Taitoluistelija Janna Jyrkinen: ”Haluan tehdä kaiken huolellisesti”

Kuutena päivänä viikossa harjoittelevan taitoluistelija Janna Jyrkisen tavoitteet ovat selvät. Haaveissa on oppia vaikea neloshyppy ja edustaa Suomea olympialaissa.

Taitoluistelija Janna Jyrkinen

Muutamina arkiaamuina Janna Jyrkinen solmii kaunoluistimiensa nauhat ja pyörähtelee jäällä jo ennen koulupäivän alkua. Harjoituksista hän suuntaa kouluun, mutta koulun jälkeen edessä on usein vielä paluu päivän toisiin jäätreeneihin tai oheisharkkoihin.

– Yleensä aina harjoituksiin on kiva lähteä! Paitsi jos joskus olen nukkunut huonosti, tekisi mieli jäädä aamulla nukkumaan, Janna kertoo.

Pian 15-vuotta täyttävän taitoluistelijan arki määräytyy harjoitusten mukaan, mutta laji on niin rakas, että runsaat treenimäärät eivät häntä haittaa.

– Minulla on harjoituksia kuutena päivänä viikossa, mutta sunnuntait ovat vapaapäiviä, jolloin rentoudun.

Janna Jyrkinen tavoittelee neloishyppyä

Taitoluistelijan elementtivalikoimaan kuuluu niin piruetteja, hyppyjä kuin askeleitakin.

– Parasta lajissa on uusien hyppyjen oppiminen, Janna kertoo.

– Tavoitteenani on myös päästä joskus olympialaisiin.

Kilpailusuoritukseen kuuluu kaksi ohjelmaa. Lyhytohjelma on nimensä mukaisesti lyhyempi, ja siihen sisältyvät elementit on tarkemmin määritelty. Vapaaohjelmassa luistelija saa päättää vapaammin, millaisen esityksen tekee. Kilpailukaudella Janna keskittyy harjoituksissa hiomaan kisaohjelmiaan.

– Harjoituskaudella on enemmän aikaa harjoitella uusia asioita.

Vielä jonain päivänä Janna aikoo hallita neloisritti- tai neloissalchow -hypyt, joiden aikana luistelija pyörii ilmassa neljä kierrosta.

– Tavoitteenani on myös päästä joskus olympialaisiin.

Tarkka treenaaja

Nuoresta iästään huolimatta Janna kuuluu jo toista vuotta Suomen Taitoluisteluliiton maajoukkueeseen yhdessä muiden suomalaisten huippuluistelijoiden kanssa.

Kilpailemisesta pitävä Janna on saanut palkintokaappiinsa täydennystä voittamalla muun muassa junioreiden SM-mitaleja. Niistä viimeisin ripustettiin hänen kaulaansa joulukuussa.

– Tiesin ennen kisaa, että minulla on mahdollisuus pärjätä. Mutta jokainen kisa täytyy luistella ensin, Janna muistelee kultamitalin arvoista suoritustaan.

Jannan taidot junioritasolla lupaavat hyvää, ja hänelle povataan menestystä myös tulevaisuudessa.

– En ota muiden puheista paineita tai mieti sitä sen enempää, Janna kommentoi ja kertoo keskittyvänsä harjoittelemaan ahkerasti.

– Haluan tehdä huolellisesti ja kunnolla kaiken. Myös valmentajani on sopivan vaativa.

Janna Jyrkinen harjoittelee hyppyjä.

Jannan mielestä parasta taitoluistelussa on uusien hyppyjen oppiminen.

Kieliä kisamatkoilla

Vaikka harjoittelu vaatii omistautumista ja ajoittain harjoitukset tai kilpailumatkat aiheuttavat poissaoloja koulusta, Janna pyrkii panostamaan myös koulunkäyntiin.

– Opettajani ovat onneksi ymmärtäväisiä. Jos joudun olemaan pois, opettelen tunneilla käydyt asiat kotona. Ja pyydän opeilta apua, jos en opi jotain itsenäisesti.

Jannan mieliaineisiin kuuluvat erityisesti kielet, joista on ollut hyötyä myös luistelun parissa.

– Opiskelen ranskaa. Sitä pääsin käyttämään, kun osallistuin viime vuona Junior Grand Prix -kisoihin Ranskan Courchevelissä!

 

Janna Jyrkinen

  • Kuka: 14-vuotias taitoluistelija. Aloitti lajin 4-vuotiaana.
  • Mistä: Lappeenrannasta.
  • Ura: Voittanut lajissa junioreiden SM-kultaa ja edustanut Suomea kansainvälisissä Junior Grand Prix -kisoissa.
  • Tiktok ja IG: @jyrkinenjanna

Juttu on julkaistu Koululainen 2/22 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti