Viikon eläin: saukko

Kaloilla herkutteleva saukko kuuluu näätäeläimiin ja on sopeutunut mainiosti elinolosuhteisiinsa. Koululainen koosti 10 kiinnostavaa faktaa tästä vedessä viihtyvästä viiksiveikosta.

1. Leikkisä eläin

Saukkoa pidetään näätäeläimistä leikkisimpinä. Talvella voikin tavata jäältä saukkoperheen, jonka poikaset leikkivät keskenään emon saalistaessa kaloja. Saukko saattaa innostuessaan jopa laskea pyllymäkeä yhä uudestaan ja uudestaan.

2. Suloinen sopeutuja

Saukko on sopeutunut erityisen hyvin elämään sekä maalla että vedessä. Tiheä, paksu turkki, komea uimista helpottava häntä, lyhyet raajat ja uimarin jalkaterät sekä automaattisesti sukeltaessa sulkeutuvat nenä ja korvat ovat korvaamattomia ominaisuuksia saukolle.

3. Turkki vertaansa vailla

Saukon turkki on poikkeuksellisen upea. Tiheääkin tiheämmässä turkissa on huikeat 50 000 karvaa neliösenttiä kohden! Turkki onkin jopa tiheämpi kuin talviunille käyvällä karhulla tai oravalla.

Saukon pidempi päällyskarva on vettähylkivällä öljyllä kyllästetty, minkä vuoksi vesi valuu karvoista pois ja turkki kuivuu silmänräpäyksessä. Tiivis aluskarva ei puolestaan pääse kastumaan lainkaan. Saukon turkki ei siis pääse jäätymään talvellakaan.

4. 13 lajia

Saukot kuuluvat näätäeläinten heimoon, mutta saukkojen alaheimoonkin kuuluu peräti 13 eri saukkolajia. Suomessa elävän eurooppalaisen saukon lisäksi Tyynellä merellä elävä merisaukko on monelle tuttu. Merisaukko eroaa eurooppalaisesta sukulaisestaan siinä, että se elää koko elämänsä vedessä!

5. Kuka rapsuttaa saukkoa?

Ihmiset eivät ole ainoita, jotka kärsivät kutinasta. Myös eläimiä kutittaa usein eri syistä, ja lajitovereista on harvoin apua. Saukon lyhyistä raajoista ei ole avuksi, mutta neuvokas eläin keksii kyllä keinot. Jos siis näet saukon hinkkaamassa selkäänsä kiveen tai kallioon, on syynä todennäköisesti kestämätön kutina!

Saukko herkuttelee useimmiten kalalla.

6. Utelias otus

Saukko tunnetaan uteliaisuudestaan. Kalamiehet saattavatkin saada pyyntiretkilleen seurakseen karvaisen saukkoystävän, etenkin jos sitä muistetaan kalaisalla herkkupalalla.

7. City-saukko yllättää

Saukko viihtyy vesistöjen äärellä, mutta silloin tällöin eläimen voi tavata myös kaupunkialueella. Etenkin alkukesän aikaan saukko saattaa innostua vipeltämään keskustassakin. Pääasiassa saukot liikkuvat öisin, mutta onnekas voi kohdata otuksen myös päivänvalossa.

8. Rauhoitettu eläin

Hieno turkki ei ole jäänyt muiltakaan huomaamatta. Saukkokannalle meinasi käydä huonosti, kun se lähestulkoon metsästettiin karvansa takia sukupuuttoon. Suomessa saukko on ollut rauhoitettu eläin vuodesta 1974 lähtien.

9. Kala-ahmatti

Saukon tyypillisintä ruokaa ovat erilaiset kalat. Muun muassa ahvenet, särkikalat, mateet sekä lohikalat maistuvat eläimelle. Aikuinen saukko herkuttelee päivittäin noin 1–1,5 kilolla kalaa. Kalojen lisäksi nokkelille saalistajille kelpaavat myös simpukat,ravut, sammakot, pikkunisäkkäät ja jopa linnut.

10. Saalistaa viiksillä

Saukon väpättävät viiksikarvat ovat sille elintärkeät. Talvella pimeässä jään alta kaloja narraava saukko ei pärjää näkönsä avulla. Silloin avuksi ovat herkät viiksikarvat, joilla eläin aistii kalojen aiheuttamia vedenpaineen värähdyksiä.

Katso videolta, miten Korkeasaaren saukot herkuttelevat kala-aterialla:

Lähteet: Utelias kettu ja muita nisäkkäitä, 2016 (Tammi), Eläimet – suuri ensyklopedia, 2008 (Readme.fi), Suomen luonto – Lasten suuri luontokirja, 2016 (Readme.fi).

Lue myös: Kuka on kulkenut hangella? Näin tunnistat eläinten jäljet
Lue myös: Korkeasaareen uusia asukkaita – berberiapinat lumen lumoissa

Lisää eläinjuttuja löydät täältä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti