Lemmikkisiili Nipa pyöräilee öisin

Kun lemmikkinä on siili, täytyy varautua iltahulinoihin ja rikkinäisiin sukkiin. Aava Rahkosen kääpiösiili Nipa valvoo öisin ja hullaantuu oudoista hajuista.

Aava Rahkonen, 10, on jo vuoden verran jakanut huoneensa kääpiösiili Nipan kanssa. Yhteiselo sujuu mainiosti, vaikka kaksikon vuorokausirytmi on täysin eri. Kun Aava herää, Nipa käy nukkumaan. Touhunsa siili aloittaa vasta illan pimetessä.

– Iltaisin on kiva katsella sängystä, kun se kipittää juoksupyörässään, Aava kertoo.

Lemmikkisiileille ei ole tarjolla mitään valmiita asumuksia, joten Aava on nikkaroinut isänsä kanssa Nipalle kodin ihan tavallisesta kaapista. Siellä sillä on käytössään monta kerrosta ja erilaisia huoneita, sillä siilit tarvitsevat tilaa juoksennella. Myös juoksupyörä on ihan ehdoton siilikaapin varustus.

Kaappiin kiinnitetty lämpömittari näyttää 25 astetta, mikä on varsin ihanteellinen lukema. Liian viileässä siili saattaisi yrittää vaipua horrokseen. Se olisi Nipalle hengenvaarallista, sillä lemmikkisiili ei kykene hankkimaan horrokseen vaadittavaa rasvakerrosta.

Tuoksun viemää

Kuuluu kovaa tuhinaa, kun Aava avaa kaapin oven keskellä päivää. Nipa ei ole kovin innoissaan, kun sitä häiritään kesken unien. Pian sen pieni pallonenä kuitenkin vispaa tarmokkaasti ilmaa ja nuuhkuttelee mielenkiintoisia hajuja.

Nipa hullaantuu etenkin sukista. Kun siili kulkee vapaana lattialla, perheenjäsenet saavat olla tarkkana, etteivät tunne pieniä hampaita varpaissaan. Aina varovaisuuskaan ei auta.

– Kerran Nipa puraisi sukkaani reiän, ja se on maistanut myös meidän mattoja. Kaikki uudet tuoksut kiehtovat sitä, Aava kertoo.

Jostain hajusta oikein hurmaantuessaan se ensin puraisee hajun kohdetta, maiskuttelee sitten syljestään vaahtoa ja levittää lopuksi vaahdon kielellään piikkeihinsä. Vaahtopallojen tekemistä kutsutaan siilipiireissä vaahtisteluksi. Sen tarkka syy ei ole tiedossa, mutta käytös on siileille aivan normaalia.

Hurjia herkkuja

Siilit ovat hyönteissyöjiä, joten Nipan ruokakuppi täyttyy iltaisin heinäsirkoista ja jauhomadoista. Sille kelpaisivat varmasti elävätkin sirkat, mutta Aava antaa ne mieluummin pakastettuina. Toisinaan Nipa saa myös kissan kanaraksuja, sillä ne pitävät hampaat kunnossa.

Ruoka-aika on iltayhdeksältä, ja aamuun mennessä kuppi on tyhjä.

– Kerran kun heräsin aamulla, oli Nipa nukkumassa ruokakupissaan. Sen maha taisi olla niin täynnä, ettei se jaksanut liikkua, Aava nauraa.

Etenkin heinäsirkat maistuvat Nipalle hyvin, mutta se osaa olla myös nirso. Esimerkiksi eläinkaupasta ostetut, monien siilien suosimat kanankaulat se jätti kokonaan syömättä.

Pinkki kylpyamme

Ruokkimisen lisäksi Aava vaihtaa päivittäin Nipalle raikasta vettä ja pesee siilikaapista paikat, joihin on kertynyt pissaa ja kakkaa. Siilit eivät ole sisäsiistejä ja lirauttavat usein pissaa jopa kesken juoksupyörälenkin.

Koska sotkua piisaa, Nipa pääsee kerran viikossa kylpyyn. Silloin Aava laskee vaaleanpunaisen nukelle tarkoitetun kylpyammeen pohjalle vettä juuri sopivasti sen verran, että Nipan kelpaa tassutella ammeessa. Sitten hän kaataa mukilla vettä siilin piikkeihin, mutta varoo kastelemasta herkkiä korvia. Joskus Aava viimeistelee pesuhetken hieromalla Nipaa hellästi vanhalla hammasharjalla.

Kylvyn jälkeinen rauhallinen hetki on mieleen sekä omistajalle että lemmikille.

– Silloin Nipa usein rauhoittuu syliini ja silittelen sitä. Se on niin ihana!

Kääpiösiili Nipa

Kasvattajanimi: SY Lennulan Pierre.

Rotu: Afrikkalainen kääpiösiili.

Syntymäaika: 27.6.2019.

Avainsanat

Kommentit

mulla on siili mut se asuu ulkona, se ei oo lemmikki siili, se yhenkerran purikin mua.

Nipa on tosi söpö mä tahdon tommosen siilin.? siilit on ihania?

Nipa on tosi söpö mä tahdon tommosen siilin.? siilit on ihania?

Oma kommentti