Tiedekilpailussa selvitettiin, miten puhelimen akku kestäisi kylmässä paremmin

Huhtikuussa järjestetyssä Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun finaalissa nähtiin monenlaisia mielenkiintoisia tutkimuksia. Puhelimien kylmäkesto -tutkimuksessa selvisi, että hanskan sisällä puhelimen akku kestää ulkona pidempään.

Puhelimien kylmäkesto -tutkimuksen tekijät seisovat työnsä edessä ja katsovat kameraa.

12-vuotiaiden Aatos Korkalon, Veikka Aikioniemen ja Luukas Siitosen tutkimuksen aiheena oli puhelimien kylmäkesto.

Otaniemen lukiossa käy kova kuhina. Lukion aulaan on kokoontunut noin 90 lasta ja nuorta eri puolilta Suomea Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun finaaliin. Jännitys on käsin kosketeltavaa, kun nuoret pääsevät vihdoin esittelemään töitään ja tuomaristo kiertää finalistien joukossa.

Yksi loppukilpailuun valituista töistä on Puhelimien kylmäkesto -niminen tutkimus, jossa tutkitaan lämpötilan vaikutuksia puhelimen toimintaan. Tutkimuksen ovat tehneet 12-vuotiaat Aatos Korkalo, Veikka Aikioniemi sekä Luukas Siitonen Syväsenvaaran koulusta Rovaniemeltä.

– Laitoimme ulkona puhelimeen videon pyörimään ja katsoimme, kauanko kestää, ennen kuin puhelimen akku loppuu. Erityisen hyvin akku kesti, kun puhelin oli esimerkiksi hanskan sisällä, ryhmä kertoo.

Aiheen yleisyys sekä omakohtaiset kokemukset saivat ryhmän kiinnostumaan teemasta.

– Kaikillahan on varmasti joskus käynyt, kun Suomessa asutaan, että puhelimesta loppuu akku kylmän takia, tiimi toteaa. Tutkimuksen aihe onkin varsin tärkeä Suomen kylmässä säässä!

Kilpailussa on kolme sarjaa eri ikäisille lapsille ja nuorille. 3.-9. luokkalaisten sarjan voittivat Asiya Yousfi teköälyä käsittelevällä tutkimuksellaan sekä Antton Kiuru ja Marcus Anttila aurinkokennoja vertailevalla tutkimuksellaan.

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailu on 4–20-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, joka kannustaa tieteen ja tutkimuksen pariin. Kilpailuun osallistui tänä vuonna 156 työtä, joista loppukilpailuun 5.–6.4. valittiin 36 työtä. Finaalitöissä tutkittiin esimerkiksi aikaa, saamelaisia noitarumpuja sekä koepaineen stressiä.

Puhelimien kylmäkesto -tutkimus

  • Tutkimuksessa tarkasteltiin, voiko puhelimen akun kestoa kylmässä parantaa.
  • Puhelimen akun kestoa kokeiltiin pakkasessa esimerkiksi hanskan sisällä sekä lumeen tehdyssä kolossa.
  • Tutkimuksessa selvisi, että hanskan sisällä puhelimen akku kestää paremmin.

Lue lisää: 8-vuotias Asiya voitti TuKoKe-kilpailun 2021

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti