Henri Kössö tähtää pyörätuolikoripallon huipulle

Yksi kerta pyörätuolikoripalloa vei Henri Kössön sydämen. – En ole aloittamisen jälkeen jättänyt vapaaehtoisesti yksiäkään treenejä välistä.

Pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö

Henri Kössö, 16, on monissa lajeissa palkittu nuori urheilija. Eniten hän rakastaa kuitenkin koripalloa, jossa hän edustaa Suomea nuorten parakoripallon maajoukkueessa. Tänään hän on saapunut keskustakirjasto Oodin koripallokentälle Susijengin sinivalkoisessa pelipaidassa.

– Koripallo on nopea ja taitoa vaativa peli, jossa saa viettää aikaa kivojen pelikavereiden kanssa. Hienointa on, kun saa tehtyä korin hankalasta tilanteesta, Henri sanoo.

Alakoulun liikuntatunnilla Henri pääsi kokeilemaan koripallon pelaamista pyörätuolissa, joka on suunniteltu lajia varten. Pyörätuolikoripallo meni sukkana pojan sydämeen, ja kotiin päästyään Henri pyysi äitiään etsimään paikan, jossa lajia voisi harrastaa.

Apua välineistä

Henri tulee liikunnallisesta perheestä, jossa häntä on pienestä asti viety kokeilemaan eri lajeja. Urheilu on paitsi kivaa, myös hyödyllistä. Henrillä on CP-vamma, jonka takia hänen jalkansa ovat jäykät.

– Liikunta pitää kävelykykyä yllä. Lääkärien mielestä minä en kävele enää vanhana, mutta meidän perheemme on eri mieltä, Henri sanoo.

CP-vamman takia urheillessa tarvitaan joskus apuvälineitä, mutta vamma ei ole este liikunnalle. Siksi Henri haluaa rohkaista ihan kaikkia kokeilemaan uusia lajeja.

– Kannattaa käydä kokeilemassa uusia lajeja, koska juuri se laji voi olla juuri sinulle sopiva ja viedä mukanaan. Lisäksi treeneistä saa uusia kavereita. Minulle kävi niin, kun menin kokeilemaan korista. En ole aloittamisen jälkeen jättänyt vapaaehtoisesti yksiäkään treenejä välistä, Henri kertoo.

Tällä hetkellä Henri keskittyy voimaharjoitteluun ja heittotarkkuuteen. Oodin kentällä pallo kuitenkin näyttää uppoavan vaivatta koriin, ja Henri kerää ihailevia katseita ohikulkijoilta.

Hopeaa keihäästä

Koriksen lisäksi Henri harrastaa paljon muutakin, kuten sulkapalloa, keihäänheittoa, uintia ja hiihtoa. Muut lajit ovat valikoituneet niin, että ne tukevat koripalloharjoittelua, mutta Henri pärjää niissäkin. Kesällä hän esimerkiksi edusti Suomea Euroopan-laajuisissa nuorten paraurheilijoiden kilpailuissa.

Henri rikkoi kisoissa oman aiemman keihäänheittoennätyksensä ja sai hopeamitalin. Mitalit eivät kuitenkaan ole syy, miksi Henri urheilee.

– Mitalin saaminen kilpailussa näyttää, mitä harjoittelulla on onnistunut saavuttamaan. Sen jälkeen voi lähteä tavoittelemaan uusia, korkeampia palkintoja.

Henrillä on yhteensä seitsemät treenit viikossa. Lisäksi hänellä on 4H-yritys, joka tekee nettisivuja ja videoeditointia.

Koulun ja harrastusten yhteensovittamisessa Henriä on auttanut eniten se, että hän hoitaa koulutyöt hyvissä ajoin. Silloin ei tarvitse opiskella kiireessä viimeisenä iltana.

Lue lisää: Koripalloilija Miro Little: ”Hyväksi pelaajaksi ei tulla yhdessä yössä”

Koulusta ei kuitenkaan luisteta.

– Tavoite on, että voisin lähteä lukion jälkeen Yhdysvaltoihin yliopistoon opiskelemaan ja pelaamaan yliopistosarjaa pyörätuolikoripallossa.

Sellaista kynnystä ei taida ollakaan, minkä yli Henri ei menisi.

Henri Kössö

  • Kuka: Pyörätuolikoripalloilija.
  • Ikä: Täyttää 17 vuotta 26.9.
  • Mistä: Espoosta.
  • Harrastukset: Pyörätuolikoripallo, uinti, sulkapallo, yleisurheilu, hiihto sekä videoita ja nettisivuja tekevä 4H-yritys
  • Instagram: @henri.kosso

Juttu on julkaistu Koululainen 9/22 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti