Mikä harrastus minulle sopisi?

Olisiko sinusta pirteäksi partiolaiseksi tai pitkäjänteiseksi askartelijaksi? 
Koululainen esittelee viisi hauskaa harrastusta!

Partiossa ujokin saa uusia ystäviä

Partion ohjelma jakautuu ikäkausien mukaan: esimerkiksi alle 9-vuotiaat ovat sudenpentuja, 10–12-vuotiaat ovat seikkailijoita ja 12–15-vuotiaat tarpojia. Partioon voi kuitenkin liittyä minkä ikäisenä tahansa – niin lapsena, teininä kuin aikuisena.

Ei ole mitään kriteerejä, että vaikkapa 10-vuotiaan pitäisi osata tietyt partiossa opetetut asiat ennen harrastuksen aloittamista.

Partiotoiminnassa ominaista ja erilaista moneen muuhun harrastustoimintaan verrattuna on toiminnan pohjautuminen erittäin suurelta osin vapaaehtoisuuteen. Esimerkiksi partiojohtajille ei makseta palkkaa, ja perusperiaatteena on jakaa vastuuta kaikille, myös aivan nuorimmille.

Partio onkin hyvin edullinen harrastus! Jäsenmaksu vuodessa on noin 50 euroa ja leirimaksuista puhuttaessa puhutaan useimmiten kympeistä, ei satasista.

Leirejä ja kokouksia

Partio tunnetaan luultavasti parhaiten luonnonhelmassa järjestettävistä kesä leireistä. Useille leireille halutaan mukaan myös sellaisia lapsia ja nuoria, jotka eivät ole vielä aloittaneet harrastusta. Leirille voi siis mennä kokeilemaan, miltä elämä partiolaisena maistuisi.

Leirien lisäksi partiolaiset pitävät kokouksia, joihin voi osallistua oman halunsa mukaan. Partiossa voi itse päättää, kuinka paljon haluaa harrastaa.

– Meillä on viikoittain kokouksia, joissa harjoitellaan partiotaitoja, leireillä sitten tehdään tehtäviä. Osa käy kerran vuodessa yhdellä leirillä, kun taas toiset osallistuvat jokaiseen kokoukseen, partiolainen Helmi selventää.

Askartelu

askartelu

Askartelu on harrastus, joka sopii kenelle tahansa. Harrastuksen aloittamiseen ei tarvita juuri muuta kuin sakset ja liimaputkilo.

Askartelua voi harrastaa ympäri vuoden kotona tai kerhoissa. Harrastus ei välttämättä edes maksa mitään: materiaaleja voi uusiokäyttää tai vaikkapa kerätä luonnosta.

Kärsimättömälle askartelu ei välttämättä sovi, mutta pitkä­pinnaisen taidot kehittyvät ja askartelemalla voi tehdä käyttöesineitäkin.

Uinti

uimari

Uinnin harrastamisen voi aloittaa minkä ikäisenä ja mihin aikaan vuodesta tahansa. Eritasoisista ryhmistä löytää varmasti itsellensä sopivan. Aloittamiseen ei tarvita muuta kuin uimapuku. Jos harrastuksesta oikein innostuu, voi uinnissa kilpaillakin.

Uimaan pääsee useamman kerran viikossa, jos siltä tuntuu. Kesällä harrastuksen voi ulottaa luonnonvesiin. Uimiseen ei kyllästy helposti, koska opeteltavia uimaliikkeitä on useita. Eikä tässä harrastuksessa pääse hiki yllättämään!

Kalastus

virveli

Kalastamista voi harrastaa, vaikkei omistaisi ainuttakaan onkea, vapaa, verkkoa saati venettä. Suomen Vapaa-ajankalastajat järjestävät nuorille leirejä, joille saa osallistua nollataidoilla ja varusteitta. Tärkeintä on yhdessä hengailu ja tekemällä oppiminen. Kalassa saa käydä omaan tahtiin, ja ruokapöytään savustetaan itse pyydettyjä eväkkäitä.

Vapaa-ajankalastajien leireille ovat tervetulleita kaikenikäiset. 10 vuotta täyttäneet voivat osallistua yksin, ja sitä nuoremmat voivat tutustua kalastamisen saloihin yhdessä huoltajan kanssa.

Tiesitkö, että kaloja voi narrata ympäri vuoden – myös talvella? Kun jää alkaa kantaa, on pilkkileirin vuoro.

Seinäkiipeily

seinakiipeily-seina

Seinäkiipeilyn aloittaminen onnistuu kolmen tunnin mittaisella peruskurssilla, jolla kerrotaan kaikki harrastamisen kannalta tärkeä tieto. Tämän jälkeen voi kiipeilyhallilla käydä kiipeilemässä milloin tahansa, joko kaverin kanssa tai ilman.

Tärkeää on kuitenkin muistaa, että painoero kiipeilykaveriin ei saa olla kovin suuri. Pienestä korkeanpaikankammosta pääsee kiipeilyseinällä eroon, ja kokemuksen karttuessa kiipeilijä voi siirtyä aina vain vaikeammille seinille.

Avainsanat

Kommentit

Mä oon ite ujo koulussa niin partio näyttää kiinnostavalta 🙂

Oma kommentti