Poliisikoira Patrik paljastaa piilopaikat

Poliisikoiraa aletaan kouluttaa jo pentuna, ja koulutus läpi elämän. Parsonrusselinterrieri Patrik valmistautuu uraansa erikoisetsintäkoirana.

Patrik-koira ohjaajansa olkapäällä.

Poliisikoira ja sen ohjaaja oppivat jatkuvasti toisiltaan.

Pienet valkoiset tassut kipittävät pitkin vanhan päivä­kodin lattioita. Nenä nuuskii ahkerasti. Puolitoistavuotias parsonrusselinterrieri Patrik kiertelee hetken huoneessa ja suuntaa sitten mustan nojatuolin luokse. Hetken nojatuolin sisuksia haisteltuaan se seisahtuu paikoilleen ja odottaa. Patrikin ohjaaja, Hämeen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Miikka Ounila tunnistaa Patrikin jäätymisen merkiksi siitä, että poliisikoirakokelas on löytänyt huoneeseen piilotetun rahakätkön.

Miikka antaa naksuttimella merkkiäänen ja palkitsee nelijalkaisen työharjoittelijansa taskustaan löytyvillä namuilla. Patrik on suoriutunut koulutustehtävästään onnistuneesti.

Myös poliisikoira joutuu tekemään kokeita

Kuten koululaisten myös poliisikoiraoppilaiden täytyy suorittaa erilaisia kokeita. Patrikin soveltuvuus poliisikoiran tehtäviin testattiin ensimmäisen kerran jo silloin, kun pentu oli alle seitsemän viikon ikäinen.

– Sain olla mukana valitsemassa Patrikia. Poliisikoiraksi ehdolla olevilta pennuilta testataan erityisesti sitä, miten ne osaavat käyttää nenäänsä.

Poliisikoiran tärkein työväline on tarkka nenä, joka pystyy selvittämään, mistä kadonnut henkilö on kulkenut tai missä päin asuntoa tai autoa rikolliset piilottelevat rahakätköjä tai aseita.

– Ihminen ei voisi mitenkään haistaa, mistä joku on kulkenut. Koiran haistamistarkkuuteen vaikuttaa ympäristö, mutta hyvissä olosuhteissa koira voi selvittää ihmisen reitin jopa 28 tuntia myöhemmin.

Kaikista koirista ei tiedetä vielä pentuna, että niistä tulee poliisikoiria.

– Välillä meille tulee yhteyden­ottoja, kuinka jokin eri tarkoitukseen pentuna koulutettu koira sopisi poliisikoiraksi. Niitäkin voidaan kouluttaa poliisin tarpeisiin.

Patrik haistelemassa hyllyssä olevaa kansiota.

Löytyyköhän piilotettu esine täältä? Poliisikoira tarvitsee työssään tarkkaa hajuaistiaan.

Kuono löytää kätketyn rahan

Patrik aloitti erikoisetsintäkoiraksi kouluttautumisen heti muutettuaan ohjaajansa Miikan luokse. Alussa se sai tehtäväkseen etsiä ruokakätköjä, joita sille oli piilotettu erilaisiin paikkoihin. Onnistuneesta suorituksesta palkintona odottanut herkku sai sen ymmärtämään, mitä ohjaaja haluaa sen tekevän.

Kun ruoan etsiminen alkoi sujua, Patrik ryhtyi opettelemaan sellaisten asioiden etsimistä, joita sen täytyy myös työelämässä osata hajun perusteella löytää.

– Käytämme harjoituksissa esimerkiksi rahaa, Miikka kertoo ja avaa peltipurkin. Purkista paljastuu aitoja seteleitä, jotka on tehty käyttökelvottomiksi leikkaamalla niistä palanen pois.

Ihmisnenään setelit eivät haise erityiseltä, mutta koira tunnistaa rahan hajun ja osaa paikantaa sen.

Tänä syksynä selviää, miten hyvin Patrik on puolentoista vuoden ahkeran harjoittelun aikana omaksunut poliisikoiran taidot.

– Jokaisen poliisikoiran tulee suorittaa kokeet, joiden läpäisyn jälkeen se saa luvan tehdä töitä. Mutta on Patrik ollut jo aiemmin mukanani töissä työharjoittelijana.

Patrikilla on 250 kollegaa

Poliisikoiralla jokainen työpäivä on erilainen. Välillä samalle työviikolle sattuu useampia päiviä, jolloin sen nuuskimistaitoja tarvitaan. Eniten koiria tarvitaan kotietsinnöissä. Rauhallisempina päivinä koira saa viettää koko päivän poliisi­auton kyydissä päiväunia nukkuen.

– Patrikin pieni koko on sille sekä vahvuus että haaste. Pienikokoisena se pääsee helposti sellaisiin paikkoihin, joihin ihminen ei pääsisi.

Patrikin noin 250 suomalaisen kollegan joukossa on myös isompia koiria, kuten saksanpaimenkoiria, jotka voivat hoitaa isompien tilojen ratsaamisen. Pienet koirat puolestaan hoitavat pienempiä alueita ja ahtaampia paikkoja. Usein ohjaaja avustaa pientä apulaistaan nostamalla sen sylissään haistelemaan huoneen korkeampia kohtia.

Aina Patrikin ei tarvitse olla ainoa nelijalkainen tutkija.

– Joskus samaa tehtävää saattaa suorittaa vaikka 20 koiraa.

Tuleva poliisikoira Patrik seisoo lattialla edessään narupallolelu.

Narupallo on Patrikin suosikkilelu.

Vapaa-ajallaan poliisikoira saa leikkiä

Kahdeksantuntisten työpäivien jälkeen Patrik pääsee viettämään ansaittua vapaa-aikaa. Terrierillä riittäisi silloin vielä intoa ja energiaa yrittää pyydystää myyriä ja muita eläimiä.

– Sen ei tarvitsisi jahdata niitä, joten yritämme päästä tavasta eroon, Miikka kertoo.

Kotona Patrikin seurana ovat ihmisperheenjäsenten lisäksi kaksi samanrotuista karvakaveria. Niistä toinen on eläkeikää lähestyvä Jekku, joka on tehnyt jo pitkän uran poliisikoirana. Dewi puolestaan nauttii elämästään kotikoirana ilman virkavelvollisuuksia.

– Poliisikoiran koulutus tapahtuu pääosin vapaa-ajalla. Tykkään työstäni, sillä se on monipuolista, Miikka sanoo.

Poliisikoiran koulutus ei suinkaan pääty työlupatesteihin, vaan taitojen harjoittelu jatkuu koko koiran elämän ajan.

– Tämä on jatkuvaa oppimista puolin ja toisin. Samalla kun Patrik oppii tekemään haluttuja tehtäviä, minä opin paremmin lukemaan sen eleitä.

Juttu on julkaistu Koululaisessa 10/2021.

Testaa tästä, mikä lemmikki sinulle sopisi.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti