Viikon eläin: saimaannorppa

Suloinen saimaannorppa on äärimmäisen uhanalainen laji. Vihollisia tällä viiksekkäällä hylkeellä on vain yksi: ihminen.

Saimaannorppa on viiksekäs tummanharmaa hylje, jonka pötkömäinen ruumis on 130–145 senttimetriä pitkä. Hylje painaa 50–90 kiloa eli saman verran kuin aikuinen ihminen.

Saimaannorppia asuu ainoastaan Suomen suurimmassa järvessä, Saimaassa. Ne eivät viihdy suolaisessa merivedessä kuten serkkunsa itämerennorpat.

Saimaannorppa viettää melkein kaiken aikansa veden alla. Parinkymmenen minuutin välein se käy pinnalla haukkaamassa happea. Norppa voi jopa nukkua vedessä.

Norppa syö pieniä parvikaloja kuten särkiä, ahvenia ja muikkuja.

Saimaannorppa elää noin 20-vuotiaaksi. Tuhkanharmaita norpanpoikasia kutsutaan kuuteiksi. Ne syntyvät helmikuun lopulla lumipesään ainoina lapsina.

Lue myös: Villieläinsairaalan kuutit pääsivät mereen
Lue myös: Norppalive on täällä taas!

saimaannorppa-2

Saimaannorppa on uhanalainen Saimaan asukki

Saimaannorppa on äärimmäisen uhanalainen. Yksilöitä on jäljellä enää noin 360. Vihollisia on vain yksi: ihminen.

Verkkokalastus on ollut norpille haitaksi jo pitkään, sillä norpat takertuvat verkkoihin ja hukkuvat. Luonnonsuojelijat vaativat kalastajia luopumaan verkkokalastuksesta ja muista vaarallisista kalanpyydyksistä norpan elinalueella.

Myös saasteet tappoivat norppia joitain vuosikymmeniä sitten.

Nykyisellään myös ilmastonmuutos haittaa norppien lisääntymistä. Lumettomina talvina vastasyntyneillä kuuteilla ei ole lumipesän suomaa suojaa. Viime talvena ihmiset loivat norpille apukinoksia, joissa viiksekkäät suostuivat kuin suostuivatkin pesimään.

Saimaannorpat ovat myös herkkiä metelille. Moottorikelkkailu ja kesämökeillä talvisin viihtyvät asukkaat voivat hermostuttaa poikastaan hoivaavaa emoa. Äänekästä liikkumista Saimaan jäillä kannattaa siis välttää norpan pesimäaikaan joulu–huhtikuussa.

Keväisin voit seurata norpan elämää WWF:n Norppalivestä.

Katso video suloisesta kuutista:

Testaa myös: Tunnistatko kalalajit?

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti