Sammuva kone 12/11

Koneeni sammuu, kun se ylikuumenee. Miksi? Mitä voin tehdä, ettei se sammuisi, koska se on ärsyttävää.
Juulia

Vastaus:
Tietokoneet toimivat suorittamalla valtavia määriä erilaisia laskuoperaatioita joka sekunti. Laskeminen saa koneen osat eli komponentit kuumenemaan kuin pienet sähkökiukaat. Ikävä kyllä tietokoneet eivät pidä kuumasta, vaan osat voivat kirjaimellisesti sulaa, jos niitä ei jäähdytetä. Sammuminen on varokeino, jolla koneet estävät elintärkeiden osiensa tuhoutumisen. Se on kiusallista, mutta voidaan kyllä ratkaista.

Jos kyseessä on pöytäkone, tarkista että koneen tuulettimet pyörivät. Helpointa se on todentaa kuuntelemalla ja kurkkimalla sisään koneen aukoista. Jos kone hurisee ja näet ritilöiden takana pyöriviä tuulettimia, pitäisi kaiken olla hyvin. Jos tuulettimet eivät kuitenkaan pyöri, on syytä ottaa yhteyttä osaavaan tuttavaan tai viedä kone huoltoon.

Kannettavilla tietokoneilla ylikuumeneminen on yleisempää, sillä pienen kotelon sisällä ilma ei mahdu virtaamaan vapaasti. Eniten kannettava kuumenee, jos sen ilmanottoaukot peitetään. Siksi ei ole suositeltavaa käyttää konetta esimerkiksi sängyssä, jossa se uppoaa lakanoihin niin, ettei ilma kulje. Ahkeran koneenkäyttäjän kannattaa hankkia läppärille erillinen jäähdytysalusta. Se pitää koneen käynnissä kovassakin väännössä. Jäähdytysalustoja myydään tavarataloissa ja verkkokaupoissa halvimmillaan parilla kympillä.

Kommentit

Oma kommentti