Agility on huippuhauska harrastus

Agilityssa tärkeintä on edetä koiran ehdoilla. Sen on oppinut myös Lotta Koski, joka treenaa lajia yhdessä koiriensa Vilin ja Milon kanssa.

Kun Lotta Koski lähtee sunnuntaisin treenaamaan, perheen koirien ei tarvitse jäädä yksin kotiin, sillä kooi­kerhondje-rotuiset Vili ja Milo ovat harrastuksessa tärkeässä roolissa. 12-vuotias Lotta harrastaa agilitya eli koirien esteratakilpailua, jossa koirien on hypittävä, pujoteltava ja juostava erilaisten esteiden läpi.

– Agilityssa koiran pitää suorittaa esteistä koottu rata mahdollisimman nopeasti ja tekemättä virheitä. Minä taas ohjaan koiraa sanallisesti ja liikkeiden avulla, Lotta kertoo.

Hän päätyi agilityn pariin lajia harrastaneen äitinsä innostamana. Aluksi Lotta kokeili agilitya kotona, mutta noin kolme vuotta sitten hän alkoi treenata ohjatusti.

Pallo palkkioksi

Koirakaksikosta 4-vuotias Vili on jo kokenut agilityratojen suorittaja.

– Vili tietää, miten mikäkin este ylitetään. Sen kanssa keskitymme nyt siihen, että rata sujuisi mahdollisimman nopeasti, Lotta kertoo.

Vuoden vanha Milo vasta opettelee agilityn saloja, ja treeneissä sen tehtävä on totutella eri esteisiin.

Koiria on helppo innostaa treenaamaan palkinnoilla, jotka Lotta kaivaa taskustaan onnistuneen suorituksen päätteeksi.

– Vili tykkää saada palkkioksi herkkunameja. Milo puolestaan rakastaa leluja, joten sille annan aina sen lempparin, punaisesta fleecekankaasta tehdyn lelun, Lotta kertoo.

Kommellus kisoissa

Lotta korostaa, että agilityssa tärkeintä on edetä koirien ehdoilla. Lajia voi hyvin harrastaa vain huvikseen, mutta kilpaileminenkin on mahdollista.

– Ennen ensimmäisiä kisoja olin harrastanut vasta vähän aikaa, enkä ollut kovin hyvä ohjaamaan Viliä. Kesken radan Vili kiinnostui tuomaristosta niin paljon, että meni nuuskimaan heitä, Lotta nauraa.

Ahkeran harjoittelun ansiosta koiran ja omistajan välinen viestintä toimii nykyään paljon paremmin.

Vaikka Lotta on tutustuttanut koiransa agilityyn jo pentuina, sitä voi hyvin opettaa vanhemmillekin koirille. Hänen mukaansa harrastus sopii melkein kaikille roduille, kunhan ne ovat terveitä ja hyvässä kunnossa.

Yhdessä tekeminen on Lotan mielestä lajin suola.

– Parasta on, kun saa pitää hauskaa yhdessä koirien kanssa!

Juttu on julkaistu Koululaisessa 2/2021.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti