Koneen kaatuminen 11/13

Meillä on Windows Vista -tietokone. Se tilttailee aina vähän väliä, jolloin sen tuuletus lähtee päälle. Missä voisi olla vika? Voisiko se ylikuumentua pölyn takia? Se on noin kaksi vuotta vanha
Nimetön

Vastaus:
Koneen kaatuminen voi johtua joko ohjelmistosta tai laitteistosta – tai molemmista. Jos kyseessä on kannettava, kannattaa huolehtia, että kone saa tarpeeksi viileää ilmaa.

Konetta ei siis kannata pitää sylissä tai sängyssä niin, että ilmanottoaukot ovat peitossa. Lämpötila koneen sisällä voi nousta todella korkeaksi, etenkin pelatessa, jolloin kone hyvin todennäköisesti katkaisee virran suojellakseen herkkiä komponentteja sulamiselta.

Tuulettimen kova ääni viittaisi juuri ylikuumenemiseen. Pöytäkoneet kestävät hieman enemmän lämpöä, johtuen väljemmästä tilasta koneen sisällä. Nekin kannattaa silti säännöllisesti puhdistaa imuroimalla pölyt pois aukoista ja tuulettimista.

Toisinaan vika on ohjelmistossa. Jos ongelmat toistuvat aina saman ohjelman ollessa käynnissä, kannattaa kokeilla auttaisiko kyseisen ohjelman poistaminen tai uudelleenasennus.

Kahden vuoden jälkeen kannattaa harkita myös koneen ohjelmallista puhdistamista, eli käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta. Windows alkaa tunnetusti hidastua ja tahmata pitkällisen käytön jälkeen. Järjestelmän palautus tai uudelleenasennus on paras lääke, kun koneesta halutaan yhtä nopea kuin ostohetkellä.

 

Kommentit

Oma kommentti