Menovinkki: Ihmepoika A on vauhdikas koululaisooppera, jossa kuullaan myös räppiä

Tulevana lauantaina 8.4. Suomen Kansallisoopperassa Helsingissä esitetään vauhdikas koululaisooppera, jossa alakoululaiset ja oopperan ammattilaiset yhdistävät voimansa. Oopperan taustajoukoista löytyy myös räppäri Paleface.

Ihmepoika A -koululaisoopperan pääharjoituksissa kihistään innostuksesta. Oopperaa varten niin Helsingin Kaisaniemen alakoulun oppilaat kuin Kansallisoopperan ammattilaisetkin ovat harjoitelleet jo pitkään, ja huomenna odotus palkitaan ensi-illan muodossa. Tänään paikalla on pääasiassa koululuokista koostuva harjoitusyleisö, mutta huikeasta esityksestä sitä ei huomaa.

Oopperassa pieni pakolaislapsi menettää vanhempansa ja päätyy Suomeen, jossa kohtaa ennakkoluuloja ja koulukiusaamista. Kun yhteinen koulu uhataan sulkea, on erimielisyydet jätettävä taka-alalle. Mutta mikä onkaan maaginen soitin, jota Ihmepoika kantaa repussaan? Voiko ajan pysäyttää?

Ihmepoika A:ssa yhdistellään ennakkoluulottomasti oopperaa ja räppiä, sillä sen on kirjoittanut hiphop-artisti ja sanataituri Karri ”Paleface” Miettinen. Koululaisten muodostaman kuoron lisäksi esityksessä on mukana kolme aivan oikeaa oopperalaulajaa.

Ihmepoika A on Riikka Oksasen ensimmäinen oopperaohjaus.

– Koululaisten kanssa työskenteleminen on ollut todella inspiroivaa, sillä kaikki ovat olleet todella sitoutuneita projektiin alusta asti. Lapset ovat myös niin energisiä, että siitä riittää itsellekin virtaa, ohjaaja Riikka Oksanen hehkuttaa.

– Lapset ovat olleet myös mukana ideoimassa oopperaa, sillä he ovat koulumaailman parhaita asiantuntijoita. Koululaiset ovat siis saaneet vaikuttaa koulun tyyppeihin ja heidän käytökseensä.

Paleface kirjoitti koululaisooppera Ihmepoika A:n.

Ooppera on ennen kaikkea hauska ja vauhdikas, mutta välillä meno on aika synkkääkin. Ooppera käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten yksinäisyyttä, koulukiusaamista sekä ennakkoluuloja, mutta myös toivoa ja erilaisuutta.

– Oopperan luonteeseen kuuluu ajankohtaisuus ja yhteiskunnallisuus. Joku voi pitää näinkin vahvaa sanomaa tuputtamisena, mutta alakouluikäisetkin ovat hyvin perillä maailman asioista, Paleface tietää.

Räppäristä on hienoa nähdä, miten omat aivoitukset muuttuvat eläväksi esitykseksi. Myös yhteistyö huipputaitavien ammattilaisten ja lahjakkaiden koululaisten kanssa on ollut ikimuistoista.

– Olen todella innoissani tästä, ehdottomasti yksi makeimpia juttuja, joita olen ollut tekemässä.

Esitykset Kansallisoopperassa

Lauantai 8.4. kello 12:00
Lauantai 8.4. kello 15:00

Oopperaa omaan kouluun

Ihmepoika A -koululaisoopperan kantaesityksen tekee Helsingin Kaisaniemen ala-aste Alminsalissa 7.4. ja 8.4.2017, mutta sen jälkeen teos kiertää syksystä 2017 alkaen jopa 80 koulussa ympäri Suomen. Mikä tahansa koulu voi siis päästä tekemään oopperaa ammattilaisten kanssa!

Jos koulunne innostuu oopperasta, ei kannata huolestua, vaikka koulustanne ei musiikkiluokkalaisia löytyisikään. Koululaisoopperaa ja sen vaikeustasoa voi muokata jokaiselle porukalle sopivaksi, jolloin lopputulos on aina omanlaisensa.

Vinkkaa mahdollisuudesta ja tästä artikkelista vaikka omalle opellesi, kenties juuri teidän luokkanne voi olla mukana esittämässä Ihmepoika A:ta! Lisää tietoa löytyy myös Kansallisoopperan sivuilta.

Lisätietoa näytöksistä löytyy Kansallisoopperan nettisivuilta.

Kommentit

Oma kommentti