Namikolinx kirjoitti kirjan heille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Namikolinx eli Miranda Rönnberg on pysynyt vankasti omana itsenään, vaikka muut ovat painostaneet muuttumaan ja kiusanneet lukihäiriöstä.

Namikolinx eli Miranda Rönnberg istuu kuvassa pöydän takana. Hän pitää kynää ohimollaan ja näyttää mietteliäältä. Pöydällä on hänen askartelemansa lila unelmakartta, johon on liimattu kuvia. Pöydällä on myös kukkia ja Mirandan penaali.

Tubettaja Miranda Rönnbergillä, tutummin Namikolinx, on päällään lilat housut ja neule, jonka alla on keltainen paita. Päässään hänellä on keltainen baskeri.

– Lila on lempivärini vähän vahingossa. Kun kasvoin aikuiseksi, sain identiteettikriisin ja heivasin kaikki värikkäät vaatteet pois.

Miranda, 24, piti pienenä kaikista pastellisävyistä japanilaisen katumuodin takia. Sitten tuli hetki, kun hän ei enää tiennytkään, minkä värisiä vaatteita halusi käyttää. Näinpä hän alkoi pitää harmaata, koska se on hänestä kuin tyhjä kanvaasi. Pikkuhiljaa värit palasivat kuvioihin.

– Lila väri sopi hyvin harmaan kanssa, joten se tuntui mukavalta, Miranda kertoo.

Vuoden alussa suosittu tubettaja julkaisi kirjansa On rankkaa olla tyhmä (Minerva). Keltainen tuli vaatteisiin lilan kaveriksi kirjan ansiosta. Kansikuvassa Mirandan päähän on pistetty dum-lappu, joka on viittaus Among us -videopeliin. Pelissä lapun voi laittaa pelaajalle, joka ei ymmärrä jotain, mutta lapussa tyhmäkin on kirjoitettu väärin.

– Halusin sen lapun siihen, ja keltainen näytti hyvältä lilan kanssa.

Koululaisen haastattelu on ensimmäinen kerta, kun Miranda pitää keltaisia vaatteita.

– Olen jo kaksi vuotta miettinyt, että haluaisin vihreää ja keltaista elämääni, ja nyt on sen aika.

Kuvassa Namikolinxin lila kirja On rankkaa olla tyhmä.

Namikolinxin kirjassa on lukijoille muun muassa erilaisia harjoituksia, joiden avulla voi oppia tuntemaan itseään paremmin.

Namikolinx pohtii, mitä tyhmä tarkoittaa

Miranda kertoo kirjassaan matkasta omaksi itsekseen sekä siitä, kuinka hän päätyi aloittamaan tubettamisen vain 13-vuotiaana. Samalla hän jakaa vinkkejä muun muassa turvalliseen netinkäyttöön.

Idea kirjaan tuli, kun kustantaja Outi Karemaan tytär ehdotti äidilleen, että Namikolinxin kanssa voisi tehdä kirjan.

– Tiesin kyllä, että tämän tyyppisen kirjan teen joskus, mutta vasta ehdotuksen saatuani, aloin miettiä, mistä kirjoittaisinkaan.

Projekti alkoi vuonna 2021. Kirja vaati niin paljon keskittymistä ja aikaa, että Mirandan avuksi tuli toimittaja Iina Thomsson.

– Tulimme Iinan kanssa tosi hyvin toimeen. Minä puhuin ja Iina kirjoitti, mutta minä kirjoitin vielä Iinan tekstin päällekin.

Vaikka kirjan otsikosta voi saada käsityksen, että tubettaja pitää itseään tyhmänä, viesti on täysin päinvastainen. On rankkaa olla tyhmä -lause pitää sisällään sen, että on rankkaa, kun muut määrittelevät sinut tyhmäksi, vaikket sitä oikeasti olekaan. Vahvuutesi vain ovat eri paikassa kuin muilla ihmisillä.

On rankkaa, kun muut määrittelevät sinut tyhmäksi, vaikket sitä oikeasti olekaan.

– On kiinnostavaa, että pienenä oletamme, että kaikki ajattelevat sanan samalla tavalla, Miranda huomauttaa.

Tyhmä tarkoittaa tubettajalle nykyään sellaista tyyppiä, joka ei edes yritä ymmärtää muita vaan haukkuu tyhmäksi.

Mirandan kirjasta selviää, että tällaisten haukkujen kohteena hän on itsekin ollut. Häntä ovat lannistaneet jopa omat opettajat ala­koulussa, kun hän ei oppinut yhtä nopeasti kuin muut, koska hänellä on lukihäiriö.

– Alakoulussa keskityin enemmän vapaa-aikaan ja kotona olemiseen, koska koti oli minulle turvallinen paikka. Se on surullista, että kaikille se ei ole.

Ilo inspiroi tubettajaa

Vaikka nuori Miranda ei välittänyt muiden mieli­piteistä, hän tietää, että kaikki eivät suhtaudu asiaan yhtä reippaasti.

– Tietenkin halusin, että kukaan ei kiusaisi minua, mutta en pysähtynyt murehtimaan sitä. Minulla oli koko ajan tekemistä eikä minulla ikinä ollut yksinäinen olo.

Tietenkin halusin, että kukaan ei kiusaisi minua, mutta en pysähtynyt murehtimaan sitä.

Heille, jotka tuntevat olonsa yksinäiseksi, Miranda antaa neuvon pysyä vankasti omana itsenään. Kiusaaminen sai hänetkin aluksi yrittämään miellyttää muita, mutta onneksi hän oivalsi nopeasti pistää oman hyvinvointinsa etusijalle. Moni asia olisi Mirandan mielestä toisin, jos hän olisi antanut muiden mielipiteiden vaikuttaa liikaa.

– Vaikka yläasteella olisi painetta mennä muiden mukaan, kannattaa muistaa, että se aika kestää vain kolme vuotta, Miranda sanoo.

– On paljon mukavampaa olla sekin aika oma itsensä ja oppia itsestään uusia asioita, kuin tajuta vanhempana, että ei oikein edes tunne itseään.

Mirandan esikuva on aina ollut hänen oma äitinsä. Pienenä tubettaja katsoi salaa vanhempiensa hääfilmiä VHS-kasetilta. Siinä vanhemmat näyttivät kauniilta ja aidosti onnellisilta.

– Minua inspiroi se simppeli iloisuus videossa. En halunnut olla mitään erityistä tai hienoa, vaan olla kuten äiti, aina iloinen, Miranda kertoo ja samalla herkistyy kyyneliin.

Kuvassa Mirandan käsi, jossa on lila kynä. Namikolinx piirtä unelmakarttaansa kukkaa.

Miranda askarteli haastattelun aikana unelmakartan. Tulevaisuudessa hän haluaa ainakin julkaista oman fantasia­kirjansa, joka on jo melkein valmis.

Namikolinx: ”Fanit ovat niin ystävällisiä”

Nyt aikuisena Miranda toivoo, että hänen videonsa voisivat opettaa nuorille empatiaa ja omana itsenä pysymistä.

– Tapaan usein semmoisia faneja, joista huomaa, että he ovat katsoneet videoitani. He ovat kaikki niin ystävällisiä ja se on kiva nähdä, että he uskaltavat pysyä herkkinä, kun tämä maailma yrittää kovettaa ihmisen.

Miranda aloitti videoiden kuvaamisen, koska hänen äitinsä tykkää kuvaamisesta. Äidille tämä into periytyi Mirandan ukilta, joka myös piti valokuvauksesta.

– Videoita kuvaamalla haluan säilyttää kaikki muistoni, Miranda sanoo.

Lue lisää: Namikolinx teki ensimmäiset videonsa jo päiväkoti-ikäisenä

Juttu on julkaistu Koululainen 4/2024 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti