Topi Keskinen elää ammattifutarin arkea HJK:ssa: ”Saatan syödä aamiaiseksi jäätelöä”

Topi Keskinen elää unelmaansa HJK:n hyökkääjänä. Koululaisen toimittajat Emil ja Eemil tutustuivat ammattilaisfutarin arkeen.

Topi Keskinen pelaa sukkasillaan jalkapalloa Bolt-areenalla.

Topi Keskinen siirtyi HJK:hon marraskuussa Mikkelin Palloilijoista. Hän on jo löytänyt seuraa kalaretkille joukkueen pukukopista.

Helsingin Töölön jalkapallokentillä käydään kiihkeitä Helsinki Cup -turnauksen otteluita, joista kantautuu kannustushuutoja ja pillinvihellyksiä. Keskellä kaikkea seisoo Bolt Arena, jonka tekonurmella on rauhallinen tunnelma. Kymmenisen miestä pötköttelee kentänlaidalla auringossa ja putkirullailee reisiään pötkylöillä. Kentällä toiset kymmenisen pelaa höynää.

Edellisenä iltana stadionin tunnelma oli korkealla. 10 121 katsojaa todisti, kuinka HJK kaatoi Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella pohjoisirlantilaisen Larne FC:n 1–0.

Voittomaali syntyi jo pelin ensimmäisillä minuuteilla, kun 20-vuotias Topi Keskinen hankki joukkueelle rangaistuspotkun.

Nyt pelaajat ovat huoltamassa kehoaan, ja heitteleepä seitsemättä kautta HJK:ssa pelaava japanilainen Atom palauttavana harjoituksena mölkkyä. Koululaisen toimittaja, 9-vuotias Eemil Häkkinen on tullut tutustumaan, miltä näyttää jalkapalloilijoiden arki yhdessä pelikaverinsa, Emil Berghällin, 9, kanssa.

– Meillä on aina kunnon treenit, ei mitään putkirullailua, Pitäjänmäen Tarmossa pelaava Eemil ihmettelee futareiden touhua.

– Kun meillä on treenien lopuksi venyttelyä, kaikki lapset sanovat vanhemmilleen, että odota hetki, nyt tulee kidutusvaihe, Emil komppaa.

Kun Topi on saanut rullailut hoidettua, hän siirtyy poikien tentattavaksi katsomoon.

– Mitä olet mieltä eilisestä pelistä? lehdistökatsomossa HJK:n voittoa todistamassa ollut Eemil kysyy Topilta.

– Hyvä, että voitimme, mutta kyseessä ei ollut meiltä mikään paras peli. Oli kivaa, että yleisöä oli paljon, mutta peliesityksemme olisi voinut olla parempi, Topi summailee kaksijakoisia tunnelmia ottelun jälkeen.

Emil, Eemil ja Topi Keskinen istuvat katsomossa.

Pitäjänmäen Tarmossa pelaavien Emilin ja Eemilin viikko on kulunut Helsinki Cupissa. Topi muistelee juniorivuosien turnauksia lämmöllä.

Topi Keskinen nauttii hitaiden puolustajien ohittamisesta

Yleensä jalkapallopiireissä sanotaan, että pelipäivä on juhlapäivä, mutta Topin mielestä peli on vasta se juhla. Itse päivä tuntuu aina tuskastuttavan pitkältä.

– Eilinen matsi alkoi seitsemältä, joten kokoontuminen oli vasta puoli kuudelta illalla. Pelasin vähän pleikkarilla ja kävin ulkona kävelemässä, Topi kuvailee päivän kulkua.

Eemiliä kiinnostaa, pelaako Topi Fifaa.

– Joo, pelaan Fifa Ultimate Teamsia. Nyt odottelen, että uusi versio tulisi. HJK on pelissä mukana, joten ehkä itsekin saan sinne oman kortin, Topi fiilistelee jo ennakkoon.

– Mikä on jalkapallossa helpointa? Emil kysyy vuorollaan.

– Hitaiden puolustajien ohittaminen, kun ei tarvitse kuin juosta. Se on todella kivaa ja helppoa, Topi sanoo nauraen.

Larnea vastaan Topi onnistui saamaan HJK:lle rangaistuspotkun, kun hän oli ohittamassa suurikokoista mutta vähemmän nopeaa puolustajaa. Pakille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin kaatua Topin päälle.

– Se ei tuntunut kivalta. Mietin hetken, pystynkö enää jatkamaan peliä, koska juokseminen sattui. Kylki on edelleen niin kipeä, etten pysty aivastamaan, Topi kuvailee oloaan.

– Mutta oli se sen arvoista, todella arvokas kolhu, hän toteaa silti.

Emil, Eemil ja Topi Keskinen syöttelevät jalkapalloa nurmella.

Emil mursi nilkkansa jalkapalloleirillä, mutta hän pääsee kipsistä onneksi pian eroon.

Topi Keskinen: ”Pienempänä voitimme kaikki turnaukset”

Tällä viikolla Eemilin ja Emilin joukkue Pitäjänmäen Tarmo on pelannut kuusi ottelua Helsinki Cupissa. Saldona hyvin menneestä turnauksesta on viisi voittoa ja yksi tasapeli. Emilin loukattua nilkkansa kesän futisleirillä hän on keskittynyt turnauksessa joukkuekavereiden tsemppaamiseen vaihtopenkiltä.

– Oletko sinä pelannut koskaan Helsinki Cupissa? pojat kysyvät Topilta.

– Meidän joukkueemme ei jostain syystä ikinä osallistunut Hesacuppiin, vaikka kaikissa turnauksissa käytiin, Mikkelin Palloilijoissa uransa aloittanut Topi kertoo.

– Pienempänä voitimme kaikki turnaukset, mutta Pori Cupissa jäimme toiseksi, kun hävisimme finaalissa 3–1 Turun Nappulaliigalle. Tein maalin, mutta totta kai lopputulos jäi harmittamaan.

Lue lisää: Testi: Millainen jalkapalloilija olet?

Putkirullailu ei ole Topin lempipuuhaa, mutta palauttavissa harjoituksissa se on ohjelmassa.

Topi tiesi jo pienenä, että haluaa ammattilaispelaajaksi.

– Olin aika samanlainen futari 9-vuotiaana kuin nykyään. Juoksin vain omasta boksista vastustajan päätyyn.

Omien treenien lisäksi Topi pelasi kodin takapihalla saksanpaimenkoira Lassea vastaan.

– Lasse pelasi tosi hyvin. Se otti pallon suuhunsa ja osasi kulettaa. Pelasin sen kanssa varmaan joka päivä. Se oli myös hyvä puolustaja, Topi muistelee.

Nykyään Topilla on sekarotuinen Rooney-koira, mutta se asuu Topin vanhemmilla Mikkelissä. Se on saanut nimensä Topin lempipelaaja, Manchester United -hyökkääjä Wayne Rooneyn mukaan.

– Entä mitä joukkueita fanitat? pojat haluavat tietää.

Mikkelin Palloilijoita ja Manchester Unitedia, Topi toteaa ykskantaan.

Lue lisää: Testi: Kuka jalkapalloilija olet?

Emil (vas.) ja Eemil haluavat tietää, minkälainen auto Topilla on. – Minulla on kaksiovinen Renault, se on pieni punainen paholainen, jolla menen kalaan.

Yksi vapaapäivä

Eemilin ja Emilin joukkue harjoittelee kahdesti viikossa. Molemmat haaveilevat ammattilaisjalkapalloilijan urasta. Syksyllä saksan kielen koulussa aloittavan Emilin tähtäimessä on Bundesliiga, Eemil haaveilee Mestareiden liigasta.

– Kuinka monta kertaa viikossa HJK harjoittelee? Emil kysyy Topilta.

– Se riippuu matsien määrästä, yleensä meillä on yksi vapaapäivä viikossa.

Vapaa-aikanaan Topi tykkää kalastamisesta. Edellisenä iltana Larne-ottelun päätyttyä hän lähti kalaan HJK-pelaaja Roope Riskin kanssa, sillä intensiivisen matsin jälkeen uni ei yleensä ota tullakseen. Topi sai saalikseen yhden alimittaisen kuhan, jonka päästi takaisin uiskentelemaan.

Roopen kalaretki päättyi sen sijaan synkemmissä tunnelmissa. Hänen uistimensa jäi jumiin merenpohjaan ja samalla syvyyksiin upposi myös hänen puhelimensa.

Matsin jälkeen Topi ehti käydä kaupassa ostamassa aamiaistarvikkeita. Eemil kertoo syöneensä aamiaiseksi leipää, Emil leipää ja puuroa. Topi panee paremmaksi.

– Jos meillä on ollut sellainen peli, että olemme voittaneet ja peli on mennyt ihan hyvin, saatan syödä aamiaiseksi jäätelöä, Topi tunnustaa.

Tänä aamuna hyökkääjä söi leipää ja puuroa sekä ⅔ mudcake-jäätelöpaketista, jonka hän oli ostanut illalla matsin jälkeen.

– Vaikka olen urheilija, se ei tarkoita sitä, etten ikinä voisi syyä mitään hyvää, savon murretta puhuva Topi sanoo.

Onneksi jäätelöpaketista on jäljellä vielä kolmasosa. Sen Topi aikoo syödä heti, kun pääsee treenien jälkeen kotiin. Hampurilaisille suuntaavien Emilin ja Eemilin mielestä suunnitelma on erinomainen.

Lue lisää: Oliver Antman takoo maaleja maajoukkueessa: ”Huuhkajissa pelaaminen on ollut aivan täydellistä”

Juttu on julkaistu Koululainen 8/23 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti