Jannika B:n koiranpentu Tuire sulattaa sydämet

Laulaja Jannika B:n pomeranian Tuire hurmaa söpöydellään, mutta se myös tietää, mitä tahtoo. Jos rapsutuksia ei tule riittävästi, Tuire läppäisee lempeästi tassulla naamaan.

Vähän yli puolivuotias Tuire Madonna Wirtanen on seurankipeä koiranpentu. Se käy selväksi heti, kun Tuire saapuu Koululaisen toimitukseen kesäkuulumisiaan kertomaan. Pomeranian-rotuinen Tuire kulkee reippaasti pitkin toimiston käytäviä uusia hajuja nuuskien. Kun vastaan tulee ihminen, Tuire rientää hänen luokseen ja pysähtyy saadakseen rapsutuksia. Ja niitä se saakin paljon, sillä suloinen pentu sulattaa kaikkien sydämet.

Kansikuvaukseen tuo oman haasteensa se, että valokuvaaja on Tuiren mielestä aivan vastustamaton. Se kipittää monta kertaa kuvaajan luo ja istah-taa syliin – taas rapsutuksia pyytäen.

– Tuire rakastaa rapsutuksia ja huomiota, vahvistaa koiran omistaja, laulaja Jannika Wirtanen eli Jannika B, joka on itsekin suloisen pentunsa pauloissa.

– Mutta vaikka Tuire on leikkisä, se on myös nuoreksi koiraksi tottelevainen ja rauhallinen. Se tulee toimeen kaikkien kanssa ja tutustuu mielellään ihmisiin.

Nuoresta iästään huolimatta Tuire osaa käskystä istua, antaa tassua ja laskeutua maahan.

– Tuire on viisas ja oppii temppuja nopeasti. Sisäsiistiksikin se oppi jo kolmen kuukauden ikäisenä, Jannika kehuu.

Mukana levytysstudiolla

Jannikan lisäksi Tuiren perheeseen kuuluvat muusikko Toni Wirtanen ja pariskunnan Martta-tytär. Tuire saapui Wirtasten perheeseen tammikuussa.

– Hetki oli sopiva koiranpennun ottamiselle, sillä olin juuri jäänyt kevääksi keikkatauolle kiireisen kesän ja syksyn jälkeen, Jannika kertoo.

Pian Tuiren kotiutumisen jälkeen koronavirus alkoi levitä maailmalla ja keikkatauko venyi odotettua pidemmäksi.

– Yhtäkkiä koko perhe oli jatkuvasti kotona. Siksi Tuire ei ole vielä lainkaan päässyt kokemaan normaalia kiireistä arkeamme.

Perheen kotona olemisesta on ollut paljon hyötyä pennun kasvatuksessa.

– Tuire sai rauhassa tutustua kanssamme uusiin asioihin, kuten ovikellon soimiseen. Siksi se ei nykyäänkään hauku ovikellolle tai muille ulkoa kuuluville äänille.

Keväällä Jannika valmisteli uusia biisejä ja vietti paljon aikaa studiolla. Paikka tuli tutuksi Tuirellekin, joka suurimman osan ajasta malttoi lepäillä rauhassa omistajansa työntekoa tarkkaillen. Välillä sen oli kuitenkin pakko päästä mukaan hommiin.

– Kun soitan flyygeliä, Tuire saattaa tulla makoilemaan jalkojeni päälle. Sitä ei haittaa lainkaan, vaikka liikutan jalkojani pedaaleja painellessani, Jannika nauraa.

Kun Jannikan ja Tonin keikat taas jatkuvat, Tuirekin saa totutella uuteen arkeen.

– Meillä on onneksi hyvät hoitajat, joten koiraa ei tarvitse raahata mukaan keikkareissuille.

Ruutuajan rajoittaja

Kesällä perhe aikoo viettää aikaa mökillä, jossa myös Tuire viihtyy mainiosti. Kaupunkilaiskoira nauttii päästessään kirmaamaan mökkimaisemissa vapaana.

– Mökillä puemme Tuirelle huomioliivin, koska se on niin pieni, ettei meinaa muuten erottua heinikon joukosta, Jannika kertoo.

Tuire osallistuu innolla perheen projekteihin, kuten leikkimökin rakentamiseen, mutta välillä ihmisten puuhat hämmentävät pientä koiraa. Esimerkiksi sosiaalinen media menee yli sen ymmärryksen.

– Kerran kuvasin Tiktok-tanssia laiturillamme, kun Tuire tuli paikalle. Se jäi hämmentyneenä katsomaan minua ja omaa kuvaansa puhelimen ruudulta, Jannika naurahtaa.

Tuire tarkkailee myös omistajiensa ruutuaikaa ja tarvittaessa rajoittaa sitä.

– Kun selaan puhelinta, Tuire saattaa tulla syliini ja laittaa tassun naamalleni sen merkiksi, että nyt pitäisi kännykän käyttämisen sijaan antaa rapsutuksia.

Rakkautta riittää

Vaikka Tuire tykkääkin ihan kaikista, oma perhe on sille ykkönen. Eniten se on kiintynyt mammaan eli Jannikaan, mutta tottelee kiltisti myös perheen pienintä eli pian 5-vuotiasta Marttaa, joka osaa jo hoitaa koiraa.

– Martta huolehtii Tuiresta esimerkiksi raikasta vettä vaihtamalla ja luita antamalla, Jannika kertoo.

Tuire on toistaiseksi Wirtasten perheen ainoa nelijalkainen, sillä Jannikan rakas, myös aikoinaan Koululaisen kannessa poseerannut Sputnik-koira kuoli viime keväänä lähes 18-vuotiaana. Myöhemmin Tuire saattaa kuitenkin saada seuraa lajitoveristaan.

– Olen pitänyt yhteyttä Tuiren kasvattajaan valokuvia laittamalla. Pyysin häntä kertomaan, milloin uusia pentuja olisi tulossa. Koirat ovat kuitenkin laumaeläimiä, Jannika pohtii.

Tuire huiskuttaa häntäänsä aivan kuin ymmärtäisi, mistä puhutaan. Lisää vaan kavereita, rakkautta minulla kyllä riittää!

Juttu on julkaistu Koululaisessa 7/20 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti