Skeittaaja Heili Sirviö: ”Rakastan lukea”

13-vuotias skeittaaja Heili Sirviö edustaa Suomea Pariisin kesäolympialaisissa. Australiassa kasvaneen Heilin lempisana suomeksi on silli.

Heili Sirviö hymyilee kameralle rullalauta kädessä.

13-vuotias Heili Sirviö kisaa Pariisissa naisten park-kilpailussa 6. elokuuta.

Löysit skeittiharrastuksen koronapandemian aikana, kun kaipasit pikkusiskosi Miilan kanssa tekemistä. Miten nopeasti päätit, että haluat huippu-urheilijaksi?

Noin vuoden ajan skeittaaminen oli vain hauskaa harrastamista kavereiden kanssa. Sitten aloin osallistua paikalliskilpailuihin ja pärjäsin niissä, joten minulle ehdotettiin, että osallistuisin Australian mestaruus­kilpailuihin. Kun pärjäsin niissäkin, tajusimme, että minun kannattaa seuraavaksi lähteä kilpailemaan kansainvälisesti. Että kyllä siinä hetki meni!

Olet neljässä vuodessa kehittynyt huimasti. Miten se onnistui?

Kaverit ja valmentajat auttoivat tosi paljon! Sitten se, että halusin aina kovasti oppia uuden tempun. Ja sitten, kun opin sen, halusin taas oppia jonkun vaikeamman. Näin tulin vain paremmaksi ja paremmaksi koko ajan.

Mikä on vaikein skeittitemppu?

Niitä on paljon, liikaakin. McTwist on esimerkiksi voltti­temppu, jonka oppimisessa kesti kaksi vuotta.

Kirjoja, kitaraa ja jujutsua

Miten yhdistät koulunkäynnin treenaamiseen?

Käyn kotikoulua. Australiassa on ihan omanlaisensa koulusysteemi ja siellä on skeittikouluja, joissa ollaan kotikoulussa, mutta silti on luokanopettaja auttamassa. Siellä koulutyöt tehdään aamuisin ja koko loppupäivä skeitataan. Eli yritän tehdä koulu­jutut pois alta aamulla heti, kun olen syönyt. Sitten voin tehdä loppupäivän, mitä haluan.

Mitä muuta tykkäät tehdä rullalautailun lisäksi?

Ennen kuin skeittasin, harrastin brasilialaista jujutsua. Olen siinä usean Australian osavaltion mestari. Australiassa liikuntapaikat olivat koronan takia vuonna 2020 pitkään suljettuja, mutta ulkona pystyi harrastamaan, ja skeittipuistot olivat auki. Siksi jujutsu jäi taka-alalle ja aloin skeitata, mutta treenaan jujutsua edelleen silloin tällöin.

Ennen jujutsua harrastin taito­luistelua. Osaan myös soittaa kitaraa ja laulaa. Lempibiisini soittaa kitaralla on Olivia Rodrigon Drivers license.

Rakastan lukea. Luen melkein kirjan päivässä! Suosikkejani ovat ya-kirjat ja mysteerit.

Olet asunut pitkään englanninkielisessä maassa, ja englanti on vahvempi kielesi. Onko sinulla lempisanaa suomeksi?

Varmaan silli. Minä, sisko ja iskä aina sanotaan ”silli tule tänne”. Se on vain tosi hauska sanoa!

Oletko ikinä syönyt silliä?

Varmaan yhden kerran, se oli ihan ok. Minulla on kyllä pari lempiruokaa ­Suomesta. Tykkään lihapullista ja peruna­muusista, lohikeitosta ja makaroni­laatikosta. Tykkään tosi paljon myös salmiakista, esimerkiksi lempijäätelöni on salmiakkijäätelö tai Pätkis-jäätelö. Viimeksi vein kavereilleni Kaliforniaan salmiakkia Suomesta, ja he melkein oksensivat.

Reissaat paljon ympäri maailmaa harrastuksesi vuoksi. Oletko ennen käynyt olympiakaupungissa ­Pariisissa?

En ole vielä, joten olympialaiset ovat ensimmäinen kerta. Odotan eniten, että saan syödä croissanteja ja tietenkin skeitata olympialaisissa.

 

Heili Sirviö

  • Kuka: 13-vuotias rullalautailija ja Suomen historian nuorin olympiaurheilija.
  • Mistä: Kotoisin Helsingistä, asuu Australiassa.
  • Harrastukset: Rullalautailu, kitaransoitto, jujutsu ja lukeminen.
  • Instagram: @heili_sirvio

Lue lisää: Saga Vanninen on seitsemän lajia taitava yleisurheilutähti

Juttu julkaistaan Koululainen 8/2024 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti