IlariPro taitaa tuhansia temppuja – autiolle saarelle mukaan lähtisi futispallo

Uuden pallokikan opettelu ja tempun kuvaaminen onnistuneesti vaatii paljon harjoittelua. Kärsivällisyyden ansiosta Ilari Hakalasta on tullut suosittu futistubettaja.

Ilaripro jaksaa harjoitella.

Vaikka toinen toistaan taitavampia pallotemppuja osaava tubettaja Ilaripro eli Ilari Hakala, 24, on tullut tunnetuksi jalkapallotaidoistaan ja erityisesti kikkailusta, hänen ensimmäinen kosketuksensa lajiin pikkupoikana oli kamala. Äitinsä kannustamana jalkapalloharrastuksen aloittanut Ilari päätyi ilman yksiäkään harjoituksia muun joukkueen mukana suoraan otteluun.

– Pyörin keskellä kenttää enkä tainnut osua kertaakaan palloon, Ilari muistelee nyt jo huvittuneena.

Huonosta ensikokemuksesta huolimatta rakkaus lajia kohtaan syttyi vähitellen. Treenien edetessä hän huomasi, että erilaiset potkut ovat hänen suurin vahvuutensa jalkapalloilijana.

Ilaripro haaveilee televisiotyöstä.

Nuorempana myös pianonsoittoa harrastanut Ilari harmittelee, että lopetti soittoharrastuksen eikä nykyään osaa soittaa mitään.

Ilaripro: ”En lannistunut”

Nykyään Ilarin pallotemppuvideoita seuraa Youtubessa yli 115 000 ihmistä. Ensimmäisen videon julkaisusta on kulunut noin kymmenen vuotta, mutta hän esitteli palloilutaitojaan kameralle ensimmäistä kertaa jo paljon sitä aikaisemmin.

– Jo silloin kun ensimmäiset kamerakännykät tulivat, pyysin äitiäni videoimaan tekemäni tempun, jotta sain fiilistellä sitä jälkikäteen ja esitellä kavereillenikin. Kuvan laatu sen ajan puhelimissa oli huono, näytti kuin ruudulla olisi ollut palikoita, Ilari muistelee.

Youtubesta temppuideoita katsonut Ilari innostui vähitellen julkaisemaan myös omia videoita. Ensimmäisinä vuosina videoiden katselukerrat olivat vähäisiä, mutta se ei sinnlkästä nuorukaista lannistanut.

– Tiesin, että se on minun juttuni ja että siitä tulee vielä jotain suurempaa.

Videoidenteon ohella Ilari pelasi FC Espoon joukkueessa ja eteni aina A-junioreiden SM-sarjaan asti.

– Kuten monet muutkin, haaveilin urasta ammattilaispelaajana. Huomasin, että tuo unelma oli minun kohdallani aika kaukana, joten päätin lopettaa joukkueessa pelaamisen ja keskittyä kikkailuvideoiden tekoon.

Ilari Hakala nauttii työstään.

Ilarin lempparijoukkueet ovat Manchester United ja Real Madrid.

Ilaripro ei ole lopettanut yrittämistä

Videoilla Ilari saa esimerkiksi pallon potkaisemisen niskan päälle näyttämään helpolta, mutta upeiden temppujen taustalla on lukuisia tunteja harjoittelua.

– Temppujen oppiminen on vaatinut tuhansia ja tuhansia toistoja. Jos haluaa taitavaksi kikkailijaksi, kannattaa katsoa videoilta muista esimerkkiä ja harjoitella ahkerasti.

Treenaamisesta huolimatta Ilarinkaan temput eivät aina tallennu ensimmäisellä yrityksellä.

– Joskus yksi temppu saattaa vaatia vaikka 40 yritystä. Mutta toisinaan vaikeakin temppu voi onnistua heti. Kun temppu onnistuu, fiilis on ihan paras.

Tubettaja myöntää, että monta kertaa mönkään menevä temppu alkaa usein myös turhauttaa.

– Viimeksi tänä aamuna oli sellainen tilanne, että temppu ei meinannut millään onnistua. Silti jatkan aina yrittämistä niin kauan, että se onnistuu.

Aina harrastus ei tunnu omalta ensimmäisellä kokeilukerralla. Näin kävi Ilarillekin, mutta lopulta harrastuksesta tuli hänelle ammatti.

Ilaripro on kiinnostunut tv-työstä

Joukkueessa lopettamisen jälkeen Ilarilla ei ole enää ollut säännöllistä harjoitusohjelmaa, mutta hän pyrkii järjestämään aikaa liikunnalle päivittäin. Pallon potkimisen lisäksi hän nauttii lenkkeilystä ja kuntosalilla käymisestä.

– Yritän olla stressaamatta harjoitusmääristä. Joinakin viikkoina ehdin treenata enemmän ja kiireisempinä viikkoina vähemmän.

Myös urheilun – ja totta kai erityisesti jalkapallon – seuraaminen on lähellä hänen sydäntään. Oma futistausta vaikuttaa siihen, miten hän katsoo muiden pelejä.

– Saatan peleissä kiinnittää huomiota esimerkiksi harhautuksiin, joilla pelin lopputuloksen kannalta ei välttämättä ole niin suurta merkitystä.

Kesän EM-turnauksessa Ilaria sykähdytti Suomen miesten maajoukkueen osallistuminen kisoihin ensimmäistä kertaa.

– Toivottavasti Huuhkajat nähdään kisoissa pian uudelleen.

Ilari pääsi osallistumaan EM-kisahuumaan myös töidensä kautta, sillä hän oli mukana Ylen kisalähetyksissä.

– Verrattuna Youtube-videoiden tekemiseen tv-tuotannossa mukana oleminen oli minulle helpompaa. Ammattilaiset hoitivat kuvaamisen ja minä sain keskittyä omaan tekemiseeni.

Televisioesiintymisiä voi olla tiedossa myös tulevaisuudessa.

– Ihan mihin tahansa en kuitenkaan suostu, vaan haluan, että se liittyy jotenkin siihen, mitä nykyäänkin teen.

Ilaripro täytti Koululaisen ystäväkirjan

Horoskooppimerkkini

”Oinas.”

Lempivärini

”Sininen.”

Lempiruokani

”Sushi.”

Lempimusiikkini

”Piristävä musiikki.”

Pahin mokani

”Kun aloitin tubettamisen, en kehdannut höpöttää kameralle silloin kun ulkona liikkui muita. Siksi kävin kuvailemassa videoita klo 4–5 aikaan aamulla. Kerran huomasin vasta julkaistuani videon Youtubeen, että olin aamulla väsyneenä pukenut shortsini väärin päin. Olen esiintynyt paljon esimerkiksi joukkueiden kauden päättäjäisissä ja näyttänyt siellä temppuja. Muutaman kerran farkkuni ovat ratkenneet kesken tuollaisen tilanteen. Yhdestä kerrasta on jopa videoklippi olemassa! Tuollaiset tilanteet yleensä vain naurattavat.”

Minne haluaisin matkustaa

”Jonnekin eksoottiseen, lämpimään rantakohteeseen.”

Kehen haluaisin tutustua

”Hyviin tyyppeihin.”

Mitä pelkään

”Välillä tulevaisuutta, vaikka tiedän, että sitä ei pitäisi pelätä.”

Mistä unelmoin

”Siitä, että saan jatkossakin tehdä omaa juttuani.”

Mitä ottaisin mukaan autiolle saarelle

”Futispallon.”

Juttu on julkaistu Koululainen 9/21 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti