Brawl Stars -peli luodaan Supercellin konttorilla, joka on rämäpäiden päämaja

Brawl Stars, Clash of Clans, Hay Day – suomalainen Supercell on valloittanut koko maailman peleillään. Hugo ja Taavetti lähtivät selvittämään, miten menestyspelejä oikein tehdään.

Kuvittele, että sinua pyydettäisiin ottamaan kengät pois ja hyppäämään pieneksi hahmoksi Brawl Stars -peliin. Suostuisitko?

Koululaisen toimittajilta Hugo Poutiaiselta, 10, ja Taavetti Härköseltä, 11, ei tarvitse kahta kertaa kysyä, kun tarjolla on iltapäivä peliyhtiö Supercellin toimistolla. Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva valtava talo on 270 supercelliläisen työpaikka. Yrityksen pelit, kuten Clash Royale, Clash of Clans ja Brawl Stars, tunnetaan ympäri maailman. Rähinätähtiä tarkoittavassa Brawl Starsissa erilaiset rämäpäähahmot taistelevat toisiaan vastaan tai vaikkapa pelaavat rähinäpalloa.

Peliyhtiön pääkonttorin tunnistaa jo kaukaa. Pihalla jököttää kolmimetrinen Frank-rämäpäätä esittävä patsas Brawl Starsista ja katolla taas ärjyy Clash of Clansista tuttu Barbaari, jonka kädessä on valtava pääsiäismunakori ja päässä pupunkorvat – pääsiäisen kunniaksi tietenkin.

Clash Royalesta tutut luurangot vaanivat porraskäytävässä.

Sama jatkuu sisällä. Aulassa toimittajia tervehtii valtava, sammaleesta rakennettu Spike. Kristallinkirkaat näytöt toistavat peleihin liittyviä animaatioita. Täällä todella tuntee olevansa osa pelien maailmaa.

Vaikka Supercellin peleissä yleensä rähinöidäänkin, on puusta rakennetussa toimistossa hyvin leppoisa tunnelma. Koska kyseessä on kengätön toimisto, kengät riisutaan heti ilmoittautumisen jälkeen. Vasta sen jälkeen voi hipsiä sukkasillaan peliyhtiön oman kahvilan tiskille tilaamaan haluamiaan herkkuja. Kahvilan lisäksi talossa on oma ravintola ja kuntosali sekä päiväkoti työntekijöiden lapsille.

Hugo ja Taavetti valitsevat suklaamunamuffinit ja palan painikkeeksi omenamehut.

– Tänä aamuna meillä oli tarjolla pullaa, jossa oli mämmiä. Ja se oli hyvää! pelitestaajana työskentelevä Adrian Häggqvist kertoo.

Nellyn päällä on Brawl Stars -pelistä tutun Popcorn-Ricon naamari.

Supercellillä myös työntekijöillä voi olla skinejä. Nelly Sääksjärvi (vas.) puki päälleen Popcorn-Ricon naamarin, Adrian Häggqvist hymyilee vieressä.

Brawl Stars -peliä pelataan ympäri maailmaa

Brawl Stars -tiimissä työskentelevä Adrian ja hänen kollegansa Nelly Sääksjärvi ovat luvanneet kertoa Taavetille ja Hugolle, mitä muuta pelin kehittäminen on kuin tuoreen pullan syömistä.

– Mikä on parasta työpaikassa? Taavetti kysyy muffinin kadottua lautaselta.

– Työkaverit, totta kai, Nelly vastaa heti.

Adrian on samaa mieltä.

– Mä tykkään tosi paljon peleistä ja pelaamisesta, mutta tietenkin ihmiset tekevät työpaikasta kivan. Kun työkavereiden kanssa on hyvä fiilis, niin silloin on aina kiva tulla töihin.

Nelly on esihenkilö 10 artistille. He suunnittelevat Brawl Starsin hahmoja ja maailmoja sekä toteuttavat niitä. Tiimi tulee ympäri maailmaa. Mukana on vain yksi suomalainen, muut ovat Etelä-Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta.

Kun Nellyn tiimi on saanut esimerkiksi uusia hahmoja valmiiksi, on Adrianin vuoro tehdä työnsä.

– Minä testaan, miltä hahmot näyttävät pelissä ja toimivatko ne niin kuin pitäisi.

Adrianilla on työkäytössä noin 50 Brawl Stars -käyttäjätiliä. Hän on pelannut käytännössä kaikki Brawl Starsin vaiheet läpi monta kertaa. Mukana on sellaisiakin vaiheita, jotka eivät ikinä ole päässeet tuotantoon.

Brawl Stars -sukat

Supercellin toimistolla kuljetaan sukkasillaan. Monen jalassa on pelimaailmasta inspiraationsa saanut sukkapari.

Brawl Stars -pelin parhain rämäpää?

Ennen kuin pelin hahmot tulevat pelattavaksi, niitä kehitetään pitkään. Viimeisessä vaiheessa Adrian sitten vielä testaa niitä ja antaa niille joko vihreää tai punaista valoa.

– Juuri ennen tätä haastatteluakin sanoin yhdestä asiasta, ettei se toimi, hän kertoo.

Pelitestaaja kommentoi peleistä esimerkiksi animointeihin ja pelattavuuteen liittyviä ongelmia.

– En ole kovin visuaalinen ihminen, joten jos joku hahmo ei näytä hyvältä, niin ei minulla ole siitä niin paljoa sanottavaa. Sen sijaan tykkään matikasta, joten minua kiinnostaa esimerkiksi se, kuinka paljon vahinkoa joku hahmo tekee.

Hugo haluaa tietää, mikä on haastateltavien lempirämäpää.

– Minä olen aina tykännyt Jessiestä ja hahmon pelattavuudesta. Jessiellä pelatessa ei tarvitse miettiä liikaa. Sillä on myös hauska koira, Nelly tunnustaa.

– Minä taas tykkään Crow’sta. Sillä on iso hyppy, jolla voi tehdä hienoja juttuja. Hahmo on tosi näyttävä, sellainen mahtailija oikein, Adrian kertoo.

Hugo (vas.) ja Taavetti ottivat Supercellin konttorin haltuunsa.

Sipsiä Japanista

– Pelaatteko te vapaa-ajallanne Supercellin pelejä? Taavetti tiedustelee.

Molemmat haastateltavat nyökyttelevät päätään. Nelly kertoo pelaavansa Brawl Starsia usein miehensä kanssa. Adrian taas on melkoinen pelivelho, sillä hän on kerännyt pelissä 38 000 pokaalia.

– Me saamme myös pelata niitä pelejä, joita uudet tiimit kehittelevät. On hauska kokeilla niitä aikaisessa vaiheessa, Nelly kertoo.

Adrian on pelannut lapsesta saakka. Erityisesti häntä viehättivät Super Mario ja Mega Man.

– Aloitinkohan Nintendon pelaamisen 3-vuotiaana, hän muistelee.

Peliala aukeni Adrianille kahdeksan vuotta sitten Rovion kesätyöpaikan myötä.

– Pelitestaajana monesta kouluaineesta on hyötyä, mutta minä olin tosi hyvä matematiikassa ja englannissa. Ne molemmat ovat päivittäisessä käytössä nykytyössäni, mutta myös esimerkiksi historiasta ja fysiikasta on alalla hyötyä.

Myös Nelly pelasi lapsena. Pelialalle hän päätyi piirtämällä. Hän piirsi lapsena paljon hahmoja, teki sarjakuvia ja loi tarinoita. Opiskeltuaan 3D-animaatioita Nelly päätyi lopulta animaatiotuottajaksi Roviolle. Supercellillä hän on työskennellyt kolme vuotta Art Support Leadina.

– Pelituottajana katson kokonaiskuvaa, jotta muut saavat keskittyä omaan juttunsa. Minä osaan pitää huolta tiimistä.

Brawl Starsia luovan tiimin avokonttorissa todella on keskittynyt tunnelma. Välillä kuuluu näppäimistön hiljaista rapinaa tai englanninkielistä keskustelua. Työpöydille on aseteltu erilaisia näyttöjä, sillä jokainen saa valita mieleisensä näytöt työpistelleen. Adrianin työpöydällä näyttöjä on kolmin kappalein. Hauskana yksityiskohtana kullakin pöydällä on ainakin yksi pelihahmoa esittävä pehmolelu.

Kuvaaja nappaa Adrianin ja Nellyn kuvattavakseen, jolloin Hugo ja Taavetti istahtavat pyöreän pöydän ympärille asetelluille nojatuoleille. Pöytä notkuu eri maista tuliaisina tuoduista herkuista, mukana on sipsejä Japanista ja karkkeja Koreasta.

Kun lupaa herkkujen maistamiseen ei heltiä, pojat kaivavat taskusta puhelimen ja alkavat pelata – Brawl Starsia tietenkin.

Adrianin tehtävänä on tarkastaa, että kaikki Nellyn tiimin suunnittelemat päivitykset toimivat.

Adrian Häggqvist

  • Ikä: 28
  • Töissä Supercellillä: 11 kuukautta.
  • Pesti: Pelitestaaja. Se tarkoittaa, että Adrian pelaa jokaisen Brawl Starsin päivityksen läpi ennen niiden julkaisua, jotta pelit varmasti toimivat.
  • Lempiaineet koulussa: Englanti ja matematiikka.
  • Spike vai Leon: ”Spike. Se on hauska, kun se ei sano mitään. Se on vain kaktus.”
  • Pokaaleja Brawl Starsissa: 38 000.

 

Nelly Sääksjärvi

  • Ikä: 34.
  • Töissä Supercellillä: 3 vuotta.
  • Pesti: Art Support Lead. Se tarkoittaa, että Nelly vetää 10-päistä suunnittelijoiden joukkoa, joka piirtää ja toteuttaa esimerkiksi uusia hahmoja ja skinejä Brawl Starsiin.
  • Lempiaine koulussa: Kuvaamataito.
  • Spike vai Leon: ”Ehkä Spike, kun sille on hauska miettiä skinejä eli asuja.”
  • Pokaaleja Brawl Starsissa: 2 500.

Lue lisää: Näin aloitat Pokémon GO -pelin pelaamisen.

Juttu on julkaistu Koululainen 5/2022 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti