Takaisin kouluun Elinan ja Sofian opeilla: ”Trampalla läksyjen tekeminen on parasta”

Läksyjä voi tehdä trampalla, sängyllä tai vaikka kaupungilla. Elinan ja Sofian opeilla koulunkäynti on kivempaa.

Elina ja Sofia laulavat mikkeihin.

Tubettajasiskokset Elina (vas.) ja Sofia rakastavat molemmat esiintymistä.

Elina Sofia -tubekanavan kasvot Elina, 15, ja Sofia, 12, ovat kirjoittaneet inspiraatiokirjan Back to School, johon lukija pääsee kirjoittelemaan muun muassa itsestään, koulustaan ja haaveistaan. Kirjassa on lisäksi väritystehtäviä ja kaverikirja -kappale, johon voi kerätä tietoja koulukavereistaan. Kirjassa Elina ja Sofia jakavat myös omia koulumuistojaan ja vinkkejään koulunkäyntiin.

Jännitystä ja intoa

Sofia aloittaa tänä syksynä seitsemännen luokan eli hän siirtyy alakoulusta yläkouluun.

– Minua jännittää ihan pikkuisen, koska yläasteella tulee uusia aineita. Mutta ei sen kummemmin, koska kaikki muu, kuten luokka, opettajat ja rakennus pysyvät samana, Sofia kertoo.

Sofia on innoissaan ainakin parista uudesta aineesta.

– Kemian lisäksi olen innoissani köksästä, koska tykkään tosi paljon kokkaamisesta. Se on tosi kivaa ystävien kanssa tai ihan muuten vain.

Kemian lisäksi olen innoissani köksästä, koska tykkään tosi paljon kokkaamisesta.

Elina on menossa peruskoulun viimeiselle eli yhdeksännelle luokalle. Hän ei ole vielä ehtinyt jännittää tulevaa vuotta, koska ajatus yhdeksännestä luokasta ei tunnu Elinalle vielä todelliselta. Suunnitelmanaan hänellä on hakeutua seuraavaksi lukioon.

– Haluan nyt ysillä panostaa vielä enemmän kouluun ja päästä sitten hyvään lukioon. Ei auta jännittää, pitää vain tehdä.

Räppäämällä oppilaskuntaan

Sekä Elinalla että Sofialla on mieleen painuneita muistoja lomanjälkeisiltä ensimmäisiltä viikoilta. Sofia hakeutui aikanaan oppilaskuntaan räppäämällä.

– Olin joko ensimmäisellä tai toisella luokalla, en muista tarkkaan, mutta se oli ensimmäinen vuosi, kun voi päästä oppilaskuntaan.

Kun Sofia kertoi aikomuksestaan hakeutua mukaan ystävilleen ja perheelleen, tyttöjen mummo ehdotti oppilaskuntaräppiä Sofialle.

Tyttöjen mummo ehdotti oppilaskuntaräppiä Sofialle.

– Mielestäni se oli ihan mahtava idea, koska silloin erottuisin joukosta, Sofia muistelee.

Sofia muistaa, miten hän harjoitteli tosi paljon esitystä varten.

– Kun oli vuoroni, sanoin pikku hetki ja otin repustani lippiksen, jonka laitoin päähäni takaperin ja aurinkolasit. Kaikki varmasti luulivat, että pidän puheen lukemilla paperista. Sitten esitin räppini ja sain jättiaplodit.

Sofia pääsi kuin pääsikin oppilaskunnan hallitukseen. Esitystä hän ei muista jännittäneensä, sillä hän tykkäsi esiintyä ja se oli hänen mielestänsä vain hauskaa.

– Tiesin, että minulla meni hyvin ja minulla oli kiva luokka, Sofia toteaa tarinansa päätteeksi.

Elinan ja Sofian Back to School -kirjan kansi.

Elina (oik.) ja Sofia ovat molemmat syksyllä jo yläkoulussa. He ovat kirjoittaneet inspiraatiokirjan koulunkäynnistä.

Rohkeus kannattaa

Elina taas tutustui hauskasti kolmannen luokan ensimmäisenä päivänä uuteen tyyppiin koulun ruokalassa. Hän ei tuntenut entuudestaan ketään eikä kukaan koulussa näyttänyt edes tutulta. Äiti oli aamulla antanut Elinalle vinkin: kannattaa mennä itse tutustumaan semmoiseen tyyppiin, joka näyttää yksinäiseltä.

Kannattaa mennä itse tutustumaan semmoiseen tyyppiin, joka näyttää yksinäiseltä.

– Kun menin ruokasaliin, katsoin heti ympärilleni ja etsin itselleni sopivan uhrin, Elina naurahtaa.

Hän bongasi eräästä pöydästä yksin istuvan oppilaan, joka istui syrjässä ja näytti hieman yksinäiseltä.

– Menin hänen luokseen istumaan ja aloin vain pälpättää. Kerroin kaikki elämäntarinani ja kyselin siltä toiseltakin kaikkea. Meistä tuli sittemmin parhaat ystävät ja olemme jälkeenpäin nauraneet tälle, koska hän kertoi minulle, että säikähti aluksi tosi pahasti ja harkitsi, että lähtisi juoksemaan karkuun, Elina kertoo.

Elina ja Sofia kannustavatkin kaikkia olemaan omia itsejään ja menemään puhumaan uusille ihmisille rohkeasti. Kaksikko vinkkaa, että heidän kirjastaan löytyy hyviä kysymyksiä, joita uusille tuttavuuksille voi esittää.

Ruokaa ja läksyjä

Back to School -kirjassa lukija pääsee värittämisen ja kirjoittamisen lisäksi myös piirtämään. Yksi tehtävistä on piirtää oma lemppari kouluruoka. Entä mikä on Elinan ja Sofian lempiruoka koulussa?

– Tykkään tosi monista ruuista meidän koulussamme. Välillä meillä on tortillaa, ainakin siitä tykkään, Sofia vastaa.

– Minäkin tykkään kouluruuista. Mitään inhokkia minulla ei ole, eniten pidän ehkä vegepuikoista, Elina lisää.

Kirjassa tulee puheeksi myös parhaat paikat tehdä kotiläksyjä. Sofia kertoo pitävänsä erityisesti trampoliinilla opiskelusta, varsinkin jos on lämpimät kelit. Trampan lisäksi hän suosii terassia, mutta talvella oman huoneen lattia on paras.

Sofia kertoo pitävänsä erityisesti trampoliinilla opiskelusta, varsinkin jos on lämpimät kelit.

Elina taas kertoo tekevänsä läksyjä sängyllään, mikä on hänen mukaansa hieman huono tapa.

– Luin jostakin, ettei saa työskennellä ja levätä samassa paikassa, mutta teen silti välillä läksyt sängyssä.

Kiireisenä harrastajana Elinan tulee tehtyä läksyjä myös kaupungilla, harrastuspaikoissa tai kirjastossa.

Hymyilyhaaste

Vaikka molemmat siskokset ovat yhtä lailla heittäytyviä, rohkeita ja iloisia persoonia, on heidän välillänsä myös eroja. Kaksikko kertoo esimerkiksi kirjassaan Elinan pitävän matematiikasta ja historiasta, kun taas Sofia nauttii kuvaamataidosta.

– Meidän välillämme on tosi paljon eroja, Sofia toteaa.

Yleensä aamuisin Sofiaa ei meinaa saada ylös sängystä. Elina taas herää reippaana ennen Sofiaa. Tästä huolimatta Sofia onnistuu ihmeellisesti aina olemaan valmiina lähtöön ennen Elinaa.

Yleensä aamuisin Sofiaa ei meinaa saada ylös sängystä.

Koulussa Elina on Sofian mukaan hyvä kaikissa aineissa, mutta Sofia on hyvä niissä, missä hän tahtoo olla hyvä.

Koulujen alun kunniaksi haasteistaan tunnettu kaksikko antaa myös Koululaisen lukijoille haasteen:

– Tämän voi tehdä kaverin kanssa tai yksin. Ota tavoitteeksi kuukauden ajan hymyillä päivittäin kolmelle sinulle tuntemattomalle. Siitä tulee hyvä mieli itselleen ja sille toiselle.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti