Asiaa pelikoneen kokoamisesta 2/14

Mitä minun pitäisi tehdä, kun kokoan 1540 euron pelikonetta ja pitäisi asentaa Intelcore i7 -prosessori motherboardille eli emolevylle? 1. miten asennan? 2. Mitä teen ennen asennusta? 3. Onko se niin pikkutarkkaa puuhaa?

Vastaus:
Suorittimen asennus ei vaadi yliluonnollisia voimia, vaan onnistuu kyllä, kun on tarpeeksi huolellinen. Ennen asentamista kannattaa lukea ohjeet hyvin huolellisesti ja huolehtia, että sekä omat kädet että asennustila ovat ehdottoman siistejä. Suomen kuivissa olosuhteissa hankaussähkö eli staattinen sähkö on todellinen riski herkille komponenteille. Kannattaa siis varmistaa, ettet ole sähköisesti varautunut. Ammattiasentajat ovat varautuneet ilmiöön mm. käyttämällä antistaattista ranneketta.

Varsinainen asennus on varsin suoraviivaista. Ensin avataan emolevyltä suorittimelle varattu paikka. Se on tyypillisesti suojattu muovisella kuorella sekä salvalla, jonka avulla suoritin lukitaan paikoilleen. Poista suojus ja nosta salpa ylös, äläkä missään nimessä kosketa suojuksen alla olevaa pintaa. Se on äärettömän herkkä, ja varomaton sohaisu voi pilata koko emolevyn.

Sitten siirrytään prosessorin kimppuun. Se pitää asettaa emolevylle juuri oikeassa asennossa. Kertaa vielä ohjeet ja ole tarkkana. Intelin i7-sarjan suorittimissa ei ole herkästi taipuvia pinnejä, mutta kannattaa silti välttää koskemasta suorittimen pohjaa. Staattinen sähkö ja sormenpäistä tarttuvat epäpuhtaudet saattavat pilata suorittimen. Siksi suoritinta pidellään kiinni vain kyljistä ja asetetaan sille varattuun kohtaan emolevylle rauhallisesti, tasaisesti ja suoraan, ilman vääntelyä ja heiluttelua. Varmista vielä, että se on asetettu ohjeiden mukaisesti oikein päin. Sitten suljetaan emolevyn kiinnityssalpa ja lukitaan se, ettei suoritin pääse heilumaan tai hankautumaan. Lopuksi asennetaan jäähdytin, jonka tehtävä on estää suoritinta ylikuumenemasta.

Kommentit

Oma kommentti