Jouluherkkujen valmistus alkaa jo ennen kesää – kävimme karkkitehtaalla!

Brunbergin makeistehtaalla valmistetaan vuodessa 18 miljoonaa suklaa­suukkoa. Selvitimme, kuinka kaikkien tuntema herkku syntyy.

Pienet pyöreät vohvelit etenevät liukuhihnalla yhdeksän kappaleen riveissä. Suuri kone pursottaa vaaleanpunaista vaahtoa täsmälleen samankokoisen keon jokaisen vohvelin päälle, rivi kerrallaan. Tässä valmistuu Brunbergin makeistehtaan suosituin herkku eli mansikanmakuinen suklaasuukko.

– Ensimmäiset suklaasuukot valmistettiin jo vuonna 1951, eli suukot täyttävät ensi vuonna 70 vuotta, Brunbergin toimitusjohtaja Katarina Enholm kertoo.

Ensimmäisten Suomessa valmistettujen suukkojen makuna oli vanilja. Myöhemmin valikoima on kasvanut mansikan- ja mokanmakuisilla suukoilla sekä osan aikaa vuodesta myytävillä kausimauilla, joissa saattaa maistua vaikka tropiikin hedelmät.

Koululainen pääsi kurkkaamaan, millainen on kaikkien tunteman suukon matka tehtaasta maailmalle.

Lakuja ja suklaata

Tehtaan portilla tuotekehityspäällikkö Hannu Porttila jakaa toimittajalle ja valokuvaajalle valkoisen pitkähelmaisen suojatakin, kasvomaskin ja päähineen.

– Ennen tehtaaseen sisälle menoa pestään aina kädet. Muistakaa, että mihinkään ei saa koskea! Hannu ohjeistaa.

Kun kädet on pesty ja käsidesiä levitetty, kierros voi alkaa. Heti ovella suojavarusteisia vierailijoita on vastassa makea lakritsin tuoksu. Metallisessa kärryssä lojuu kymmenittäin pitkiä, mustia, aivan tuoreita lakritsipötköjä, jotka odottavat pääsyä leikkuriin.

Hannu ohjaa vieraat houkuttelevien lakupötköjen ohi suklaasuukkojen valmistuspisteelle, jossa työskentelee tänään Miia Hedenstam.

– Työni on keittää suukkojen sisälle tulevaa vaahtotäytettä, Miia kertoo ja esittelee metallista säi­liötä, jonka kyljessä on lämpömittari.

Miian työ on monen herkkusuun unelma, sillä hän saa muiden työntekijöiden tavoin maistella valmiita tuotteita niin paljon kuin haluaa.

– Täytyyhän laatua valvoa! Mutta aika vähän herkkuja tulee muuten syötyä, Miia kertoo.

Salainen resepti

Kun salaisella reseptillä valmistettu täyte on keitetty valmiiksi, katonrajassa kulkevat putket johdattavat sen pursotuslaitteeseen ja sieltä edelleen vohveleiden päälle.

– Tätä linjastoa voisi tuijot­taa vaikka kuinka kauan, kuin takkatulta, Hannu toteaa satojen suukkojen alkujen lipuessa ohi kauniissa järjestyksessä tasaista tahtia.

Seuraavaksi suukot matkaavat suklaalähteen alle. Äänekkäästi huriseva kone valuttaa juoksevaa suklaata mansikkavaahdon päälle ensin yhden kerroksen ja heti perään toisen.

– Aina välillä meiltä kysytään, laitetaanko suklaa suukkoihin ensimmäisenä vai viimeisenä. Jotkut ovat arvelleet, että ensin valettaisiin suklaakuori, joka täytettäisiin vaahdolla. Suklaapäällyste tehdään kuitenkin vasta lopuksi, Katarina selventää.

Miljoonia suukkoja

Tehtaalla valmistetaan vuodessa noin 18 miljoonaa suukkoa. Se tarkoittaa, että jokaiselle suomalaiselle riittäisi niistä yli kolme suukkoa.

– Yhdessä tunnissa valmistuu noin 10 000 suukkoa, Hannu kertoo.

Aina valmistustahti ei ole ollut näin hurja. Tehtaan nurkassa lepää vertailun vuoksi ihan ensimmäinen suukkokone, jota täytyi pyörittää käsin. Silloin suukkojen valmistus oli huomattavasti hitaampaa.

– Suomalaiset rakastuivat suukkoihin heti niiden valmistuksen alkuvaiheilla, Katarina iloitsee.

Hän arvelee vuosia jatkuneen suo­sion salaisuudeksi sen, että toista vastaavaa tuotetta Suomen makeisvalikoimassa ei ole.

– Suosioon voi vaikuttaa sekin, että suukot ovat yksittäispakattuja. Niitä on helppo myydä esimerkiksi kahviloissa, Katarina pohtii.

Kiiltävään kuoreen

Ennen kuin suklaakuorrutuksen saaneet suukot ovat valmiita käärittäväksi folioon, hihna ohjaa ne valkoiseen suorakaiteen muotoiseen tunneliin. Se on kylmätunneli, jossa suklaakuori jähmettyy.

Pyörivä pakkauslaite poimii kylmätunnelista saapuvat suukot yksittäin hihnalta ja pyöräyttää niiden ympärille suojaavan folion. Vaikka tämänkin laitteen vauhti on ripeä, laite kohtelee herkästi särkyviä suukkoja niin hellästi, että juuri kovettunut suklaakuori ei rikkoudu.

Hannu nappaa liukuhihnalta kaksi tuoretta suukkoa, joita toimittaja ja kuvaaja pääsevät maistamaan. Suukon suklaakuori napsahtaa hampaiden kosketuksesta rikki ja mansikkavaahto suorastaan sulaa suuhun. Testaajat ovat vakuuttuneita, että nyt suukot ovat valmiita laatikoihin ja kauppojen hyllyille, mutta Hannu oikaisee väärinkäsityksen.

– Vielä suukot eivät ole valmiita! Juuri valmistettujen suukkojen annetaan levätä pari päivää, jotta maku ja rakenne muuttuvat vielä paremmaksi. Vasta sitten ne lähtevät myyntiin.

Läpivalaisun kautta

Pakkauslaitteessa on valtavat pinot kirkkaanpunaisia pahvirasioiden kuoria, jotka laite näppärästi taittelee oikeaan muotoon. Imukupit puolestaan nostelevat hihnalta  suukkoja pakattavaksi rasioihin. Kun suukot ovat turvallisesti paketeissaan, valmistusprosessi on jo ihan loppusuoralla.

Sitä ennen laitteiden on kuljettava vielä harmaan pömpelin läpi. Mikä ihme on tämä laite, joka näyttää samalta kuin lentokentän turvatarkastuksessa?

– Se on läpivalaisulaite, jonka kautta kaikki tuotteet kulkevat. Sen avulla varmistumme, että tuotteisiin ei ole vahingossa päässyt mitään sinne kuulumattomia osia, Hannu valaisee.

Valmiit suukkorasiat siirtyvät tehtaalta varastoon, jossa ne odottavat rekkakuljetusta kauppoihin ympäri Suomen. Osa tuotteista päätyy myyntiin jo aiemmin, sillä tehtaanmyymälän notkuvat hyllyt houkuttelevat asiakkaita myös paikan päälle Porvooseen.

Brunbergin makeistehtaalla jo pitkään työskennelleet Katarina ja Hannu tunnustavat, että saattavat itsekin työpäivän jälkeen napata makeaa mukaan vielä kotiin.

– Ei näihin herkkuihin ihan heti kyllästy!

Juttu on julkaistu Koululaisessa 9/2020.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti