muita ampumahiihtoharrastajia, mutta tulevaisuudessa ehkä on: pikkusiskokin on innokas kokeilemaan vauhdikasta lajia.

Lue lisää: Testaa, mikä talvilaji sopii sinulle!

Ampumahiihdon lisäksi Elli harrastaa pianonsoittoa.

Lue lisää: Viisi kysymystä Krista Pärmäkoskelle.

Juttu on julkaistu Koululainen 2/2022 -lehdessä.

Ampumahiihto harrastuksena

  • Ampumahiihdossa yhdistyvät liikunnan riemu sekä ammunnan tuoma jännitys ja onnistumisen ilo.
  • Ampuminen tapahtuu pysty- tai makuuasennossa. Alle 16-vuotiaat ampuvat makuuasennossa ja voivat käyttää erillistä ampumistukea.
  • Yli 16-vuotiaat kantavat asetta hiihdon ajan selässään.
  • Harrastuspaikkoja ja seuroja löytyy ympäri Suomen. Lisätietoa lajista osoitteesta biathlon.fi.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti