Ratsastaja Mette Kauppila, 17: ”Kaikki lomamuistoni liittyvät heppoihin”

17-vuotias Mette Kauppila on lupaava kouluratsastaja, jonka päivät kuluvat tallilla. Tänä kesänä hän kilpailee junioreiden EM-kisoissa.

Mette Kauppila istuu hevosen selässä.

Ratsastaja Mette Kauppila asuu nykyään Hyvinkäällä.

Mette Kauppila, sait juuri Kyra Kyrklund -kannustuspalkinnon ja voitit kultaa junioreiden hallimestaruuskisoissa. Jännittääkö ratsastuskilpailuihin osallistuminen?

Jännitän aina ennen isompia arvokisoja, mutta pienemmät kilpailut eivät stressaa minua. Jos olen tosi jännittynyt, yritän keskittyä hengittämiseen ja ajatella, että ratsastan vain itseäni varten. Viime viikonlopun hallimestaruuksissa jännitys ei hellittänyt missään vaiheessa, vaan minua jännitti vielä radallakin. Siitä huolimatta kisa sujui hyvin. Mokia sattuu melkein joka kisassa. Harvoin on sellaista kisasuoritusta, jossa ei olisi mitään virheitä.

Miten aloitit kouluratsastuksen?

Äiti vei minut ja siskoni ratsastamaan, kun olin 6-vuotias. Innostuin siitä ja halusin jatkaa harrastusta. Sitten sain vuokraponin ja se tuntui minusta siltä kuin olisin saanut oman ponin. Olen ratsastanut jo 11 vuotta.

Metellä on kaksi hevosta: kuvassa oleva Shania ja Donna Lottchen -niminen tamma.

Kuinka paljon ratsastus vie aikaasi?

Se vie lähes kaiken vapaa-aikani, sillä ratsastan melkein joka päivä. Minulla on nykyään kaksi omaa hevosta ja jos ratsastan molemmilla, tallilla menee helposti viisi tai kuusi tuntia kerrallaan. Yritän pitää yhden vapaapäivän viikossa, mutta useimmiten ratsastan silti joka päivä ainakin yhdellä hevosella. Perheemme muutti Haminasta Hyvinkäälle, jotta minun olisi helpompi kulkea heppakisoihin. On kiva, ettei tarvitse enää istua viittä tuntia autossa kisoihin mennessä.

Millaisia unelmia sinulla on ratsastajana?

Haaveilen, että pääsisin osallistumaan olympialaisiin ja MM-kisoihin ja vielä pärjäisinkin niissä. Tällä kaudella tavoitteena ovat junioreiden EM-kisat heinäkuussa.

Lue lisää: Symppikset minihevoset Midi, Apollo ja Mixu

Mitä muuta teet ratsastamisen ohella?

Käyn kuntosalilla valmentajan kanssa. Muille harrastuksille ei jää aikaa, koska haluan viettää aikaa myös kavereiden kanssa. Yläasteella ratsastuksen ja koulunkäynnin yhdistäminen tuntui haastavalta, koska kokeita oli niin paljon. Nyt opiskelen merkonomiksi toisella asteella, ja opettajat luottavat minuun ja siihen, että hoidan kyllä hommat, vaikka olen välillä pois tunneilta.

Kerro paras vinkkisi koulunkäyntiin?

Koulunkäyntiin kannattaa panostaa kunnolla ja tehdä asiat ajallaan. On paljon helpompaa tehdä isoja tehtäviä pikkuhiljaa kuin viimeisenä iltana kauhealla kiireellä. Liikunta on aina ollut lempiaineeni koulussa. Kielistä en ole kauheasti tykännyt, koska ne ovat minulle vähän hankalia, etenkin ruotsi.

Hauska lomamuistosi?

Kaikki lomamuistoni liittyvät jollain tavalla heppoihin, koska olen viettänyt melkein kaikki kesälomani hevosreissuilla. Erityisen hauskoja ovat olleet kisareissut Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Kisoissa on yleensä paljon tuttuja, siellä on hyvä meininki ja kaikilla on hauskaa. Olen löytänyt paljon kavereita ratsastuksen parista.

Mikä on lempparijuomasi?

Juon aika paljon vettä. Lempparijuomani on silti energiajuoma tai kokis.

Mitä teet, kun kukaan ei näe?

Nukun. Otan päiväunet aina, kun tulee tilaisuus.

 

Juttu on julkaistu Koululainen 6/2023 -lehdessä.

Mette Kauppila

  • Kuka: 17-vuotias kouluratsastaja.
  • Mistä: Kotoisin Haminasta, asuu Hyvinkäällä.
  • Harrastukset: Ratsastus, kuntosalilla käyminen.
  • Instagram: kauppila.dressage ja kauppila.mette

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti