Vuoden ekassa lehdessä tavataan reiluin luokka

Tammikuun koululaisessa leivotaan, voimistellaan ja tutustutaan labradorinnoutajien elämään.

Tammikuun Koululainen, kansi

Vuoden ensimmäinen Koululainen on nyt ilmestynyt! Sen kansitähtinä nähdään tubettajat Mandimai Sundberg ja Joona Hellman, jotka vierailivat Kangasalan Suoraman koulussa kruunaamassa 4C-luokan vuoden 2022 reiluimmaksi luokaksi. Jutussa selviää, mitä kaikkea oppilaat olivat Mandimain ja Joonan vierailun varalle suunnitelleet ja miltä luokan yhteishenki tuntui vierailijoiden mielestä.

Viime vuoden helmikuussa Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ja sota jatkuu edelleen. Sen vuoksi tuhannet ihmiset ovat joutuneet lähtemään sota-alueelta pakoon turvaan. Yksi heistä on 12-vuotias  Jeva Skaletska, joka joutui jättämään kotikaupunkinsa Harkovan taakseen ja lähtemään isoäitinsä kanssa Irlantiin. Tapasimme kokemuksistaan päiväkirjaa pitäneen ja tekstinsä kirjana julkaisseen Jevan, joka kertoo jutussamme, millaista hänen elämänsä oli ennen sodan syttymistä ja millainen pakomatka on ollut. Jeva iloitsee siitä, että hän on saanut paljon apua hyväntahtoisilta ihmisiltä.

Myös 10-vuotias, Mäntsälässä asuva Luna Halonen on omalta osaltaan halunnut auttaa sodasta kärsiviä ukrainalaisia. Leipomista harrastava Luna keksi viime keväänä, että hän voisi leipoa ja myydä keksejä ja lahjoittaa niistä saamansa rahat ukrainalaislasten hyväksi. Jutussamme Luna kertoo tarkemmin harrastuksestaan ja paljastaa, millaisen potin hän sai keksejä myymällä kasaan.

Tammikuun Koululaisessa tutustutaan myös Enni Kainusalmeen, Samuel Sjöblomiin sekä Maija ja Matias Laihoon, jotka käyvät koulua ulkomailla. He kertovat, millaisia opiskeltavat aineet, oppitunnit, välitunnit ja vapaa-ajanvietto ovat Thaimaassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Tamperelainen telinevoimistelija Maisa Kuusikko sijoittui viime vuonna maailmanmestaruuskisoissa neliottelussa sijalle 13, joka on paras suomalaissuoritus kautta aikojen. Tammikuun lehden Stara-palstalla tutustutaan Maisaan ja kuullaan, millaisia tavoitteita hänellä on urallaan seuraavaksi. Eläinpalstalla puolestaan opitaan lisää delfiineistä, ja ruokapalstalla järjestetään brittiläiset teekutsut. Leikkimielisten testiemme avulla voi tällä kertaa selvittää, mitä talviurheilulajia muistuttaa, ja tietovisa puolestaan kertoo, miten hyvin erilaiset sanonnat ovat hallussa.

Uuden vuoden kunniaksi Koululaisessa alkaa upouusi Luppakaverit-niminen palsta, jolla labradorinnoutajat Åsa ja Liinu kertovat itsestään ja elämästään. Veikeä kaksikko vastaa kevään aikana mielellään myös lukijoiden kysymyksiin, joita heille voi lähettää tätä kautta.

Julisteissa tällä kertaa lukijoidemme kovasti toivoma jääkiekkoilija David Pastrňák, suosittua Sleichtalli Rambo -tubekanavaa pitävä Venny, talvinen husky ja värikkäitä kaloja.

Koululainen 1/2023 ilmestyy 11.1.

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti