Musiikki auttaa ilossa ja surussa

Kun haluat piristyä, ilahtua tai kaipaat lohdutusta tai rentoutusta, laita musiikki soimaan.

Musiikki on aina ollut osa ihmisen elämää. Musiikki on lievittänyt ja lievittää yhä pelottavien ja ahdistavien kokemusten aiheuttamia tunnekuohuja. Musiikin avulla voi myös rentoutua, piristyä ja kokea lohdutusta.

Musiikin kuuntelu tai soittaminen on monille hyvä tapa muuttaa huono tuuli paremmaksi, nostattaa energiana ja laukaista jännitys. Musiikki voi tarjota kokemuksen onnesta, hyvästä olosta ja siitä, että on tärkeää olla olemassa. Myös musiikin esittäjän fanittaminen voi tehdä elämästä onnellista ja ihanaa, ja se saa jaksamaan vaikeuksienkin keskellä.

Moni laittaa vauhdikkaan levyn soimaan viimeistään silloin, kun on aika siivota ja lisäenergia on tarpeen. Läksyjenteon taustallekin musiikki sopii, sillä sopivan soitannon kuuntelemisen tiedetään edistävän oppimista.

Katso myös: Mikael Gabrielin terveiset Koululaisen lukijoille

Tukea omiin tunteisiin

Musiikkia kuunnellessa, soittaessa tai laulaessa samaistutaan laulun sävelmään tai sanoituksiin. Ne tuntuvat kertovan iloistamme ja suruistamme.

Voi käydä myös niin, että laulu paljastaa jotakin toiveistamme, rakkauksistamme, pettymyksistämme ja peloistamme. Jokainen ihminen kokee saman kappaleen omalla tavallaan, oman elämänsä kautta.

Jonkin tietyn kappaleen kuuntelu voi auttaa löytämään ratkaisuja oman elämän vaikeisiin tilanteisiin. Laulu tai sävellys kertoo monesti enemmän kuin tuhat sanaa, tai jokin tietty kappale pukee omat tunteet sanoiksi paremmin kuin mikään muu.

Musiikin kuuntelu voi vahvistaa ja ylläpitää toivoa. Moni valitseekin musiikkia kuunneltavakseen sen mukaan, millainen päivä on ollut.

Mahdollisuus onnistua

Musiikin tekeminen, soittaminen tai laulaminen itse antaa mahdollisuuden olla esillä. Se on mahdollisuus saada positiivista palautetta osaamisestaan ja itsestään.

Vaikka esiintyminen jännittäisi paljon, kannattaa silti rohkeasti kokeilla. Palautteesta voi ottaa oppia, ja vain esiintymällä saa kokemusta siitä, miltä esillä oleminen tuntuu.

Jokainen mokaa joskus, joten sekään ei haittaa. Ennemminkin itseä tai ystävää voi pitää rohkeana: yritämme, vaikka epäonnistuminen on mahdollista.

Lue myös: Saara Aalto toteuttaa unelmiaan sisun voimalla

Tiesitkö?

Musiikkia kuunnellessa eri ihmiset kuuntelevat erilaisia asioita: laulun sanoja, musiikin rytmiä tai sen melodiaa, eri soittimia, sävelmää tai musiikin sävelkorkeuksia.

Vinkki

Vietä aikaa ystävien kanssa siten, että jokainen tuo kappaleen, joka kuunnellaan. Kappaleen pitäisi kertoa jotakin itsestä. Kuunnelkaa yksi kappale kerrallaan ja kertokaa mitä ajatuksia se herätti ja millaisia mielikuvia musiikista nousi.

Saatatte oppia itsestänne ja toisistanne jotakin uutta, ja ennen kaikkea saatte kuunnella loistavaa musiikkia yhdessä.

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Koululaisessa 09/2013.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti