Keskiviikkona 10.11. julkistettiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat. Koululainen kävi tilaisuudessa kurkistamassa, mitkä teokset tänä vuonna kilpailevat Suomen Kirjasäätiön jakamasta tunnustuksesta. Saimme myös osalta ehdokkaista vastaukset muutamaan kysymykseen!
Laura Ertimon ja Mari Ahokoivun Aika matka! (Into) on kertomus Lotasta ja Kasperista, jotka hyppäävät aikakapseliin ja matkaavat menneisyyteen. Seikkailun aikana paljastuu, miten ihminen on vahingoittanut luonnon monimuotoisuutta viime vuosisatoina. Täten ystävykset yrittävät ratkaista, miten maapallo pursuaisi elämää vielä tulevaisuudessakin.
Kirjan kirjoittanut Laura Ertimo kertoo lempiaineekseen koulussa äidinkielen, mutta myös historia ja biologia olivat mieluisia. Hänen lempisatuhahmonsa on Muumi-kirjoista tuttu Piisamirotta, ja kirjoittamisessa parasta on se, kun jokin ongelma ratkeaa. Kirjan kuvittaja Ahokoivun lempiaine taas oli kuvataide, ja lempisatuhahmokseen hän valitsee Pienen merenneidon.
Dess Terentjevan nuortenromaani Ihana (Wsoy) kertoo nuoren ihmisen ihastumisesta, sekä elämästä hyväksynnän, ennakkoluulojen ja olettamuksien pyörteessä.
Terentjevan lempiaine koulussa oli äidinkieli: ei niinkään kielioppi, mutta lukeminen ja kirjoittaminen kiinnostivat. Lempisatuhahmokseen hän mainitsee Baba Jagan, joka on slaavilaisessa mytologiassa esiintyvä noita-akka. Hänelle kirjoittamisessa on parasta se, kun oppii lisää maailmasta, itsestään sekä muista ihmisistä.
Pia Krutsinin ja Jani Ikosen Kaupunki Kukaties (Wsoy) vie lapset seikkailulle runokaupunkiin, jossa järjestyssäännötkin naurattavat ja graffiteihin on piilotettu viestejä. Kekseliäät riimit ja yllätykselliset kuvitukset houkuttelevat tutkimaan runokaupungin katuja ja niiden monenmoisia asukkaita.
Kirjan kirjoittaneen Krutsinin lempiaine koulussa oli niin ikään äidinkieli, ja lempisatuhahmoksi hän mainitsee rohkean ja omatoimisen Punahilkan. Paras juttu kirjoittamisessa on oivaltaminen sekä muiden ilahduttaminen.
Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen Kepler62 Terra: Kloonit (Wsoy) on Kepler62-sarjan toiseksi viimeinen kirja, joka kertoo avaruusseikkailijoden paluusta Maahan. Tekoäly on ottanut kotiplaneetan haltuun, mutta uudisraivaajalapset eivät luovuta, vaan yrittävät kaikin voimin pelastaa sukupuuton partaalle ajetun maailman.
Kirjailija Parvela piti koulussa eniten biologiasta, ja lempisatuhahmoksi hän valitsee empimättä Nalle Puhin. Kirjoittamisessa parasta on päätösvalta siitä, millaisia maailmoja tarinoihin luo sekä myös lukijoiden ilahduttaminen.
Anne-Maija Aallon Mistä valo pääsee sisään (Otava) on kahden hyvin erilaisen hahmon dystooppinen rakkaustarina, joka sijoittuu veden peittämään entiseen Japaniin. Samalla se on myös tarina kapinasta, toivosta ja ihmisyydestä.
Malin Kivelän, Martin Glaz Serupin ja Linda Bondestamin Jos kohtaat karhun -kirjassa (Teos /Förlaget) neuvotaan mitä tehdä, jos ihan oikeasti kohtaa metsässä karhun. Teoksessa kannustetaan lukijaa pohtimaan ihmisen ja eläimen suhdetta sekä sitä, miten pieni ihminen loppujen lopuksi on kohdatessaan luonnon.
Futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen valitsee voittajan, joka julkistetaan 1. joulukuuta klo 19.
Kommentit
Oma kommentti