Tubettaja Maiju Voutilainen luopui shoppailusta ympäristön vuoksi

Tarvitsenko tätä vaatetta todella, kysyy tubettaja Maiju Voutilainen itseltään kaupassa. Hän kävi Myanmarissa tutustumassa halpavaatteiden valmistukseen, luopui turhasta ostelusta ja löysi oman tyylinsä.

Tubettaja Maiju Voutilainen alkoi kiinnittää huomiota vaatteidensa alkuperään pari vuotta sitten.

– Kerroin videoillani kasvissyönnistäni. Kommenteissa minulta kysyttiin, tiedänkö pikamuodin aiheut­tamista ongelmista. Sitä kautta aloin tutkia asiaa lisää.

Viime vuonna tubettaja pääsi tutustumaan pikamuodin valmistukseen Ylen Verta, hikeä ja t-paitoja -sarjan kautta. Ohjelman kuvaukset veivät Maijun ja kolme muuta muotia rakastavaa henkilöä Kaakkois-Aasian Myanmariin. Siellä he pääsivät omin käsin kokeilemaan vaatteiden valmistusketjun eri vaiheita, kuten puuvillan keräämistä ja käsittelyä raaka-aineeksi, kankaiden värjäämistä, nahan käsittelyä, ompelua ja jätteiden kierrätystä.

Samalla he näkivät, mitä haittapuolia pikamuotiin liittyy.

– Vaikka tiesin asioista jo etukäteen, asiat menivät tajuntaan paikan päällä ihan eri tavalla, Maiju sanoo.

Raskasta työtä puuvillapellolla

Vaatteissa yleisimmin käytetyn raaka-aineen eli puuvillan kerääminen on rankkaa ja hidasta, sillä työ tehdään käsin trooppisissa olosuhteissa.

– Työskentely kuumuudessa oli todella raskasta. Lämpöä oli liki 40 astetta, Maiju muistelee päiväänsä puuvillapellolla.

Vaatteita valmistavat ihmiset tekevät pitkiä työpäiviä, ja heitä vaaditaan työskentelemään tarkasti ja nopeasti. Työtehtävät voivat ovat myös vaarallisia. Tästä huolimatta työntekijöiden palkka on usein niin pieni, että se ei riitä kunnolla perheen elättämiseen. Lisäksi heillä saattaa olla vain muutama vapaapäivä vuodessa.

Pikamuodin haittavaikutukset ulottuvat puuvillan poimijoita pidemmälle. Kasvin viljely vaatii paljon vettä, ja sitä kasvatetaan alueilla, joissa vedestä saattaa olla muutenkin pulaa. Valmiit vaatteet värjätään vahvoilla väriaineilla, jotka voivat saastuttaa vesistöjä, jos niitä ei hävitetä oikealla tavalla.

– Vaikka emme täällä Suomessa näe vaatteidenvalmistuksen seurauk­sia, vaikutamme niihin suoraan ostamalla tuotteita, Maiju muistuttaa.

Oma tyyli löytyi

Entiseksi himoshoppailijaksi it­seään kuvaileva Maiju kokee, että pikamuodista luopuminen auttoi häntä oman tyylin löytämisessä.

– Ennen ostin vaatteita jatkuvasti, sillä halusin pysyä muodin harjalla. Nyt tyylini on pysyvämpi ja tuntuu enemmän omalta.

Nykyään Maiju ostaa uutena pääosin vain alusvaatteensa.

– Ennen kuin hankin jotain, mietin, tarvitsenko sitä todella. Jos tarvitsen, pyrin ostamaan sen käytettynä kirpputorilta tai netistä.

Aina kiinnostavaa tuotetta ei heti löydy käytettynä. Silloin täytyy malttaa etsiä kärsivällisesti.

– Äskettäin halusin tietynlaiset kengät. Fiilis oli todella hyvä, kun pitkän etsimisen jälkeen löysin sellaiset käytettynä.

Maiju kertoo vaatteisiin liittyvistä oivalluksistaan Youtube-kanavansa Vaatekaappi-sarjassa. Videoillaan hän on esitellyt eri asukokonaisuuksia, paljastanut lempparikirppiksensä ja jakanut vaatteidenhuoltovinkkejä.

– Reissun jälkeen kiinnostuin pikamuodin ongelmista vielä enemmän. Nyt haluan jakaa muillekin tietoa asias­ta.

Juttu on julkaistu Koululaisessa 5/20

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti